用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 太輕易確診ADHD?
樓主: Gary_family
go

[過動] 太輕易確診ADHD? [複製鏈接]

回覆 mypineapple 的帖子

入學前已和學校溝通過,學校知道了也作出適當的配合。所以阿仔今年升小一尚算順利過渡。

回覆:zoebear 的帖子

我係番小一前同學校講仔的情況, 反而覺得老師對仔有偏見

回覆:太輕易確診ADHD

如果ADHD呢種症可以好似量血壓咁有一個指數係度顯示就好啦!但事實上呢個指示係由父母自行判定,到底你接受佢有幾多,佢影響你有幾多。無父母會無端端走去睇呢科醫生,肯定係小朋友有行為或者學習問題先會走去睇。醫生都係按臨床經驗去判斷開藥於與否。好似我地打個乞嚏去睇家庭醫生,佢都會開藥比你,但食唔食就睇自己。

回覆:rean_chau 的帖子

絕對同意。 就是因為沒有指標量化,醫生往往用抽象的形容詞: 嚴重,輕微,邊緣等字眼形容情況,因為家長無法有其他案例比較,家長都迷惘。

原來私家醫生都只是面談判症的,我還以為會有比較具體的測試,政府的都一樣,只是面談大概1小時以內就判症開藥,完全沒有任何實質性的測試,當年我亦因為覺得太草率而沒有繼續。

引用:絕對同意。+就是因為沒有指標量化,醫生往

原帖由 lai_123 於 16-01-19 發表
絕對同意。 就是因為沒有指標量化,醫生往往用抽象的形容詞: 嚴重,輕微,邊緣等字眼形容情況,因為家長無 ...
其實都唔係咁睇既,醫生個牌唔係其求就發出,佢地一定係面談內容之中有結論先會判斷佢既情況。我自己對個專業係肯定既,只不過都係果句,到底父母接受既有幾多,方法有幾多。過往有啲post講過自己戒糖無酜飲食既經驗去克服ADHD, 我自問做唔到,所以選擇食藥。食藥既心情好矛盾,但出發點都係想佢好,返學輕鬆啲。我老公就主張唔食藥,成績順其自然,但我做唔到,怕以後會後悔累左佢一世。見住我老公ADHA條路行得咁崎嶇,我唔想個仔都係咁。

rean_chau 發表於 16-1-27 20:05
其實都唔係咁睇既,醫生個牌唔係其求就發出,佢地一定係面談內容之中有結論先會判斷佢既情況。我自己對個專 ...
都係架……如果一D行為問題,老師同家長都唔覺得喺咩問題, 情況又可能唔一樣

這幾天不斷睇ADHD的事,等待去協康做評估!
我不斷想好多小朋友都有不專心、粗心大意 - 係咪就=ADHD ??? 如果不是ADHD,食藥對小朋友有沒有效用?

wang88 發表於 16-10-25 19:00
這幾天不斷睇ADHD的事,等待去協康做評估!
我不斷想好多小朋友都有不專心、粗心大意 - 係咪就=ADHD ??? 如 ...
不專心也有很多可能性, 有可能係缺鐵/近視/程度太深太淺...
最好排除了其他可能性先決定是否食藥, 對小朋友公平點吧.

我仔上年第一次見精神科, 初步認為是ADHD, 但沒有專注力不足問題,
見完CP 見心理醫生, 無問阿仔野, 一望已經同我講,
你個囝上到小學實比學校投訴, 就算今次OK唔駛開藥,
上到小學學校都係轉介返黎見佢開藥, 呢類小朋友佢見好多.

聽完心裡也有點擔心, 今年小一開學兩個月,
老師話佢好聽話, 雖然初時都有過位或百厭,但問題唔太,
亦好投入課堂, 社工觀課亦唔覺佢有問題.
剛再見精神科臨床心理學家, 直頭叫我唔駛覆診,真係有需要先再約.
大家加油!

I_O_U_baby 發表於 16-10-26 17:05
不專心也有很多可能性, 有可能係缺鐵/近視/程度太深太淺...
最好排除了其他可能性先決定是否食藥, 對小朋友 ...

謝謝你的回覆!由老師有懷疑小兒ADHD,真是令我好擔心,雖然仍等待做評估。

wang88 發表於 16-10-26 17:24
謝謝你的回覆!由老師有懷疑小兒ADHD,真是令我好擔心,雖然仍等待做評估。
...

很明白你的心情, 當年阿仔4歲去小童群益會做評估時,
那位臨床心理學家講的說話亦令我很難受, 至今仍瀝瀝在目.

當時那位專家直頭覺得自己係權威, 當自己係相士一樣,
狠批我仔情況只會越來越差, 做野甩甩漏漏, 課堂跟唔上,
又因成日被責駡, 做人無自信.

話佢9成係ADHD, 注意力不足無法集中上課,
最有效的就係食藥, 不過當然食唔食係由父母決定.
佢地最叻就係果句, 呢D 細路佢見得多.

當時我也不斷上網同睇書搜集有關資料.
'分心不是我的錯', '四點鐘的恐懼' 你都可到圖書館借黎睇下.
我覺得, 小朋友發展自然有佢自己的一套,

God doesn't make perfect kid, each one of us has obstacles to overcome.
對呢D小朋友, 真係要比更多愛佢, 打駡係唔WORK 的.
對我仔越耐, 我越能欣賞佢既ADHD 特質,
包括: 愛辯駁,好發問,精力充沛,率真爽朗,唔會人云亦云等,
佢地創意無限, 喜歡聽故事的, 我就多D 講D 勵志故事比佢聽,
每個小朋友都有佢既強項, 只係我地有無發掘佢既優點,
定係只FOCUS 係佢既缺點?

http://www.christianstudy.com/data/illu/sic0125.html

PP媽媽  Good! Agree!!  發表於 16-11-12 23:35

I_O_U_baby 發表於 16-10-28 09:38
很明白你的心情, 當年阿仔4歲去小童群益會做評估時,
那位臨床心理學家講的說話亦令我很難受, 至今仍瀝瀝在 ...

真的非常感謝你的分享!
‹ 上一主題|下一主題