用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學上體育課仍要帶衫回校換, 係咪好老套? ...
樓主: lemoncc
go

中學上體育課仍要帶衫回校換, 係咪好老套? [複製鏈接]

回覆:中學上體育課仍要帶衫回校換, 係咪好老套

我仔學校都係夏季帶返去換,冬季就可以著埋返去

學校都係話因為衛生問題先要學生咁做

大熱天時,又正直青春期,上完pe堂成身汗,唔換衫,返繼續上堂,嗰陣味呢

如果pe堂安排咗喺早上仲慘,臭足全日

simonwan 發表於 16-1-7 23:25
個阿sir 可能系你中學畢業后十幾年,都成日發夢夢見你換衫的情形。
...
他是正人君子來的。

回覆 miriam 的帖子

學校只不過想培養佢地整整齊齊返學,

夏天帶衫換OK喎, 男女著住短褲都唔好睇, 冬天就唔需要。

其實反而中學帶 PE 衫換係正常,
我仔女讀國際學校,都係只係小學比著住 PE 衫返學,中學要帶返學換。

中學生著住套運動衫周街走唔係咁好睇,所以平時都係著正式校服,都體育堂先換PE衫。

引用:我讀中學時已經係上堂前換運動衫,又唔覺好

原帖由 miriam 於 15-12-03 發表
我讀中學時已經係上堂前換運動衫,又唔覺好煩喎。

我囡只有係校隊放學後操練完可以唔使換返校服走,如個日 ...
呢個方法掂啵~果然醒目

引用:Quote:Hoining+發表於+15-12-4+11:44+我唔

原帖由 miriam 於 15-12-04 發表
好似我囡係體藝修 P.E., 其中一日連續三堂 P.E., 佢套運動衫真係好臭好大陣汗味......................
隔住個mon都feel到浸味

回覆:中學上體育課仍要帶衫回校換, 係咪好老套?

其實就算我自己book 場打波,打完波都會換番乾淨衫先搭車,费事烏漕臭親人,自己都面朦!

回覆:中學上體育課仍要帶衫回校換, 係咪好老套

我讀中學咪又係帶衫換,冬夏都係短衫褲,無問題喎!

回覆:lemoncc 的帖子

除了衛生,亦讓孩子習慣在不同活動及場合要適當穿衣,總不成因你放工後打波或做gym, 你上班就可穿運動服吧,就算宜家D運動服已好trendy 都咁話啦 。

‹ 上一主題|下一主題