用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 MS仲未派結果?
樓主: Matthew301
go

MS仲未派結果? [複製鏈接]

回覆:Galaxy88 的帖子

phoncis 係用來學睇書的,一開學老師已經教例如 dog 問小朋友d.o.g每個lettersound是什麼,再叫小朋友拼讀呢個字,如果連26個字母都未搞清點學

作為民幼家長,我知道課程內容,所以好明白如果小朋友A-Z, 1-10 都唔識,真係難跟上課程進度

的確有幼稚園用一年k1時間教26個字母,但民幼課程不是這樣,如果你覺得要係學前識26字母不合理,那你該找一些課程和理念合適的幼稚園

引用:Quote:maymay27+發表於+15-12-4+15:54+形容

原帖由 Galaxy88 於 15-12-04 發表
考A-Z喎,讀緊N班都未必教晒26個字母啦!
你知道幼稚園課程是甚麼嗎?A-Z和數字,本來就係入咗幼稚園至學, ...
我諗真係睇個別小朋友,我小朋友未夠2歳,都識A-Z英文字,基本顏色及pink brown gray white black,shape連oval, pantagon都識。係數字只識1-3。我估大把小朋友interview時都識。所以又唔覺得有問題。學校幾千人申請,可能真係要出深少少先揀到人。

民生考啲嘢一啲都唔深,同意上面的意見:識全部無2千都有1千,最後唔知學校點選

講真真係豐儉由人,有D小朋友適合慢慢學,輕鬆地學,都可以學得好,但對於叻D嘅小朋友,可能教得太慢太淺可能滿足唔到佢地嘅學習興趣,所以唯有因材施教。民中的DSE成績過去幾年都有大進步,最近一年達到最高級別5**的更佔4%,已經超越PC及遠超過全港的平均比率1.3%。學校想由幼稚園開始拔尖,也不足為奇。
但有D家長,唔認同學校的辦學理念,又偏要帶子女去面試,出來又麻怨考得深,又話學校咁就冇教育熱誠;反而希望學校考D合返佢小朋友認知範圍內嘅嘢,咁先至唔合理!

引用:回覆+sala222+的帖子 比較其他,佢專注學

原帖由 balj 於 15-12-05 發表
回覆 sala222 的帖子

比較其他,佢專注學術,面試深係冇錯架喇。你小朋友咁叻,得左記住上黎報喜喎:kekeke ...
我只係想講2歳其實都識一定範圍嘅野,識好多野的小朋友大有人在。

回覆:QABABY 的帖子

引用:Quote:原帖由+dongdongwong+於+15-12-04+發

引用:Quote:maymay27+發表於+15-12-4+15:54+形容

考A-Z喎,讀緊N班都未必教晒26個字母啦!
你知道幼稚園課程是甚麼嗎?A-Z和數字,本來就係入咗幼稚園至學, ...
我個囡9月細B,由4個月開始已經日日聽住英文兒歌大,A-Z,1-2x,基本顏色,基本形狀,大部分都識曬,英文兒歌隨口唱到8首,其實只要家長有落過苦功,2歲真係可以識好多野。可惜,我個囡interview時係唔多答陌生人,呢樣野我真係教極佢都唔多願答

回覆 koey329 的帖子

大大下就會吾怕面對陌生人,始終中細

引用:我真係對MS冇咩興趣,冒犯了各位支持者,真

我真係對MS冇咩興趣,冒犯了各位支持者,真不好意思,依然祝大家好運。

不過支持嘅同時,大家可以想想面試 ...
我並非MS支持者,唔明白你點解咁講。咁多媽咪表達左呢d數字、顏色,好多小朋友唔識哂都識大半啦!2歲唔通仲考識唔識車、蘋果、狗?(考PN問題)

引用:Quote:原帖由+balj+於+15-12-05+發表回覆+s

原帖由 sala222 於 15-12-05 發表
我只係想講2歳其實都識一定範圍嘅野,識好多野的小朋友大有人在。
Agree

回覆:MS仲未派結果?

上年好多都星期一先收到信,希望大家今日有好消息喇!

引用:Quote:原帖由+Galaxy88+於+15-12-04+發表考

原帖由 sala222 於 15-12-05 發表
我諗真係睇個別小朋友,我小朋友未夠2歳,都識A-Z英文字,基本顏色及pink brown gray white black,shape連 ...

引用:Quote:原帖由+QABABY+於+15-12-04+發表1st+

原帖由 dongdongwong 於 15-12-05 發表
係呀我仔面試係英文老師 答啱左9成半以上 其實也不太難 因為叻的小朋友實在太多了 入到實在渺茫因為是N無人 ...
我以為你係舊生添,我都係n無, 大家加油

引用:Quote:原帖由+Galaxy88+於+15-12-04+發表我

原帖由 maymay27 於 15-12-05 發表
我並非MS支持者,唔明白你點解咁講。咁多媽咪表達左呢d數字、顏色,好多小朋友唔識哂都識大半啦!2歲唔通仲 ...
可能佢小朋友唔識,因愛成恨
諗唔明為乜對間學校咁冇興趣仍然咁積極回post 想表達D乜呢,又冇人迫佢讀

引用:+本帖最後由+Happytimemama+於+15-12-5+01:

原帖由 Happytimemama 於 15-12-05 發表

講真真係豐儉由人,有D小朋友適合慢慢學,輕鬆地學, ...
講得好好!其實家長幫小朋友㨂學校,真係唔可以麻木跟風,見咁多人報又報埋一份唔蝕底,連基本學校教學理念或進度都唔了解,真係會害左個小朋友!
其實學校考得既問題,實有小朋友識或唔識,自己唔識唔代表唔應該識,如果問到天文地理歷史就話者!基本野,如果父母有教都可以識好多!
就算之前冇做功課,interview完先知唔岩小朋友進度都唔遲,但唔駛bad comment囉!
利申:冇報名幼,就算出名少少既都係happy school,因我冇train小朋友,佢而家兩歲莫講a-z,佢連abc都未識,只係認得6、7個英文字母,數字就可以數到1x,但佢係睇now兒童台自己學,我冇特別教,顏色都係基本紅藍黃綠,有時仲會亂左
但佢鍾意車,咩類型佢都識分,連吉普車跑車都係佢自己學,講野叻到不得了!我想佢慢慢黎,最緊要培養學習興趣,有不斷求學既精神,快樂學習!唔係要跟風咩都要叻過人既

引用:上年好多都星期一先收到信,希望大家今日有

原帖由 cyfcyk 於 15-12-05 發表
上年好多都星期一先收到信,希望大家今日有好消息喇!
請問上年星期一收信嘅人都係有機會收offer嗎?我未有信。

回覆:nic_bb 的帖子

已收信,AM offer

回覆:MS仲未派結果?

我都收到喇, AM offer

‹ 上一主題|下一主題