用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 1 England A Level School VS 1 Engingburgh IB School
go

1 England A Level School VS 1 Engingburgh IB School [複製鏈接]

The IB School provide A Level at the same time
IB score is so good but the A Level score isn't good as the school in England

Which you will choice?Thank you!

0    0    0    0

UP UP.........

IB課程在英國其實都好新。我估要睇番佢間學校辦左幾多年IB. 最出名的IB中學應該係Sevenoaks.
仲有要考慮想讀咩科。如果修文科商科,IB就適合。如果讀理科,選A level會比較好。
IB 係 project based,work experience 等等.....IB 會比A level淺

理科 IB 45分 .. 同A level 4 A* ....假設大學只得一個位.....係會收A level 那位....因為 A level 係比較深, 4 A* 係難過45 分

呢d係我女的師姐的家長俾嘅寄心'得...信不信由你....我自己就無去研究過IB 課程.

wloi 發表於 15-12-6 18:59
IB課程在英國其實都好新。我估要睇番佢間學校辦左幾多年IB. 最出名的IB中學應該係Sevenoaks.
仲有要考慮想 ...

del.

samsam123321 發表於 15-12-6 20:38
haha.如果真係45 分。我講英國,間間都會收。4A*都係。
如果真係45 分,你又target hk 神科。我知都一定會 ...

我就知會有人咁講,所以我講得好清楚我係只轉述說話..只係俾位家長多個參考...見佢自頂個帖,應該心急.
同我講呢番說話的家長女兒讀緊IB文科...佢無講大學邊到讀同報咩系

我無答案俾你喎..你要答案我估要你最好向大學查詢.

回覆:1 England A Level School VS 1 Engingburgh IB School

HKU median admission score for IB is 38, whilst for A Level is 2A*A.  To me it seems like there's no margin for error in the latter case.  

However, science subjects have a much higher percentage of A* than arts/humanities subjects.  For the sake of admission A Level will be a better choice then.

回覆:1 England A Level School VS 1 Engingburgh IB School

dse狀元,IB狀元及A Level狀元,相差估很少,收生好看教授,神科如法律,咁好彩面試是著名為無償出頭張教授,一個答入法律是為名為利,另一個答為民請命,估張教授選誰人?

brother4 發表於 15-12-7 00:38
dse狀元,IB狀元及A Level狀元,相差估很少,收生好看教授,神科如法律,咁好彩面試是著名為無償出頭張教授 ...

第二科我唔敢答...不過Law 係panel interview ...所以唔駛怕教授有bias ..而且呢科睇成績多過interview表現........除左DSE, IB 同 A level狀元,仲有班高考狀元,可能細個訓練有數....堅毅克苦能力....真係比香港學生高好多...班國內生普通話能力高同熟悉國內人惰世故,好多做國內生意的firm搶住請,不愁出路

法律系例子真係冇咁好,多看考試成績,唔怪得法官話現今部份律師英語能力,, ,咁改医科做例子,dse狀元,IB狀元及A Level狀元個,相差估很少,收生好看教授,咁好彩面試是仁醫教授,一個答因成績好來做医生,另一個是做無國界医生,估教授選誰人?

路過,中(国)同法律呢兩個字加埋……no eye see又講多左

‹ 上一主題|下一主題