用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 吳克儉強調是「睇30本書,或者雜誌」
go

吳克儉強調是「睇30本書,或者雜誌」

引用:這期一是真人不露相,一是公開露面便語出驚

原帖由 bookreader 於 15-12-03 發表
這期一是真人不露相,一是公開露面便語出驚人的教育局局長吳克儉,今早就趁出席一教育活動時主動澄清,他早 ...
佢唔面紅果下好野,唔怪得個位要搵佢做。

30本《龍虎豹》?
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

TEMPO123 發表於 15-12-3 21:54
30本《龍虎豹》?

可能都包括在內,唔係邊有咁多「乳」(語)病!

先有在寧波出席交流會時的演詞,說人家在文化、經濟、軍事....都有長足發展,偏偏就唔明崩口人就忌崩口碗的道理,為甚麼你不說政制呢?是政制沒有長足發展不敢說嗎?如果改為在各方面都有長足發展,特別在文化、經濟和軍事方面更特別出色,豈不是能避開了人家的誤會。

今天,又有將雜誌、刋物歸納當成書,30本書跟30份報章或30本雜誌還是有點分別吧!吳局長可能顧住睇書、睇雜誌,唔瞭解而家啲同學為了應付不同的評核和考試,已經是囫圇吞棗的訓練,難得還好意思用每日三餐來作比喻看書,可能用作比喻做練習比較貼切一些,慣晒!

呢D人...隱居山林應該可以成為偉大詩人

回覆:吳克儉強調是「睇30本書,或者雜誌」

如果吳克儉有膽量公開他的書單,我支持他做一世教育局局長。

I have never like this person. And by watching him say 「濕濕碎啦!」jokingly, as if OTHER PEOPLE are so naive, I start to hate him. Such an idiot.

引用:I+have+never+like+this+person.+And+by+wa

原帖由 Artie 於 15-12-04 發表
I have never like this person. And by watching him say 「濕濕碎啦!」jokingly, as if OTHER PEOPLE ar ...
可惜這個太笨蛋在飛機上及海外酒店掌控全港教育,我就笑唔出!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 15-12-4 10:44

真係好垃圾,香港比呢班人玩死。

Artie 發表於 15-12-4 10:47
真係好垃圾,香港比呢班人玩死。
我更唔明白點解有人撐佢d政策及做法,2017年佢繼續做五年,OMG!十年浩劫!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+Artie+於+15-12-04+發表I+hav

原帖由 ANChan59 於 15-12-04 發表
Can't agree more !

bookreader 發表於 15-12-3 19:09
這期一是真人不露相,一是公開露面便語出驚人的教育局局長吳克儉,今早就趁出席一教育活動時主動澄清,他早 ...
我最鍾意計數, 幫大家估下旅遊局長會睇D咩書:

1. 旅遊雜誌: 估計起碼5-6本
2. 旅遊宣傳單張: 估計至少10份, 一份都一本刊物, 只又10本
3. 報紙: 至少一份, 點都要睇, 至於睇幾多囉.... 睇完A1標題未即刻轉去睇囉!
4. 網上旅遊日雜打印本: 估計起碼又5-6份啦!

咁樣已經至少20分啦! 仲有嗰幾份會係咩呢?

flower9    發表於 15-12-4 15:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:bookreader+發表於+15-12-3+19:09+這

原帖由 hkpapa852 於 15-12-04 發表
我最鍾意計數, 幫大家估下旅遊局長會睇D咩書:

1. 旅遊雜誌: 估計起碼5-6本
咪話左俾你聽雜誌囉

回覆 Artie 的帖子

這句"濕濕碎啦",明顯是露底之句,道不同不為謀,偽裝不來。真正喜歡閱讀的人,對讀物往往珍而重之,有情有義,甚至有點膜拜。唉,這句濕濕碎,難免讓人唏噓,究竟上幾代HKU學生在考進HKU是神話的年代是怎樣學習的。

引用:回覆+Artie+的帖子 這句"濕濕碎啦",明顯是

原帖由 annie40 於 15-12-04 發表

這句"濕濕碎啦",明顯是露底之句,道不同不為謀,偽裝不來。真正喜歡閱讀的人,對讀物往 ...
我淨係想佢介紹我去托米咋,幾十年前都五蚊袋。

引用:回覆+Artie+的帖子 這句"濕濕碎啦",明顯是

原帖由 annie40 於 15-12-04 發表

這句"濕濕碎啦",明顯是露底之句,道不同不為謀,偽裝不來。真正喜歡閱讀的人,對讀物往 ...
吳生好似係中大社工畢業,之後再係港大讀社會科學碩士,唔係傳統入港大undergrad 嘅精英。