用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁書院
樓主: Nickie09
go

皇仁書院  

我見好多人都要睇有冇得全in嚟決定報邊間,其實我覺得根本上係冇分別。試用QC做例子:

QC先以教署排名揀200個嚟in,最後收43個,減咗特異功能假設得40個,咁果40個成功者係唔係平均分佈喺200名內?我會估唔係,好大機會排名最前果40個已佔呢30個位以上,因為排名咁前,多數係成績口才樣樣皆能,點會有好多個失手,剩番果幾個位,係俾啲喺普通小學考第一,成績優異但學校排名唔好,所以全港排名較低嘅。不過我估佢好可能排名100內,排名100至200嘅,我估最多收兩三個。

好了,如果QC改為全in,你估情況有幾唔同?排200以上嘅,in完之後會收幾多?一個?兩個?成績爭咁遠,真係靠面試赢返幾條街?

所以話全in嘅B1A,話全in我估都係門面功夫嚟!

vckchoy  全in >800 applicants  發表於 16-4-18 06:12

回覆 yee8001 的帖子

係插四年班

Band5 發表於 15-12-16 20:03
我見好多人都要睇有冇得全in嚟決定報邊間,其實我覺得根本上係冇分別。試用QC做例子:

QC先以教署排名揀20 ...
The following assessment criteria are quoted from QC's website:

本校將於2016年1月向教育局呈交中一自行分配學位申請者之名單。校方會根據各申請者在學業成績(佔評分50%)、操行(佔評分5%)及課外活動(佔評分15%)三方面的表現,安排約二百名申請者參加面試,面試將考核申請者的中英文語文能力、溝通能力及常識(佔評分30%)。

So the weighting for rank order vs interview performance is 50% vs 30%.  Interviews still play a vital part in the selection process.  Maybe QC doesn't want bookworm type of high achievers but rather all-round students.  In fact, all-round students are welcome everywhere, aren't they?

dse2017 發表於 15-12-17 22:56
港華已非以前Donald Tsang 時代的港華
我真係脫左節。90 年代港華應該仲系全港頂級名校,呢20年發生左什麽事?

王家爸爸  上一任校長既問題  發表於 15-12-18 10:56

hkmom 發表於 15-12-17 09:48
The following assessment criteria are quoted from QC's website:

本校將於2016年1月向教育局呈交中一自 ...
明白!唔知有冇人知道點計分?  
如果成績主要係跟教署排名,假設有801人報名,排第一嘅50分,排801嘅0分,排201嘅37.5分,咁排41嘅應該47.5分,排81嘅45分…  

排201可唔可以靠面試追返入前40名?  

面試最叻可以攞30分,排1-40嘅有幾多會面試高過20分,41-80嘅有幾多個會高過22.5分,81-120嘅高過25分,121-160嘅高過27.5分,上面加埋多過40個嘅,排201嘅攞滿分都係上唔到前40名!  

究竟點計分,如非學校工作人員,應該冇乜人知,上面只係一個例子!大家不妨用自己覺得最理想計分方法去試試,自己估計下機會有幾高!

dse2017  勁  發表於 15-12-18 22:51

Band5 發表於 15-12-17 23:29
明白!唔知有冇人知道點計分?  
如果成績主要係跟教署排名,假設有801人報名,排第一嘅50分,排801嘅0分, ...

如果人地只邀請前200面試,第201根本無機會靠面試追返。
另外排頭200既B1生,大部分面試都唔會差。追10個8個位應該可以,追100個位難度相當高。

引用:+本帖最後由+王家爸爸+於+15-12-18+15:27+

原帖由 王家爸爸 於 15-12-18 發表
係!我就係用上面例子指出有冇得全in根本上係冇乜分別。

王家爸爸 發表於 15-12-16 11:47
我個人都喜歡SJC同LSC。QC/KC收返來的學生全部B1(我估QC大部分B1A),但SJC/LSC比較散B1A到B2都有(B2來自自 ...
王家爸爸

最近去完LSC个family fun day,我個仔好鐘意LSC(我都好鐘意),但我地住港島區,學校在中西區,本來心儀SJC/KC,但SJC只有4班,約180人。而LSC一級有7班,合共252人。亞仔暫時全級考3-10內,有跳遠校際獎(呢兩年都有冠軍),但全港去年只排15,今年未知。想知道以亞仔既學術成績及跳遠成績,報LSC機會會唔會比SJC大d呢?因LSC一級有7班,自行機會多過SJC差唔多一倍,而且LSC較SJC着重田徑,田徑成績亦較SJC好。

請多多提點。Thank you thank you.

yukimum  自行不防一試,成績加體育獎  發表於 15-12-18 22:27

^O^ 發表於 15-12-18 17:23
王家爸爸

最近去完LSC个family fun day,我個仔好鐘意LSC(我都好鐘意),但我地住港島區,學校在中西區, ...
我當年都諗過報LSC+SJC,我都係住港島區,由港島區去LSC其實只係一程113,灣仔去得12個站,唔塞車唔駛半粒鐘,但係返學時間都幾塞下,所以改報SJC+KC。

chun媽  最後入左邊間?  發表於 16-4-9 10:14

王家爸爸 發表於 15-12-18 17:33
我當年都諗過報LSC+SJC,我都係住港島區,由港島區去LSC其實只係一程113,灣仔去得12個站,唔塞車唔駛半粒 ...
返学時間搭地鐡都塞?
咁機會率方面又如何分析呢?

王家爸爸  113最方便  發表於 15-12-18 17:43
王家爸爸  地鐡行好遠  發表於 15-12-18 17:38

^O^ 發表於 15-12-18 17:37
返学時間搭地鐡都塞?
咁機會率方面又如何分析呢?

機會率應該SJC大過LSC,原因係相對於九龍,港島區少啲人,而新界人(尤其係沙田附近)會報LSC而比較少報SJC。

王家爸爸 發表於 15-12-18 17:42
機會率應該SJC大過LSC,原因係相對於九龍,港島區少啲人,而新界人(尤其係沙田附近)會報LSC而比較少報SJ ...
But sjc's campus is really .......

KikiDaddy  small campus but in a really prime location  發表於 15-12-24 23:35
王家爸爸  中環金鐘一帶地貴  發表於 15-12-18 21:37
王家爸爸  Small.   發表於 15-12-18 21:36

^O^ 發表於 15-12-18 17:23
王家爸爸

最近去完LSC个family fun day,我個仔好鐘意LSC(我都好鐘意),但我地住港島區,學校在中西區, ...
港島band1男校比較注重田徑(division 1), 您可以考慮一下香港華仁。

saiwanho 發表於 15-12-18 19:40
港島band1男校比較注重田徑(division 1), 您可以考慮一下香港華仁。
今年錯過左華仁admission talk,出年去睇下先,希望佢既小班教學有成效啦

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-12-16+11:47+我

原帖由 ^O^ 於 15-12-18 發表
王家爸爸

坐113巴士一程返到喇沙

dse2017  咁樣就放棄除非搬去九龍住  發表於 15-12-18 22:54
王家爸爸  唔塞車好快到  發表於 15-12-18 21:41

引用:Quote:saiwanho+發表於+15-12-18+19:40+港

原帖由 ^O^ 於 15-12-18 發表
今年錯過左華仁admission talk,出年去睇下先,希望佢既小班教學有成效啦
等於買大細搏佢轉勢

晴晴小B 發表於 15-12-18 20:54
等於買大細搏佢轉勢
我估轉到,所以我大抽獎都揀佢。