用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迦密vs華英vs黄笏南
樓主: jmk2012
go

迦密vs華英vs黄笏南

hkpapa852 發表於 15-12-7 16:28
我不知道"迦密近年不斷進步"係建基於那些証明.

係過去3年校網同校務報告, 都沒法找到迦既DSE既成績和畢業 ...
"...黃笏南就每況愈下..... 恐怕就嚟連B1都保不住了..."

Any concrete evidence for our reference? Thanks.

迦密DSE 成績,只在開放日公開给想入迦密的家長和學生作參考

回覆 馬媽媽 的帖子

我都好想知佢依家點樣下滑緊,因為我本身都諗緊佢做頭幾嘅選項。

馬媽媽 發表於 15-12-7 16:53
"...黃笏南就每況愈下..... 恐怕就嚟連B1都保不住了..."

Any concrete evidence for our reference? Thank ...
黃笏南過去三年校務報告:
2012-2013年度(留意P.4,9)
2013-2014年度(留意P.3,9)
2014-2015年度(留意P.4,10)

過去三年畢業生去向:
年度3322率其它大專課程本地學位課程比例本地專上課程比例海外升學比例專上課程比例 (本地+海外)
2012-201385.70%29.80%54.80%84.60%6.50%91.10%
2013-201477.80%34.10%49.10%83.20%7.20%90.40%
2014-201569.90%35.30%39.00%74.30%17.10%91.40%

3322率同升讀本地學位課程比例每況愈下......

要留意佢校務報告中, 大專課程係同職訓列為同一類別, 咁即係呢D大專課程, 應該唔會係副學士或者高級文憑既級數了.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

5kin 發表於 15-12-7 17:07
回覆 馬媽媽 的帖子

我都好想知佢依家點樣下滑緊,因為我本身都諗緊佢做頭幾嘅選項。 ...
我估佢地同會考年代比較,會考年代黃笏南係B1A同B1B之間,現在大約係B1C。
我估應該有機會上返去,但係唔會係一、二年既事。

馬媽媽 發表於 15-12-7 16:53

Any concrete evidence for our reference? Thank ...

現時成績只是當年臨時寄居大圍而導致收生質素下滑而做成; 現時挾新校舍回歸九龍塘, 預計今年開始自行和派位收生質素會開始上升不過要最快要6年後公開試成績才可再現光芒; 那些只懂看現時業績而缺乏經驗人是不會明白。

王家爸爸  寄人籬下多多少少會影響成績。  發表於 15-12-7 17:38

elbar 發表於 15-12-7 17:27
現時成績只是當年臨時寄居大圍而導致收生質素下滑而做成; 現時挾新校舍回歸九龍塘, 預計今年開始自行和派 ...

剛畢業嗰批係在牛津道還是沙田收的學生?

今年簡介會校長話會把自行的要求調整咗, 成績比重比往年高咗10%,
校長話不會因為音樂和體育去收成績未達標的學生, 亦聲明咗幾次, 不需要音樂精英才能報此校, 學校很歡迎有能力的學生報讀, 音樂可以入到學校才培養, 未接觸過樂器都不要緊, 但成績一定要達標.

感覺上校長以提升成績為首要目標.

elbar 發表於 15-12-7 17:27
現時成績只是當年臨時寄居大圍而導致收生質素下滑而做成; 現時挾新校舍回歸九龍塘, 預計今年開始自行和派 ...

我承認我只懂看現有數據而現實的, 但英華女校同DGS都經歷緊/經歷過要搬去臨時校舍, 亦不見成績大跌.

將來既事, 誰人能料? 可能1X年後QC變B3添!

我只知道, 子女既中學生涯, 一般只有6年時間, 人生無乜幾多個6年可以去冒險.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

geox 發表於 15-12-7 16:30
"考第一。。揀了迦密。。",應該不是今年的事吧。
不要忘記"旅港"也跟這3間好相近的。
華英排球、辯論出眾 ...
非常同意! 旅港DSE成績愈來愈好,15年入八大的比率與華英非常接近。
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

我幾buy佢個新校舍,而且仔仔學緊跆拳道同黃芴南係同一個會嘅,唔駛半途而廢&煩少樣

回覆:hkpapa852 的帖子

我地參觀左迦密,是有在小冊子上公怖2015dse成績,78%本地學士學位,百分十海外留學,百分10副學士學位,百分2其他,成績是相當好

瑩希媽媽 發表於 15-12-7 17:48
我地參觀左迦密,是有在小冊子上公怖2015dse成績,78%本地學士學位,百分十海外留學,百分10副學士學位,百 ...
可否分享相關資料?

可以,但不知怎樣可上轉小冊子圖片呢

旅港昨天也有公佈的,好似本地加海外學位有百份70.如有錯,請更正

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-12-7+17:43+

原帖由 hkpapa852 於 15-12-07 發表

所以會考女狀元搖籃DGS 收不到 最好女生而導致頭三屆 DSE 都冇狀元,不過始終自己小學部學生都有一定質素加上已轉直資收生貿素還勉強可以維持;英華近年中西區派位平均質素已稍見下降上一兩年什至有少量band 2生派入,主要靠自行引來高質素女生(主要係九龍及新界),不過該批人還未考DSE當然現時業績還可以。

瑩希媽媽 發表於 15-12-7 17:57

謝謝資料,不過佢份報告係有「古惑」的。呢個分佈圖可能只計有取得專上院校offer既學生入學分佈,唔係部全部學生既畢業生去向。

回覆 hkpapa852 的帖子

資料係死嘅,佢演繹完你睇唔睇到背後嘅事實就視乎有幾多修行啦

回覆 5kin 的帖子

請問係邊個會(跆)我仔仔都學左好幾年,今年六年級正選中學中....

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

回覆:瑩希媽媽 的帖子

咁有無講有幾多名學生有offer 呀?