用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請 大 家 支 持 一 下 吧
樓主: mingmelody
go

請 大 家 支 持 一 下 吧 [複製鏈接]

回覆:mingmelody 的帖子

引用:又話啲神校會睇品格,+唔知D家長hold住哂啲

原帖由 vinik 於 15-12-04 發表
又話啲神校會睇品格, 唔知D家長hold住哂啲位唔放又幾有品呢?
咁又唔好咁講,可能佢地要interview 哂再vs 哂所有學校,才能安心替子女揀一間佢地心目中的「神校」!

不過我不會討論有品冇品問題,小朋友如果真的有咁多offer 真的好叻!!

回覆:Snoopyboy 的帖子

好多都係吹水其實有幾多offer只有當事人最清楚,至少我身邊就有幾個係咁!

引用:好多都係吹水其實有幾多offer只有當事人最

原帖由 外星人媽咪 於 15-12-04 發表
好多都係吹水其實有幾多offer只有當事人最清楚,至少我身邊就有幾個係咁!

...
你講真㗎?

回覆:Snoopyboy 的帖子

係呀!興趣同學仔爸爸周圍同人講邊間邊間又收咗佢個囡,點知有日撞見佢老婆原來話冇!真係好好笑!

回覆 外星人媽咪 的帖子

回覆:請 大 家 支 持 一 下 吧

其實啱睇咪睇, 唔啱咪skip囉,何必要在網絡世界上這麼認真.   做好自己應該要做嘅就ok喇。我都幫阿仔報成十幾間, 一路都有2nd in or offer, 但我只留位一間&有D就算有2nd in但𣎴是我最後想去讀嘅,我都唔去in.   沒有最後嘅學校, 只有最適合嘅學校.

先唔講網路世界。但真係好討厭身邊既集郵家長囉,好多集郵多就純粹想示威俾人知佢個仔女幾叻幾叻,跟本係滿足大人既虛榮心。另外某程度上個小朋友都被大人洗埋腦,覺得自己好多offer, 行為表現都囂張了。

其實又唔駛咁嘅,大家都明白你的感受,但又唔好把自己不滿情緒發洩在有offer嘅人身上,正如我每次見長和業績公佈每年都賺幾百億但都話低過預期,我又走去不滿李嘉城嗎?
這裡有那一個家長只是幫自己仔女報一間學校?根本絕無僅有,報得多自然就有機會獲得多個學位,這是理所當然的,而討論區就是給人自由討論,如果見標題不合口味咪唔好睇囉。出年6-8月是放位及call waiting 高峰期,到時一個學生只能受到一個學位,就算十連勝也要放棄九個,所以為什麼要在時候過份擔心到眼中一粒塵也容不下呢!大家仔女還有這半年幼稚園生活,應該好好給他們享受一下玩多一些,其實大家仔女已經為「我們的期望」付出很多,東奔西走的去各校面試,不論成績怎樣出年9月都不會沒有學校收,只是會否合符你們的期望吧了。

引用:其實又唔駛咁嘅,大家都明白你的感受,但又

引用:其實又唔駛咁嘅,大家都明白你的感受,但又

原帖由 WKFai 於 15-12-05 發表
其實又唔駛咁嘅,大家都明白你的感受,但又唔好把自己不滿情緒發洩在有offer嘅人身上,正如我每次見長和業 ...
講得好。 任何人都有言論自由, 你又唔識當時人, 唔需要同佢生活上經常見面,屬真屬假又何需介懷呢?老實講,我personally都想聽多d別人分享如何教仔女,可以間間有offers 咁叻叻。

點解部分家長總愛陰謀論?
新account又點呀?
人人也做過新account!
叫人一刀切取消TSA時,就話支持保留TSA的家長沒有同理心!
但自己就連半點同理心也沒有!
還說人家酸葡萄,也太尖酸了吧!
要知道K3的小朋友還很小,面試臨場表現如何,無人能控制,可謂半點不由人,何不寬容一點。
(利申:小一遊戲,對我已經是輕舟已過萬重山,但實在看不過眼)

引用:點解部分家長總愛陰謀論? 新account又點呀

原帖由 sofesofe 於 15-12-05 發表
我睇完佢d評論真的笑到.....肚痛!有誰分數不是儲番來的?總有新媽咪加入EK !講好的言論自由呢?啱聴的就是可讀性高,梗耳的就新account ,孫悟空分身術,這世界邊有人咁無聊呀?!

若然真的不認同開這post 樓主的話,咪留毛後咪不再睇囉,免得激心又激氣!尤其是覺得我(哋)的留言咁可讀性不高

siden    發表於 15-12-5 17:47

以前讀書的時候,有女同學因不喜歡另一女同學就聯群玩杯葛,玩佢,令人不開心。原因係乜?無人知。後來讀大學住宿舍,有個某年的女宿生,都係不明所以就要針對某一層樓的宿生不斷製造事端。她畢業後,竟然就再無事發生。大家不喜歡看咪唔好睇囉。你話人晒命,我夠話唔知你係咪別有用心不停叫人放位啦。這裡不是用來判別其他人報考學校的行為的對錯架!仲有,邊會有人一開始就會知自己一定會考到學校所以去集郵更不用話只考邊間心儀?玩得考學校做backup就一定有人有多offer架啦,我又唔信佢可以全部留位。仲有其他人都說得對,好多人也可以在吹水,我也有可能正吹水。不用太介懷架。我都幾喜歡看VS的帖,有些帖好假架我覺得,但睇完過下癮算啦

引用:以前讀書的時候,有女同學因不喜歡另一女同

原帖由 sofesofe 於 15-12-05 發表
算啦,同無同理心既人講同理心,實在太浪費自己時間啦。

siden    發表於 15-12-5 17:46

引用:Quote:原帖由+sofesofe+於+15-12-05+發表點

原帖由 SoLM 於 15-12-05 發表
估唔到這些話其他人「白痴」同「想打爆佢吔」嘅新人言論都ok?!EK最近的準則咁寬鬆?

...
但總比你說人地酸葡萄,無努力好啦

引用:Quote:原帖由+sofesofe+於+15-12-05+發表點

原帖由 Snoopyboy 於 15-12-05 發表
我睇完佢d評論真的笑到.....肚痛!有誰分數不是儲番來的?總有新媽咪加入EK !講好的言論自由呢?啱聴的就是 ...
說得對

‹ 上一主題|下一主題