用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 虛心請教 - 喇沙家長
樓主: eeefamily
go

虛心請教 - 喇沙家長 [複製鏈接]

youma 發表於 15-12-15 22:41
你話朋友個仔D英文係非常好, 這已經是一項特別技能!

喇沙重視英文, 其英文成績在男校中敢認第二, 考外國 ...
所謂嘅非常好係同一般學生比,唔係讀莎士比亞嗰款。自行有兩個選擇,揾一個當完夢無可厚非。喇沙自行有76 個男仔位,都唔係無得搏,以你提嘅條件,部份去咗神校直資,搏喇沙要派位先知結果,某程度上有風險。當然,前提係成績有番甘上下。

回覆 SIYip 的帖子

若有LS 2nd in, 你就會有定心丸。

回覆:虛心請教 - 喇沙家長

其實,LS的數學人才何其多,單靠數學難穩操勝券,往年都有家長post類似的題目,樓主不妨爬文找找。
LS以往好重視世數,樓主仔仔有無考?是否來自一線小學?
三年前,有個case, 來自一線小學,數學好,考世數兩part都是distinction,  足球好,是best player,  英文B, 呈分試只是50幾名,有violin,  最後LS收左。有聞LS喜歡收all round的學生,以上case可供參考。
樓主看來唔試LS唔心息,既然自行有兩個,而老師又recommend LS, 何不一試?

simonwan 發表於 15-12-16 00:21
男校邊個第一?dbs 定 st joe?
DBS

simonwan 發表於 15-12-16 00:24
多國語言?

多一國得唔得?韓文native 程度算唔算特殊技能?
1. English, 2. French, 3. Spanish, 4. German

想請教各位, 舊年喇沙小學有幾多個小朋友可以入番書院?

回覆:虛心請教 - 喇沙家長

親戚小朋友,舊年跨區自行入LSC,小學六年,年年三甲,六年品學兼優,六年英文全級第一,英文強,當時兩次呈分全A。不過體育音樂無特別成績,只係畢業個年在學校運動會得到接力獎項,音樂也只係合唱團,無獎項。數學都拿到一些x澳杯,x夏杯之類的豬肉獎。但在朗誦節多次得三甲,尤其係關鍵時刻的六年級連奪朗誦節英文同中文的冠軍及季軍。而且係天主教徒,在面試時也被問及。雖然我們自認為不算太差,但係入到先知,個個都係我地之上,個個都係精英中的精英。依家仍然要拼命往前追。

deleted
‹ 上一主題|下一主題