用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 《孫明揚專訪》:TSA練習「好離譜」
樓主: ANChan59
go

《孫明揚專訪》:TSA練習「好離譜」 [複製鏈接]

回覆:《孫明揚專訪》:TSA練習「好離譜」

點解啲官一唔當官,講既野就完全不同?平叔如是,孫公如是。

Christi 發表於 15-12-8 08:56
點解啲官一唔當官,講既野就完全不同?平叔如是,孫公如是。

屁股決定腦袋,坐唔同櫈就講唔同嘢。

引用:Quote:Christi+發表於+15-12-8+08:56+點解

原帖由 anixon 於 15-12-08 發表
屁股決定腦袋,坐唔同櫈就講唔同嘢。
正常人在不同身分會講不同野。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章

引用:既然個現象已經遍及其他級別,小三TSA更加

原帖由 龍井 於 15-12-06 發表
既然個現象已經遍及其他級別,
小三TSA更加需要立即擱置,進行深入檢討。 ...
個現象其實無關TSA。華人社會,只要有考試,就有操練,就有家長拖喼買齊各式補充練習。

想消除操練文化,終極方法只有取消所有考試,包括大學入學試。

traeh 發表於 15-12-8 22:25
個現象其實無關TSA。華人社會,只要有考試,就有操練,就有家長拖喼買齊各式補充練習。

想消除操練文化, ...
以前有會考,有高考,家下統一變左DSE。
小學生咁快要谷佢,係咪真係想佢人生無興趣學習呢?

回覆 龍井 的帖子

你咁得閒,請問貴子弟有無人生興趣學習先?如果無,要睇實D好噃,唔好掛住叫人罷課,反呢反路,忘記家中果幾件已經「毫無學習興趣」既細路哥啊!
‹ 上一主題|下一主題