用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 說不出的辛苦
go

[過動] 說不出的辛苦 [複製鏈接]

孩子有adhd, 等緊見醫生。 而家日日係屋企同孩子搏鬥, 真係好辛苦, 功課要鬧先肯做, 仲要做二至四小時, 行為問題又多, 學校又多聲音!

真係好痛苦!
同朋友講, 又怕佢地會戴有色眼鏡睇孩子!
同屋企人講, 淨係識叫我俾心機湊好孩子, 俾啲耐性, 溫柔啲!

我真係好無助

1    0    0    0

引用:孩子有adhd,+等緊見醫生。+而家日日係屋企

原帖由 mypineapple 於 15-12-04 發表
孩子有adhd, 等緊見醫生。 而家日日係屋企同孩子搏鬥, 真係好辛苦, 功課要鬧先肯做, 仲要做二至四小時, ...
比心機!

讓小朋友參加一些針對adhd的training,會有幫助的。

回覆:bee918 的帖子

我都唔知應該點, 日日都筋皮力盡

引用:孩子有adhd,+等緊見醫生。+而家日日係屋企

回覆:Gary_family 的帖子

我只係呢度既同路人分享, 大家可以互相安慰, 互相明白彼此

明白,我都教到心力交瘁,每次見到學校來電都好有壓力,經常俾仔仔激到忍唔住喊。但為咗小朋友,幾辛苦都要努力撐下去!加油呀!

回覆:Missingyou0623 的帖子

我都係常收到老師電話, 真係好氣餒

mypineapple 發表於 15-12-5 16:52
我都唔知應該點, 日日都筋皮力盡
協康青蔥計劃出了一月訓練課程, 是有D昂貴, 不過會有一定幫助,

如果要等政府精神科(一般都等好耐), 不如先响出面睇咗一兩次私家精神科e生先, 睇吓食藥後會否得以改善.

回覆:mypineapple 的帖子

最慘的是家人不合作又批評

緣份的天空  好同意.我也是一樣...咩都係自己面對.  發表於 16-1-8 11:26

回覆:LittleEvelyn 的帖子

希望快啲見醫生

回覆 LittleEvelyn 的帖子

我都係等唔切睇咗幾次私家醫生,食咗藥有改善,少收咗好多學校電話。

我同政府果邊講咗孩子情況, 佢俾咗個快期我。

你的孩子吃八小時葯?

mypineapple 發表於 15-12-17 09:33
我同政府果邊講咗孩子情況, 佢俾咗個快期我。

你的孩子吃八小時葯?
佢食4小時藥,佢學校主科集中喺上午,下午通常上活動科。但如果嗰排有D特別轉變就食8小時,因為阿仔面對生活上嘅轉變情緒會較波動。
以前上午小息佢會周圍跑玩到好癲,食咗藥之後佢小息會自己做功課,而且D字非常整齊(平時寫到打風咁的)。本身佢學校功課少,小息又做咗一部份,所以返到屋企功課壓力細咗,加上佢日頭個人定咗,老師多咗讚佢,我又成日讚佢進步咗好多,佢自己都開心咗同有動力,表現又會更好。

學校最近有情緒管理課程,阿仔話老師教發脾氣時就吹氣球,吹走D脾氣。冇氣球就飲啖水,或者去洗個臉。我地屋企仲有個反x城買的吹氣不倒翁,叫佢如果想打人發洩就打不倒翁。總之就俾多D法方佢發洩情緒又唔會傷害到人。

不倒翁真係要買定擺屋企先得。
但可唔可以要求政府俾4同8小時的葯?

引用:如果要等政府精神科(一般都等好耐),+不如先

原帖由 LittleEvelyn 於 15-12-08 發表
如果要等政府精神科(一般都等好耐), 不如先响出面睇咗一兩次私家精神科e生先, 睇吓食藥後會否得以改善.

...
我仔都等緊見精神科醫生,大約要等4-6個月,而家我都好痛苦,你有冇私家精神科醫生介紹,最好收費平的。

回覆 Missingyou0623 的帖子

我囡三歲真係好勞氣,請問可否比你個E生資料pm我。謝謝!此外,我是新手媽媽,老實說我不太肯定她足否ADHD.可否告知你囝囝有關這個病的特徵。謝謝!

mypineapple 發表於 15-12-19 09:52
不倒翁真係要買定擺屋企先得。
但可唔可以要求政府俾4同8小時的葯?
我未睇政府,所以唔清楚可唔可以要求。但我估計除非係嚴重嘅case,正常開頭應該會開四小時藥試吓先嘅。

Fchu 發表於 15-12-27 04:34

我囡三歲真係好勞氣,請問可否比你個E生資料pm我。謝謝!此外,我是新手媽媽, ...
私家醫生主要開藥食,你囡咁細個未必需要睇醫生住。我仔之前就去過協康會做評估,有份報告就可以報協康或者其他機構嘅相關課程,對佢都有幫助。
ADHD一般咁細個未必會確診的,通常到小一問題就會好明顯。

如果數症狀,我仔可以話一出世就同其他BB唔同,唔似一般初生咁成日瞓,佢瞓得好少,成日喊成日要玩,夜晚要都唔肯瞓,要夾實佢喊成個鐘喊到好攰先肯瞓。到識行出街唔肯俾人拖,自己行會亂跑,愈叫愈跑得快,完全唔理大人,不停跑唔會停低的。之後喺幼稚園或者其他興趣班都係坐唔定,唔理老師講嘢,自己周圍搞嘢,有時又會打老師打同學。

多謝你的分享!其實佢依家都係協康會做緊個別幼兒導師訓練,但就不是針對ADHD來做。其實我一直都好留意她的發展,因為我及我的老公家族均各有一名阿氏保加及一名嚴重自閉的兒童。所以由她一出世到現在我都沒有停過帶她去政府各部門跟進及排期。但政府支援實在太慢。所以我就找協康會兩邊一齊行。但就好像你所說,她太細單單靠每星期50分鐘的訓練真的不能看到什麼。但是我既目的就是不想錯過她的黃金治療期。所以都好矛盾,好似燒緊銀紙咁。

我不是全職媽媽,工作好忙!但最近工人放假,我就放長假凑囡就真係再發覺佢好多問題。我囡沒有你仔的情況(我可以想像你好辛苦)。但她好似事事跟我作對。
1/叫她不要做她偏要做,就算重覆又重覆講佢都係咁。
2/ 她經常扮聽吾到(聽覺正常)。
3/每樣玩具玩一陣。
4/在家四圍走搗弄,開雪櫃、刻意掉丟東西。
5/由細到大同佢換片不停地郁要起身攞野玩或有野揸係手。
6/佢好細個我已經比佢日日聽歌,但佢從來吾會唱。在學校都不會跟住唱,但最近在校學識一首詩可能是校歌吾肯定,日日不停嗡,但裡面啲歌詞我肯定有部份是錯的。
7/現在食飯還要人餵,因用對手用來玩玩具。就連坐potty都要拿住野玩。
8/有些時候,經常說重覆的話。例如係⋯地下爤左、果到甩左等等。講好幾次。
9/教佢刷牙超過一年(早及晚),還是不肯自己刷同埋好抗拒。

真係好攰同好氣餒。生左佢之後真係吾禁再生多個
對不起如果太長,我只想過來人現在告訴我小朋友係迷SEN + ADHD??  還是只是trouble 2 的常見問題。我巳排左政府精神科但要等一年

緣份的天空  唔好氣餒,加油!我個仔仔仲搞笑呀,成日講D無理頭說話,一日講幾次...煩到我死呀   發表於 16-1-8 12:45
‹ 上一主題|下一主題