用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會灣仔堂幼稚園 收到offer 既媽媽,請問你地會選灣仔堂嗎?想知多d 意見 ...
樓主: jjmanc
go

收到offer 既媽媽,請問你地會選灣仔堂嗎?想知多d 意見 [複製鏈接]

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

Meiyeemama 發表於 17-2-16 22:52
灣仔堂幼稚園有提供課外活動比學生參加嗎?如有,通常是放學還是星期六返呢?
...

可能你的小朋友將升上幼稚園,先給你們一點概念。

幼稚園的課外活動和中小學的"課外活動",定義和原則上是不同的。

中小學的課外活動,一般是指 "樂器", "運動",等等的硬技能,屬於課本以外的專科訓練。

而幼稚園的小朋友,n/k1時還是 bb,k2才剛剛冇咁 bb,k3才少少剛剛脫離bb時期。對於咁細個的小朋友,幼稚園的角色是訓練好孩子的自理能力,基本秩序,德育觀念和群體活動等等。 是以我相信幼稚園很積極推行"專科式"課外活動是不多的。坊間的家長,要孩子學習專科,很多是出外自行找課程學的。

卻別以為幼稚園沒有"課外活動",而事實上,以灣仔堂為例,"課內活動"本來就是"課外活動"了,上課時本身就是在遊戲中學習。例如有一次,用捉迷藏的方法去介紹動物的保護色。參觀牙科診所/郵局/超市,也是在課程之內的。校內每年也有游水課 (玩水課),亦試過在操場模擬(其實係真實)野餐,頗有趣。而畢業斑更會特地去某小學上課幾天,當係實習,這些應該算是快樂學習吧 !

而正式的"課外活動",灣仔堂則是多以家校親子的方式去舉辦,數量可是多得很的。
每月生日會/每年旅行果d 就梗有的,基於校舍優勢 (灣仔堂有一個籃球場和一個大禮堂),每年會舉辦聖誕嘉年華會,也曾舉辦管弦樂團音樂會,另有運動會(在康文署標準田徑場),畢業斑會有畢業旅行/宿營,。其他的展覽/講座,參觀其他小學等等,多不勝數,總之就很多。
這類活動,除參觀小學,一般都安排在星期六的上午的‧

至於其他的課外活動,
例如參加朗誦比賽的,會提供訓練,都是在比賽前,一周1,2次課後5-10分鐘練習,校方並不主張強力操練。反而參與的態度卻很重視。
武術(定係跆拳,唔記得左),包含了在全日斑的下午時段,約一周一次,也不是什麼強力專科訓練,而係等d 有興趣及活躍的小朋友伸下筋骨,放下電咁解。

而需要特別回校訓練的,就有合唱團,原因是合唱團是分別挑選自全日斑及半日(上/下午斑)的,大家要就埋一齊至有得練習。 當時係每周四1次,下午4-5點左右,練習一小時。

仲有田徑(唔SURE 有冇)都是要課後訓練,不過唔係太記得細節,學校的原則上都是學習參與群體活動,多於訓練天才的。

希望我的睇法/解答,可以幫到你啦 !

dereklg 發表於 17-2-20 11:28
可能你的小朋友將升上幼稚園,先給你們一點概念。

幼稚園的課外活動和中小學的"課外活動",定義和原則上 ...

我非常感謝您用心用時間去分享給我,令我對學校辦學活動等方面了解更多

醒目開學勳章 王國長老

版主按:保母車話題請貼在 徵保母車 內, 多謝合作

面試內容大概是什麼?可否share?兩歲班

回覆樓主

呢間嘅主任及行政上一點也不好

小肥肥@ 發表於 16-6-19 05:55
阿仔今年K3,讀得好開心,最重要升小一全程校長超級細心,準備好多家長會講解。今年全班大部分派第一志願! ...

第一志願,你意思是津校派位嗎?津校抽獎都係講運氣,加填表策略,請問學校如何幫手?真心請教,謝謝

貪靚小公主 發表於 18-8-17 01:34
呢間嘅主任及行政上一點也不好

小兒都有此校offer,亦有其他offer, 所以考慮中。可否講多點主任和行政有何問題?

回覆樓主

呢間如果唔計學術 都不錯
要求唔高既家長 可考慮呢間

Kitcatlam 發表於 19-1-7 10:09
呢間如果唔計學術 都不錯
要求唔高既家長 可考慮呢間

另外很想知道為何學校派位成功率很高(頭三自願)

回覆樓主:

唔錯呀~有家教會!

milkyim 發表於 19-1-16 15:04
另外很想知道為何學校派位成功率很高(頭三自願)

視乎你既理想係想入邊間啦~你可參閱近幾年升小學個表~

回覆樓主:

如有興趣既家長們請留意,9月份傳聞會轉新校服 ,大家如要為兒女準備之前請向學校跟進確認~

dereklg 發表於 16-6-8 12:42
小女從n班讀到呢家,快完成k3了。

用家強烈推介,一間超好超開心既幼稚園。幾乎冇一個同學仔或家長有不滿 ...

想問下學術ok?升小如何?
‹ 上一主題|下一主題