用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁書院
樓主: Nickie09
go

皇仁書院  

^O^ 發表於 15-12-9 11:45
@~@"

SJC話2015 HKDSE results:
校網有寫:
http://sjc.edu.hk/academic.php?content=result

83.45 % of the students are qualified for JUPAS degree course (3322+1).  

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852  70%X40%=28%  發表於 5 分鐘前

咁20% CU/UST又代表乜?CU/UST都系3大之一喎。

回覆 王家爸爸 的帖子

你是指在學術成績排吧.但如果是整體全人發展,會否是: DBS>LSC>QC....呢?

Lindytiger 發表於 15-12-9 11:43
回覆 王家爸爸 的帖子

你既分析都合理, 我反而有D 擔心如果SPC 係靠死谷死讀的話, 效果又未必一定好. 眼見 ...
SPC應該又唔會靠死谷死讀,只係過去自由度太高,有少少收緊。其實唔只SPC,WYHK同RC都好似慢慢收緊自由度,越來越注重成績。

hkpapa852 發表於 15-12-9 11:48
校網有寫:
http://sjc.edu.hk/academic.php?content=result

但佢张slide係:
2015 HKDSE Results
5** 7.3%
5* or above 21.9%
5 or above 40.8%
4 or above 71.3%
3 or above 91.5%
2 or above 98.6%

咁請問,83.45% 3322+1係點計出黎呢?

^O^ 發表於 15-12-9 11:48
咁20% CU/UST又代表乜?CU/UST都系3大之一喎。
我無聽, 所以我答你唔到. 佢份校務報告又未出(不過出咗都未必有資料)

其實好簡單, 港九兩間華仁成績一向相近, 睇番對面海既九華過去3年成績, 不難估計港華既成績:

九龍華仁過去三年中六畢業生去向統計:

畢業年度

3322率

本地副學位課程比例

本地學士課程比例

本地學位課程比例

海外升學比例

專上課程比例 (本地+海外)

2012-2013

<=73%

~3%

~39%

~42%

~16%

~58%

2013-2014

<=76%

~11%

~44%

~55%

~18%

~73%

2014-2015

<=73%

~3%

~54%

~57%

~18%

~75%

^O^    發表於 15-12-9 11:57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

^O^ 發表於 15-12-9 11:52
但佢张slide係:
2015 HKDSE Results
5** 7.3%
計算平均分既缺點, 就係永遠不能反映到完整既現實, 如不能知道個別科目特別高分/低分

呢個數字只有學校可以話到俾你知

回覆 王家爸爸 的帖子

今時今日D 女仔真係好叻, 班男仔真係要加把勁先得, 唔可以淨係掛住玩!

王家爸爸  的確係咁   發表於 15-12-9 13:07

ilyrd 發表於 15-12-9 11:48
回覆 王家爸爸 的帖子

你是指在學術成績排吧.但如果是整體全人發展,會否是: DBS>LSC>QC....呢?
讀書係為學術成績同好玩,好玩程度:
DBS>LSC>SJC>WYHK>SSC>SPC>YWC>KC>QC

針無兩頭利。

只有DBS同LSC真係可以兼顧到。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-12-9+11:41+合

原帖由 ^O^ 於 15-12-09 發表
但係我明明聽到校長話over 70%入3大的,即係耳聽未為真。
Sorry, 你聽錯。

王家爸爸  我都覺得係佢聽錯   發表於 15-12-9 13:08
^O^    發表於 15-12-9 12:09

Lindytiger 發表於 15-12-9 11:59
回覆 王家爸爸 的帖子

今時今日D 女仔真係好叻, 班男仔真係要加把勁先得, 唔可以淨係掛住玩!  ...
所以過去幾年DSE主科5以上既頭十排名好似無嘜男校。英文只有SJC,數學只有LSC,其他都係女校(DGS、MMS、SPCS、GHS、YWG、TLMS等)或者男女校(SPCC、鄧顯、荃官、林護等)。

王家爸爸 發表於 15-12-9 13:14
所以過去幾年DSE主科5以上既頭十排名好似無嘜男校。英文只有SJC,數學只有LSC,其他都係女校(DGS、MMS、SP ...
請問邊度有呢個排名。

王家爸爸  前年同舊年自己整理,所以可能已經Outdated。  發表於 15-12-9 16:53

引用:Quote:Lindytiger+發表於+15-12-9+11:59+回

原帖由 王家爸爸 於 15-12-09 發表
所以過去幾年DSE主科5以上既頭十排名好似無嘜男校。英文只有SJC,數學只有LSC,其他都係女校(DGS、MMS、SP ...
請問MMS係邊間?

王家爸爸  應該係MSS, Marymount  發表於 15-12-10 09:34

簽名被屏蔽

引用:皇仁面試唔係勁考學術,反正校內成績已經証

Charlotte_mom 發表於 15-12-8 18:42
皇仁面試唔係勁考學術,反正校內成績已經証明到,佢地係考乖仔識唸有家教

...
但皇仁係咪全in呢?

vckchoy  1st 200 applicants by EDB ranking  發表於 16-4-18 05:48
vckchoy  200  發表於 16-4-18 05:46
王家爸爸  過去三年都唔係,今年唔知。  發表於 15-12-12 22:46
MCLIAN  No, 所以有說法話全級頭三先穩陣有得in  發表於 15-12-11 17:11
brianshe  NO  發表於 15-12-11 12:11

王家爸爸 發表於 15-12-9 10:06
SPC唔錯
有乜好? BAND 妁學生會收? 難入嗎?

privacy 發表於 15-12-12 21:10
有乜好? BAND 妁學生會收? 難入嗎?
設備相對新(同區內其他傳統名校比較),適當的自由度,英文情度高等。Band 1 先有機會,唔算易入。

回覆 ^O^ 的帖子

港華校務報告出咗
http://web.wahyan.edu.hk/attachments/article/289/School%20Annual%20Report%202014-15%20(final).pdf

不過得呢堆說話, 校務報告P.9:

In terms of JUPAS offers, the situation is even more encouraging as the percentage of over 72% in 2015 is the highest since we entered the "DSE era". This represents a jump of over 15% over the figure in 2014. Among JUPAS offers, HKU continues to represent the biggest portion at 38%, followed by CUHK and CityU both at around 20%. With offers skewed towards more high ranking universities, it might be inferred that our students are more aggressive in their Programme choices, probably because they would rather study abroad than to read a Programme they are not enthusiastic about. Of those who chose to study in Hong Kong, about 70% were offered degree programmes. 24% of our graduates chose to study overseas and many got into rather good universities such as Imperial College, Carnegie Mellon University, Australia National University, University of British Columbia, etc.

平均取得3級或上: ~88% (即3322率不高於88%)

多過72%學生取得JUPAS offer, 24%學生海外升學

JUPAS offer中有38% HKU, ~20% CUHK 和 ~20% CityU.

本地升學學生中有70%升讀degree
呢個有得計個上限.... 24%海外升學, 即係最多76%本地升學, 所以: 76%x70%=53.2%

港華升讀local degree比例: 不高於 53.2%

^O^  Thanks.  發表於 15-12-18 16:38

hkpapa852 發表於 15-12-14 16:42
回覆 ^O^ 的帖子

港華校務報告出咗

數字如想象中唔太靚,但我依然對佢有信心,相信三幾年後應該有進步。所以如果小朋友係B1尾、B2頭,港華係好選擇,到小朋友畢業時,應該比預期好。