用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請 大 家 支 持 一 下 吧
樓主: mingmelody
go

請 大 家 支 持 一 下 吧

引用:Quote:mingmelody+發表於+15-12-3+15:24+真

原帖由 ajfamily 於 15-12-03 發表
今年眼見好多呢類人,我開始懷疑有些家長要同他們的幼稚園交收到offer數目,明明唔會考慮那間學校,手上幾 ...
希望佢哋去完3rd in唔好等到出offer,冇心讀就快快趣趣寫信畀學校話唔要學位,等多一個有心讀的小朋友可以得正取或waiting,唔使畀人reject.

引用:Quote:原帖由+ajfamily+於+15-12-03+發表今

原帖由 PhilC 於 15-12-04 發表
希望佢哋去完3rd in唔好等到出offer,冇心讀就快快趣趣寫信畀學校話唔要學位,等多一個有心讀的小朋友可以 ...
其實如果冇心讀,又已有神校offer,他們應該不會去third in 吧?

(十二月已經知所以神校offer )

引用:Quote:原帖由+PhilC+於+15-12-04+發表希望

原帖由 Snoopyboy 於 15-12-04 發表
其實如果冇心讀,又已有神校offer,他們應該不會去third in 吧?

(十二月已經知所以神校offer )
佢哋係都要去都係佢哋的自由,唯有望最後一刻高抬貴手。

醒目開學勳章

回覆:PhilC 的帖子

註冊要俾錢,應該唔會俾錢hold 一個完全冇可能會讀既offer 掛?

引用:Quote:原帖由+micmicmic123+於+15-12-03+發

原帖由 SoLM 於 15-12-03 發表
你都幾無禮貎?:;pppp: 版主都唔理? 其實咁多新accounts, 口徑又咁一致?好可疑囉,某幼稚園打手??:igiveup ...
講事實,有幾無禮貌?講出我心聲就真

回覆:請 大 家 支 持 一 下 吧

有家長已得名小offer, 仲話黎緊要報呢間個間,比自己選下,我都唔想葡萄,但駛唔駛咁曬呀?

引用:有家長已得名小offer,+仲話黎緊要報呢間個

原帖由 chumeme2015 於 15-12-04 發表
有家長已得名小offer, 仲話黎緊要報呢間個間,比自己選下,我都唔想葡萄,但駛唔駛咁曬呀?

...
我聽過有種説法,既然interview fee 已付了,有third jn 梗要去到尾!用意是讓仔女多見識,咁諗又ok wor

回覆:Snoopyboy 的帖子

雖然最後會放番位,但學校未必放一個位就立即call, 中間waiting的人一來係精神上嘅折磨,另一方面,校車或其他安排也要推到好遲先安排到。明知會讀的機會好微,都仲去in的家長,真係自私到爆,咁嘅身教,個小朋友再叻都

引用:雖然最後會放番位,但學校未必放一個位就立

原帖由 whitepurin 於 15-12-04 發表
雖然最後會放番位,但學校未必放一個位就立即call, 中間waiting的人一來係精神上嘅折磨,另一方面,校車或 ...
絕對認同,唔讀就咪去啦,攪到其他真心想讀既連waiting都無,hold 住晒,集郵曬命,仲要周圍講,講到自己有幾煩惱,真係好黑人憎

引用:Quote:原帖由+whitepurin+於+15-12-04+發表

原帖由 chumeme2015 於 15-12-04 發表
絕對認同,唔讀就咪去啦,攪到其他真心想讀既連waiting都無,hold 住晒,集郵曬命,仲要周圍講,講到自己有 ...
過埋下個月就有post 講:
好煩! dbs vs spcc vs SPC vs CKY vs APS vs SFA , 中唒點揀?好煩呀

LPN 發表於 15-12-4 09:11
註冊要俾錢,應該唔會俾錢hold 一個完全冇可能會讀既offer 掛?
我認識的朋友真的為他們的小朋友hold住6~7個位
我問他們為何這樣做, 他們說他們的學校很多也是這樣做,
所以自已也跟住做, 唔做會執輸人地,

例如好像在這裡一些人已有spcc offer, 還hold住多個二線學校學位, 真的不知原因何在

回覆 mingmelody 的帖子

可否透露係哪間2線學校?

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+15-12-03+發表你都幾

網絡上的言論不可盡信啊, 有些人說有幾多個offer, 未必是真的, 因為好多人都好無聊的.

有個人專在別人的 post 上留言 " 自己有幾多個offer,唔知點選擇" , 看來是想激怒別人, 損人而不行己.

引用:網絡上的言論不可盡信啊,+有些人說有幾多個

原帖由 miujoey 於 15-12-04 發表
網絡上的言論不可盡信啊, 有些人說有幾多個offer, 未必是真的, 因為好多人都好無聊的.

有個人專在別人的  ...
吓?咁無聊?

回覆 PhilC 的帖子

因為他說收到播道offer 是收到信, 實情是播道會電話通知 + email , 不會寄信的.

回覆 mingmelody 的帖子

6-7個位 ??? 咁勁 !!!  

回覆:Snoopyboy 的帖子

有這個post 幫我打爆佢。。。

引用:網絡上的言論不可盡信啊,+有些人說有幾多個

原帖由 miujoey 於 15-12-04 發表

有個人專在別人的  ...
哈哈!我都係咁話,諗真d真係唔好太認真!大家不用被刺激到,加油!
畢竟一個人到最後只能讀一所學校