用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迦密vs華英vs黄笏南
樓主: jmk2012
go

迦密vs華英vs黄笏南 [複製鏈接]

引用:+ +

原帖由 瑩希媽媽 於 15-12-07 發表
我指迦密果份資料有沒有實數?

瑩希媽媽 發表於 15-12-7 17:58
旅港昨天也有公佈的,好似本地加海外學位有百份70.如有錯,請更正
沒錯,學位有70%, 其他29%。
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

回覆 kcpak 的帖子

黃芴南應該係國藝會嘅,另外你可以試下問你小朋友嘅教練,睇下邊間中學係同會嘅。有d會响網頁列出中學道場。

回覆:迦密vs華英vs黄笏南

http://www.carmelss.edu.hk/site/wp-content/uploads/2015/12/School-Profile-2015.pdf

回覆:lnh 的帖子

great

homingm 發表於 15-12-7 19:48
沒錯,學位有70%, 其他29%。

旅港開平校務報告:
http://www.hpccss.edu.hk/about%20hpccss/AnnualReport_2014-15__EDB_.pdf

睇下P.17幅Bar chart, ~65%升讀local degree, ~27%副學士/高級文憑/普通文憑.

P.18, 3322率(定係33222呢?): 86.4%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

迦密又真係好似幾好,又男女校,呀仔呀女唔駛分開學校。

王家爸爸  有信心係好事   發表於 16-6-14 13:17
little_yolky  阿仔阿女都考到至得喎,你信心都幾大既。  發表於 16-6-14 11:24

回覆:迦密vs華英vs黄笏南

不知迦密能否上到本地大學醫科?

王家爸爸  唔睇出身,只睇成績同埋鍾唔鍾意。   發表於 16-6-14 13:17

hktraffic 發表於 15-12-8 19:33
迦密又真係好似幾好,又男女校,呀仔呀女唔駛分開學校。
升中都係要各自考, 兄弟姊妹唔會必收, 亦都唔一定有著數
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 eunice_enya 的帖子

關讀邊間中學事嘅咩?
DSE有讀CHEM,夠成績INTERVIEW又OK就入𠺢啦。

eunice_enya 發表於 15-12-9 12:05

你成績好,條件合適的話讀咩中學都上到醫科,讀書七成都係靠自己努力,學校頂多幫你三成。

eunice_enya 發表於 15-12-9 12:05
迦密上到本地大學醫科既機會應該有,始終係B1學校。但係如果男仔,一心諗住入本地大學醫科,係唔係諗下QC好啲?

始終入呢啲「神」科,一啲都唔容易入,集群效應好重要,正所謂近朱者赤,朋輩影響可以好大。

B2學生入到既勵志故事唔多,B3更加係希有。

回覆:王家爸爸 的帖子

agree

hkpapa852 發表於 15-12-9 12:10
升中都係要各自考, 兄弟姊妹唔會必收, 亦都唔一定有著數
好似迦密呢D咁好成績, 我哋學校年年入3-4個, 但我都唔敢俾阿女試, 真係驚入到都追唔到。

little_yolky 發表於 16-6-14 11:25
好似迦密呢D咁好成績, 我哋學校年年入3-4個, 但我都唔敢俾阿女試, 真係驚入到都追唔到。 ...

莫欺少年窮。我大女小学只係中等生,而家中学係老師寵兒……
不过都係果句,入1A必須要英文好,事半功倍~

little_yolky  咪就係驚佢英文跟唔上。  發表於 16-6-14 13:12

little_yolky  咪就係驚佢英文跟唔上。
但你target的WFN 銀禧都是英牛唄……

Yanamami 發表於 16-6-14 12:28
莫欺少年窮。我大女小学只係中等生,而家中学係老師寵兒……
不过都係果句,入1A必須要英文好,事半功倍~
...
情況就好似小學生中文唔好, 連帶常識同數學文字題一齊衰。去到中學英文唔好, 就連帶所有科一齊死。

其實我真係唔明白點樣可以由中文小學一個變身就變咗英文中學既學生 以中文小學既英文程度, 點解可以用英文答通識同西史地理既功課, 仲要上堂討論用英文喎, 有咩可能 其實大家响升中果個暑假落咗D咩藥?

Yanamami 發表於 16-6-14 13:24
little_yolky  咪就係驚佢英文跟唔上。
但你target的WFN 銀禧都是英牛唄…… ...
WFN & 銀禧, 同迦密應該仲有一定距離既, 話晒阿女爛船都有三斤釘, 佢响學校英文都算係上游架, 係學校英文程度低D咁解。我估計, 呢D學校應該無咁難既, DGS都係英中啦, 唔通又一樣咩, 係咪。
‹ 上一主題|下一主題