用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧? ...
樓主: retriever
go

TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧? [複製鏈接]

回覆:開心小花 的帖子

正解!

小朋友睇多d 書先係王道!

唔應該係訓練效率…

ykkwoka  其實閱讀理解的訓練,正正為孩子將來要在大量資訊中如何找適合的資料作準備, 我相信中文堂一定有教孩子如何   發表於 15-12-4 09:39
ykkwoka  學習語文是多角度的, 唔通睇報紙都要欣賞文筆?  發表於 15-12-4 09:34

回覆:TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧?

軒小聲明,沒操TSA兼沒有收到家長投訴

回覆:TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧?

經常大聲疾呼TSA=操練的家長,有無想過形成操練文化、補習文化的緣由,學校中英數都教深1年,甚至2年的話,不用上補習社才怪,但某些家長卻對這些學校趨之若鶩,矛盾之處,教人費解。

TSA只不過是最後一根稻草吧了!

引用:其實妳有冇睇下其他post?大部份家長都話冇

原帖由 mmhoxxxxxx 於 15-12-04 發表
其實妳有冇睇下其他post?大部份家長都話冇問題!亦都冇人公開有邊間學校會過份操練,不如叫陳惜姿公開佢啲 ...
你就係個D見人之前反國教就人地講乜都反個d。你自己個間無操練,就認為全港無操練。要校名,自己去小學雜談找最hit個兩間青衣學校睇下。

hkpapa852  世X同主X?  發表於 15-12-4 08:38

retriever 發表於 15-12-3 13:12
立法會TSA公聽會,家長說的都是由衷之言,是每天在家裡和孩子掙扎的吶喊。童年幾多快樂時光,就是斷送在這 ...
做"閱讀理解"怎可與"閱讀興趣"混為一談,
"閱讀理解"是習作, 最重要是"理解". "閱讀興趣"最重要是"興趣"
想用"閱讀理解"去培養閱讀, 根本是錯誤想法.

例如: 無人會用抄寫當練書法, 讀書當練朗誦, 食飯當試菜,

"ykkwoka  其實閱讀理解的訓練,正正為孩子將來要在大量資訊中如何找適合的資料作準備, 我相信中文堂一定有教孩子如何   發表於 7 分鐘前

ykkwoka  學習語文是多角度的, 唔通睇報紙都要欣賞文筆?  發表於 12 分鐘前"

本來點評是不能回應的, 但這提到以上兩點, 不能不回應!

問題是為何要這麼早訓練孩子在大量資料找需要的答案?

記憶中, 我在讀時這類效率型的訓練是在預科比較重要...

新聞報導為何不能欣賞?!! 無論文學作品或者其他文章, 最好是大家能討論, 這樣才會學習多角度看問題, 原來有人會這樣看一件事.... 在一大堆資料中搜尋可以學到什麼? 是職業訓練嗎?

有親友看電影/劇集是一路FAST FORWARD 搜片看的... 先不談論他如何養成這習慣, 很明顯他是因著自己的喜好和認知去搜.... 那你以為這樣會錯過了多少? 鏡頭佈置表達的, 說故事者的主觀視角, 光影的美感, 場景佈置的一些暗示和伏線, 如此等等....

那如果他搜的不是電影而是人生呢?

ykkwoka  另現今的報紙, 我真的覺得沒有可"欣賞文筆"的價值!沒有錯別字已經是不錯了.   發表於 15-12-4 13:04
ykkwoka  所以先看問題再在文章中找答案是一個好方法, 這種方法對小孩子在培養閱讀興趣是有用的.   發表於 15-12-4 12:58
ykkwoka  對不起, 我還是用點評回應, 閱讀理解的訓練真的是在找重點,解決問題.  發表於 15-12-4 12:53

AgapePa 發表於 15-12-4 10:10
做"閱讀理解"怎可與"閱讀興趣"混為一談,
"閱讀理解"是習作, 最重要是"理解". "閱讀興趣"最重要是"興趣"
想 ...

問題係做得"閱讀理解"多,  TURN OFF 左 "閱讀興趣"

搜資料搜慣左成為習慣...

punlik 發表於 15-12-4 10:23
傳統教育就是應試教育,學習,筆記,操卷......考試有自己既評分準則,有沒TSA,其實一樣.如果你吾認 ...

謝謝理性討論!

請問什麼是"傳統"教育?

ISSAC NEWTON 是不是傳統教育出來的?  以佢出生同威水既年份, 應該算"傳統"!

佢係咪操卷操出來的?!

你指的"傳統"教育, 只是指我們習慣的教育模式吧....

那你記憶中我們是什麼時候開始做閱讀理解的? 縱使我們不同年代, 也不會是小三或更小開始吧? 那只能說現在比以前更"應試"

那政府是怎說的? 一路的教育改革目標是向著什麼方向的? 是要更"應試"嗎?

由HKCEE 變 DSE, 5+2(預科) 變 3+3 NSS, 原意不是為了更多元, 更不"應試"嗎?

從以上看, 我們的教育是走向反方向嗎?

引用:+本帖最後由+Hillkymama+於+15-12-3+14:31+

原帖由 Hillkymama 於 15-12-03 發表

啲小朋友除了少了學習興趣,也少了同理心,我們小時鄰居,同 ...
真係好可悲,最慘係今時今日怪獸先係主流,有良心先被歧視,怪獸家長仲要覺得其他家長懶正義,太天真

引用:+本帖最後由+Hillkymama+於+15-12-3+14:31+

原帖由 Hillkymama 於 15-12-03 發表

啲小朋友除了少了學習興趣,也少了同理心,我們小時鄰居,同 ...
淨係睇呢兩版已經發現好多家長冇同理心啦,唉

回覆:lauwingtai 的帖子

我仔學校無做TSA既補充,但其實所有作業都滲入左TSA既模式!TSA根本無處不在!

小一考試中英文都要做閱讀理解,聆聽同口試,我深信係因為要比小朋友預備小三既TSA!要係小一取得好成績,我深信要由K2開始就要預備!香港既教育制度不斷要小朋友超前,其實好恐怖!我仔小一,剛考完試,中文成績最差,我睇學校份卷,閱讀理解呢part最低分,我叫我仔睇多D故事書!之後我問仔閱讀理解呢Part老師係咪讀完成編文章先再讀題目?我仔話唔係,係讀完題目先再讀文章!原來要閱讀理解好睇多D故事書作用唔大,操卷最實際!根本連學校都係訓練佢地既考試技巧!亦都因為閱讀理解,我仔好多同學去左補習中文!

其實教育局真係有責任要撥亂反正,唔好令到小朋友要不斷超前迎合課程!我深信大部分家長都唔想過份催谷小朋友!我仔幼稚園開始從來無上過補習班,除左K3時我仔話想學計數,我比佢去公民式上過3個月堂之外,中英普通話所有學術課程一概無上過,所以升小時,根本無諗過要去叩門,因為我知叩門要考十八般武藝,對於一個無受過催谷,係學術上無學到超越自己年齡既小朋友黎講,叩門只係令小朋友失去自信心既事。所以升小派位只求穩陣選間2線必入既學校!但上到小一,功課,默書、測驗、考試既壓力,令到小朋友同大人都好累,我就會諗如果我由幼稚園已開始谷佢,可能而家會輕鬆好多⋯⋯!
教育局其實應該好好檢討而家初小課程教同考試內容會唔會過左火位,6,7歲既小朋友3點幾放學後,每日要用40-60分鐘完成6-8樣家課,會唔會超越左佢地可以承受既精神負擔!

TSA, 如果半年前問,相信有很多家長根本無發覺它的存在,因為不覺有壓力,自然不上心。現在問,又不同了,身邊有很多家長,要問什麽是TSA,問完就話要反對! 最奇怪是教協,從未提出如何改善,減操練 ; 一提就是要即時取消。TSA 行了這麼多年,為什麼最前線的老師不提改善方案,要到今次大學事件後才提出,沒商議,必取消呢?

retriever 發表於 15-12-4 10:13
"ykkwoka  其實閱讀理解的訓練,正正為孩子將來要在大量資訊中如何找適合的資料作準備, 我相信中文堂一定有 ...
對你地兩位既觀點覺得有趣, 忍唔住要回應一下:

ykkwoka  其實閱讀理解的訓練,正正為孩子將來要在大量資訊中如何找適合的資料作準備, 我相信中文堂一定有教孩子如何   
retriever 問題是為何要這麼早訓練孩子在大量資料找需要的答案?

坦白講, 係我認知之中, 唔係間間學校老師有教.... 至於是否需要這麼早來訓練, 我覺得未必係壞事. 係現今資訊發達既環境中, 早點懂得分析資訊, 認清真偽同重要性, 未嘗唔係好事

至於閱讀興趣, 其實自己要好小心去留意, 到底子女係對閱讀既興趣, 其實會去到咩層次呢?
只喜歡不停"揭書", 郤願認真不去明白書中內容? 還是看完明白內容後還會自己分析?

ykkwoka  學習語文是多角度的, 唔通睇報紙都要欣賞文筆?  

以前報紙既文章, 甚至新聞文章, 文筆要求都較嚴謹, 較具欣賞價值. 還記得以前老師教我們如何學習人地寫新聞標題, 就係學習如何寫重點. 不過現今新聞稿水準每況愈下, 已不能同日而喻了!

還有, 不才家長都糾結於要培養小朋友既"閱讀興趣", 但問題係唔係所有小朋友都一定會有"閱讀興趣", 又或者小朋友既閱讀興趣, 唔係你心中既"閱讀材料". 勉強為之, 亦非好事.

應試技巧其實非什麼壞事, 何解如此抗拒? 人生中總要學習不同技巧, 長大後更應明白, 辦事技巧很多時比辦事能力重要.

大家常常投訴傳統教育重抄寫, 背誦, 學習應試技巧, 某程度上也是一種非傳統式既思維訓練, 有何不可?

善於從文章中找重點的人, 有機會懂得在學習中自行理解重點, 令學習變得輕鬆. 至於是否"過量/過度", 又是另一問題.

其實TSA既問題, 係教育局本身太蠢, 乜都收收埋埋, 其實只要教育局每次都高調公佈TSA成績, 根本唔需要俾壓力個D表現不達標既學校; 因為相關既家長同學校自然會做嘢..... 畢竟大多數香港人本身愛比較, 如眼見自己子女成績不理想, 有幾多個會唔"做嘢"?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

punlik 發表於 15-12-4 11:09
坦白講,我吾覺得閱讀理解有幾難.學習答題技巧有助取得高分,我亦吾覺學習答題技巧會用多幾多時間. 多一 ...

唔好意思, 似乎由另一個THREAD 既討論, 你既重點一直係 "有幾難", "取得高分"?

而PISA 近年爆燈既國內, 佢地教育出哂名應試, 創意零蛋...
如果你完全相信"傳統"教育即應該教育... 唔係ISSAC NEWTON 果年代既"傳統"

而甚至於無視而家既教學模式比以前果代更加應試....

咁真係好難講....

‹ 上一主題|下一主題