用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁書院
樓主: Nickie09
go

皇仁書院   [複製鏈接]

Nickie09 發表於 15-12-4 14:50
收集了有關皇仁書院的一些資料, 分享一下。

QC暫時是唯一一間每年均「出產」1-2個狀元 (DSE) 的學校
2015 皇龍報資料: HKU:56(Faculty of Medicine:17), CU:25, UST:21, Total:186 Graduates

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+^O^+於+15-12-08+發表聽朋友

原帖由 aeiou_drm 於 15-12-08 發表
真的嗎? 28% 好低下。

我有去 WYHK, 校長冇 show slide, 台下有人問,我記得佢話入八大 : 40% HKU, 20% CU ...
入八大,40%HKU, 20%CU/UST,有機會係指jupas offer中的40%/20%,而非全部學生的40/20%

引用:Quote:原帖由+asman+於+15-12-08+發表請問

原帖由 Charlotte_mom 於 15-12-08 發表
朋友個仔面試問左題超簡單但有深度的:如果有野想買,父母唔肯買,你會點

...
Oic! Thank you

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-12-08+

原帖由 asman 於 15-12-08 發表
請問知大約面試考什麼嗎?
我都想知喎

回覆:privacy 的帖子

咁想問下St. Paul College, OK嗎?

引用:Quote:原帖由+aeiou_drm+於+15-12-08+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 15-12-08 發表
入八大,40%HKU, 20%CU/UST,有機會係指jupas offer中的40%/20%,而非全部學生的40/20%

...
也有可能,因校長冇再 elaborate。

因另一家長問有關入 Uni 率, 校方回答一般有 70% 入Uni 率,90% within 2 years after graduation if first application is not succeed, so around 90% 入 Uni 率 。

亦是數字藝術。

privacy 發表於 15-12-8 20:24
咁想問下St. Paul College, OK嗎?
SPC唔錯

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-12-8+16:55+如

原帖由 王家爸爸 於 15-12-08 發表
舊年LSC整體5(以上)率有55%,比SJC同KC都高。舊年LSC既大33222率約84%,SJC大約有83%,KC只有大約82% ...
如果再加埋DBs, Ying Wah, SPC , 會點排?thanks

aeiou_drm 發表於 15-12-8 20:29
也有可能,因校長冇再 elaborate。

因另一家長問有關入 Uni 率, 校方回答一般有 70% 入Uni 率,90% within ...
校長果然好熟讀校務報告, 個答案同2013-2014年份校務告P.9最尾個段近乎一模一樣.

香港華仁書院2013-2014年度校務報告

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

keep-calm 發表於 15-12-9 10:15
如果再加埋DBs, Ying Wah, SPC , 會點排?thanks
QC>DBS>LSC>SJC>KC>SPC>YWC>WYHK

回覆 王家爸爸 的帖子

如果加埋SSC, 係咪應該咁排: QC>DBS>LSC>SJC>KC>SSC> SPC>YWC>WYHK? Thanks.

王家爸爸 發表於 15-12-8 17:40
舊年LSC整體5(以上)率有55%,比SJC同KC都高。舊年LSC既大33222率約84%,SJC大約有83%,KC只有大約82% ...
舊年即係指2014-2015?

今年我有去SJC,校長話over 70%入3大,72/145人有5**,咁即係指邊年?好混亂。
另想問,33222率即=合格率嗎?

王家爸爸  33222率=合格率  發表於 15-12-9 11:30
王家爸爸  SJC既5**率,一直都好高。  發表於 15-12-9 11:29

Lindytiger 發表於 15-12-9 11:13
回覆 王家爸爸 的帖子

如果加埋SSC, 係咪應該咁排: QC>DBS>LSC>SJC>KC>SSC> SPC>YWC>WYHK? Thanks. ...
大約係咁,但係如果係SPC同SSC之間揀會好難揀,原因係SPC副校長上左位之後,好似好想搞好間學校。我估SPC自由度會減低,但係成績應該會好返啲。另外,我估SSC用多左資源去IB,對DSE成績有幾大影響,都係一個考慮因素。

回覆:皇仁書院

我有去SPC同WYCHK嘅升中talk,我都覺得SPC比WYCHK好,SPC啲仔好smart,唔係死讀書果種,相反WYCHK比較官腔,學生唔係咁有自信,校長感覺上只hard sell 耶穌會的人脈勁和brotherhood,以上純粹係我個人感覺,看官自行決定,不喜勿插

brianshe  上星期去港大同學會, 我都感到學生比較"生", 無資助學校咁呆板  發表於 15-12-9 15:29
王家爸爸  Brotherhood係所以天主教學校都會提既野。  發表於 15-12-9 11:36

aeiou_drm 發表於 15-12-8 20:06
真的嗎? 28% 好低下。

我有去 WYHK, 校長冇 show slide, 台下有人問,我記得佢話入八大 : 40% HKU, 20% CU ...
咁可能佢錯,佢話入U率70%, in which 40%入3大。佢冇講到20% CU/UST.

hkpapa852  70%X40%=28%  發表於 15-12-9 11:42

^O^ 發表於 15-12-9 11:19

今年我有去SJC,校長話over 70%入3大,72/145人有5**,咁即係指邊年?好混亂。
SJC既5**率,一直都好高,但應該未高到Over 70%入3大,原因係同DBS、LSC類似,有部分運動員比較難入三大,拖低左入三大比例同DSE成績。
我唔太清楚,但係我估係講入到大學嗰啲有Over 70%入3大,所以可能需要打個八、九折。

^O^ 發表於 15-12-9 11:19

合格率應該係指2222, 或叫符合升讀大專資格標準/聯招大專學位最低要求.

3322應叫符合升讀大學資格標準/聯招大學學位最低要求

over 70%入3大.... 目前只有DGS做到.... 所以呢70%係基於咩條件下計, 要好小心理解

王家爸爸  我估SJC講既合格率係3322率  發表於 15-12-9 11:55
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 王家爸爸 的帖子

你既分析都合理, 我反而有D 擔心如果SPC 係靠死谷死讀的話, 效果又未必一定好. 眼見2間小學係中文方面似乎都有所加強, 預期到佢地升中後中文根基應該會更好.

王家爸爸 發表於 15-12-9 11:33
SJC既5**率,一直都好高,但應該未高到Over 70%入3大,原因係同DBS、LSC類似,有部分運動員比較難入三大, ...
@~@"

SJC話2015 HKDSE results:
2 or above = 98.6%
3 or above = 91.5%
咁個3322率即係幾多呢?

王家爸爸  舊年開學時好似提過合格率係係88%(幸運號數,好易記,所以記得),今年無留意聽,好似低左啲。   發表於 15-12-9 11:59

hkpapa852 發表於 15-12-9 11:41
合格率應該係指2222, 或叫符合升讀大專資格標準/聯招大專學位最低要求.

3322應叫符合升讀大學資格標準/聯 ...
但係我明明聽到校長話over 70%入3大的,即係耳聽未為真。
‹ 上一主題|下一主題