用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧? ...
樓主: retriever
go

TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧? [複製鏈接]

retriever 發表於 15-12-4 12:44
其實而家就算新型直資, 近年都有開倒車之嫌....

你無講錯, 家長有個大環境, 人習慣左當係就係咁架啦...
新型直資, 點解要開倒車? EB迫佢? 因為要考好TSA? 咪就係應市場同客戶(家長)需求囉! 求學求分數, 係EB要求? 定係學校? 一日攪唔清個因果關係, 今日俾你取消咗個TSA又如何? 明天一樣會有TSB, TSC 嘅出現.

ok3 發表於 15-12-4 13:55
新型直資, 點解要開倒車? EB迫佢? 因為要考好TSA? 咪就係應市場同客戶(家長)需求囉! 求學求分數, 係EB要求? ...

咁你覺得, 係個制度改變帶領家長集體改變?

還是家長會自然集體改變, 跟手令到制度跟隨?

還是不用改變, 而家幾好, 適者生存(自己小朋友應付到, 無問題!)

我既年代係中學才學"應試", 而架係小三開始....

回覆:TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧

其實大家忘記咗點解有tsa,因由係取消咗學能測驗(所謂高壓力嘅野)。而變了三個考試tsa 小三.小六(話只用來評估下"整體"學生及pre s1再加呈分試,一換幾個試,仲要有個試別人考而影響你派位(幾白痴)。我就令願有返學能測驗好過。

palmchristy  咁係倒退.  發表於 15-12-5 01:26

回覆:lightingchung 的帖子

retriever 發表於 15-12-4 14:03
咁你覺得, 係個制度改變帶領家長集體改變?

還是家長會自然集體改變, 跟手令到制度跟隨?
一個制度嘅形成, 通常係經過長時間嘅大部份人嘅共識而來的. 有幾多人可以真正做到求學不是求分數, 完全唔在乎考試嘅成績?!  就係因為千百年嚟, 大部分人都做唔到, 先會有呢種讀書/考試嘅制度同文化. 如果家長自問做得到, 唔好同我講你冇得揀, 無論要俾錢定免費嘅, 根本market上仲有好多選擇. 不過唔好到時又問點解自己個小朋友嘅學術唔夠人地叻. 學校嘅公開試/派位成績唔夠人地好!你有權選擇你嘅happy life, 但人地亦有權選擇佢嘅生活方式.

引用:Quote:retriever+發表於+15-12-4+14:03+咁

原帖由 ok3 於 15-12-04 發表
一個制度嘅形成, 通常係經過長時間嘅大部份人嘅共識而來的. 有幾多人可以真正做到求學不是求分數, 完全唔在 ...

呢個post 令我學到好多野

ok3 發表於 15-12-4 14:50
一個制度嘅形成, 通常係經過長時間嘅大部份人嘅共識而來的. 有幾多人可以真正做到求學不是求分數, 完全唔在 ...

唔係柴你台, 你講既大環境既我都同意.. 但係...

"唔好同我講你冇得揀, 無論要俾錢定免費嘅, 根本market上仲有好多選擇. "

請問唔係抄寫操練, 又免費既係(幾)邊間?

可否開名?

咁荀又有得揀既, 應該大家都想知...

retriever 發表於 15-12-4 15:20
唔係柴你台, 你講既大環境既我都同意.. 但係...
其實邊類學校唔谷(或相對冇咁谷), 之前已有好多人分享過。不過唔係咁簡單, 諗住求其揾間地區二線就以為会輕鬆d囉。

回覆:TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧?

咁如果唔用默書,測驗,考試等既成績黎評定學生既能力,又有咩可以代替呢?

palmchristy  的確難諗.  但單純係咁好可悲.  發表於 15-12-5 01:22

kerobobo 發表於 15-12-4 18:03
咁如果唔用默書,測驗,考試等既成績黎評定學生既能力,又有咩可以代替呢?

...
令我想起蟋蟀同螞蟻嘅故事。只要蟋蟀知道佢選擇過happy life嘅後果, 而佢又願意承擔呢個後果, 我真係完全唔覺得有問題。但你如果阻止螞蟻去勤力工作, 迫人地去過你嘅生活方式, 我就覺得好大問題囉! 反之, 螞蟻亦無權要求蟋蟀辛勤工作! You choose your own life.

引用:Quote:kerobobo+發表於+15-12-4+18:03+咁如

令我想起蟋蟀同螞蟻嘅故事。只要蟋蟀知道佢選擇過happy life嘅後果, 而佢又願意承擔呢個後果, 我真係完全唔 ...
咁取消TSA 係啱的。鍾意操練的自己買十本百本練習自己操囉。

lightingchung 發表於 15-12-4 21:23
咁取消TSA 係啱的。鍾意操練的自己買十本百本練習自己操囉。
我支持讀書要考試, 但反對過分嘅操練。

palmchristy  我鍾意open book去考試.  發表於 15-12-5 01:24

引用:Quote:retriever+發表於+15-12-4+14:03+咁

引用:Quote:lightingchung+發表於+15-12-4+21:23

我支持讀書要考試, 但反對過分嘅操練。
放心通常學校有一年2次考試

‹ 上一主題|下一主題