用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黄埔宣小vs奉基千禧vs馬頭涌(紅磡灣)
樓主: jmk2012
go

黄埔宣小vs奉基千禧vs馬頭涌(紅磡灣)

回覆:k-pa 的帖子

邊方面上位上得快?

回覆:tingshun0135 的帖子

其實各有各叻啦!奉千係連續十三屆東九龍女籃冠軍,全港總冠軍都有一兩次。

回覆:lauwingtai 的帖子

宣道叻叻什麼?

回覆:lauwingtai 的帖子

黄埔宣小也剛剛贏了男拔,取得學界九龍東足球比賽冠軍

黃宣校長百足咁多爪,所以學校曝光率係比其他附近學校高,亦多人認識。所以咪多啲人追捧囉。但衰啲講就係周身刀冇張利......同埋黃宣唔係小班教學,要有心理準備。宗教氣氛比較濃,不喜就勿入。

奉基校長開宗明義係第一重學業,你buy唔buy就自己決定。

千禧近年轉咗校長,作出好多優化。如果講運動,千禧應該比較突出,係各方面運動,唔係只叻某一樣。千禧喺學術同體藝都幾平均既一間學校。

天神....收咗你個女的話你一定好happy,不過如果你個女唔係叻果啲,你就預咗以淚洗面,教快一年係常識。

葛亮洪近年又係換咗校長,積極改善課程、學校型像。可以講都算係一間happy school。不過由於名聲被其他周邊學校蓋過,又被人無理矮化,冇乜人肯報讀,惡性循環之下,升中band 1率比較差。被人稱之為寶校,其實佢真係寶,啲人當佢係草﹗

聖提開校差不多60年,啲人一樣話佢係寶校,寶啲乜呢?最多咪話佢多新移民學生,多低下階層家庭,佢究竟差啲乜,根本冇人講得出。只係人云亦云。今年佢超收一個咁大把,啲人就大驚少怪,又唔查清楚啲資料,佢今年只開3班小一,超收係正常,如果佢好似以前咁開4班咪冇超收囉.....

回覆:john.ma 的帖子

which school will u choose in the end?

jmk2012 發表於 15-12-8 14:11
which school will u choose in the end?
如果要揀, 我會揀第4間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+john.ma+於+15-12-8+13:23+編

原帖由 john.ma 於 15-12-08 發表

黃宣校長百足咁多爪,所以學校曝光率係比其他附近學校高,亦 ...
好中肯呀
尤其葛小,真係吾好隨便label人地為寶校,只是課程比較淺但老師十分關顧每一位學生,只是focus吾同啫。(利申:不是用家)

回覆:hkpapa852 的帖子

天神

引用:+本帖最後由+john.ma+於+15-12-8+13:23+編

黃宣校長百足咁多爪,所以學校曝光率係比其他附近學校高,亦 ...
好詳細

回覆:hkpapa852 的帖子

how about boys???

黃宣ー衰d講,你又知人地d刀冇張利?

奉基ー有幾多間學校話唔係重學業?

千禧ー近年轉咗校長,多數新官上任都會績極d攪下野既,有冇成校真係要等幾年先知!

天神ー神校,係人收左都happy la!

葛亮洪ー又係換咗校長,同千禧一樣,比d時間可能有野睇既,但係係寶定係草就自己諗啦,派到入去一定當寶,唔讀過又點知係寶定係草呢?

聖提ー啲人一樣話佢係寶校,寶啲乜呢?咪就係比你講中哂佢寶乜囉!

我只係想講一個家長又唔會讀得哂6間學校,其實都只係又係人云亦云啫~不喜勿插!

jmk2012 發表於 15-12-8 23:41
how about boys???
男同女都係揀第四間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+john.ma+於+15-12-08+發表本

原帖由 ckhmama 於 15-12-09 發表
黃宣ー衰d講,你又知人地d刀冇張利?

我對你講嘅嘢冇乜意見,只係對你最後一句非常有興趣,你插完人哋「人云亦云」,然後留番句「不喜勿插」,你真係叻!同「閘住反彈冇回頭」一樣效果!我都寫返幾句先,不喜勿插,不喜勿回應,不喜勿搭訕。

lauwingtai 發表於 15-12-9 10:03
我對你講嘅嘢冇乜意見,只係對你最後一句非常有興趣,你插完人哋「人云亦云」,然後留番句「不喜勿插」,你 ...

既然你有興趣就跟你解說一下, 首先我冇插人, 同埋[人云亦云],[不喜勿插]呢2句我只係導用番之前位家既語句, 只係覺得佢講d野好似講完冇講咁, 仲要感覺到有d踩底別人台高自己喜愛那所學校啫~同你一樣,最想聽到及回應既係千禧最勁...係咪???

引用:+本帖最後由+ckhmama+於+15-12-9+10:23+編

原帖由 ckhmama 於 15-12-09 發表
哦,我都插,跟住又「不喜勿插」,yeah!你真係好叻!追住我啲留言逐個插啦!我係EK都有好多留言。

回覆 lauwingtai 的帖子

多謝, 唔駛讚我咁多次真係叻啦!

lauwingtai 發表於 15-12-9 10:31
哦,我都插,跟住又「不喜勿插」,yeah!你真係好叻!追住我啲留言逐個插啦!我係EK都有好多留言。:handsom ...
冇意亦冇興趣追插貴帖, 只係解說一下啫..唔駛下下講插既, 放鬆d啦~家長!

ckhmama 發表於 15-12-9 01:04

千禧ー近年轉咗校長,多數新官上任都會績極d攪下野既,有冇成校真係要等幾年先知!
如果同時出席2小學今年升小一講座, 奉基校長的確重學業, 重學術成績, 千禧校長又另一套, 樓上也中7788的

其實本人覺得以上4間都係好好既學校, 各有特色, 如果其實小一搵學校,個人會著重成績,德育多d, 所以各人有各既喜好~我亦冇講過以上四間有乜野唔好, 而且以上四間放邊間係乙一都一定入唔哂既, 所以都係睇自己心水喜好去簡..至於講座, 本人覺得聽下就算,返而去到我會睇下d老師,學生既態度, 校舍環境等等~ 叫得家長出黎聽講, 一定講到自己好校最好既, 如果要聽, 會真係聽下用家意見會較安全一d~