用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 終于體會到做小學生家長,心裏素質要非常強 ...
樓主: 200904
go

終于體會到做小學生家長,心裏素質要非常強

YolandaTam 發表於 16-1-22 16:10
little_yolky  班主任應該都係同一人啊,咁奇怪既?  發表於 4 分鐘前
個BB得果幾個月人仔都有壓力?漫漫長路喎,老師!

引用:Quote:YolandaTam+發表於+16-1-22+16:10+li

原帖由 little_yolky 於 16-01-22 發表
個BB得果幾個月人仔都有壓力?漫漫長路喎,老師!
新手媽媽係騰雞少少, 仲要小女嗰間學校咁谷, 今屆又考 pre-s1, 女仔啲數又差啲 (班主任教數學)...幾難兼顧ge...

試下去呢個facebook page 睇下試下d另類方法,係一d媽咪朋友介紹。

https://www.facebook.com/tindeisi/?fref=nf

回覆 200904 的帖子

我都有諗過放手,但第一次測驗溫書時就發現唔得,因幼稚園時無溫書呢個概念,小朋友太細個唔識什麼叫溫好書。
於是都要跟得好足佢,過程佢好唔習慣,覺得好"辛苦", 但一測完驗就知原來"辛苦"係值得的。
佢愈來愈肯聽我俾佢的意見,我覺得至少佢知個溫書方法先可放d野俾佢自己溫下。

有成功感,下次先更有動力

回覆:zanezane 的帖子

是啊!有成功感就會有動力。要加油↖(^ω^)↗

YolandaTam 發表於 16-1-22 16:25
新手媽媽係騰雞少少, 仲要小女嗰間學校咁谷, 今屆又考 pre-s1, 女仔啲數又差啲 (班主任教數學)...幾難兼顧g ...
叫佢生多兩三個就無壓力了

回覆 YolandaTam 的帖子

你真是一個很會體諒人的人,非常之欣賞您。

200904 發表於 15-12-3 09:42
努力啊!

不過,我沒有與她們溫習啊。平時見她們功課都懂,所以,就很信任她們。誰知道,出來的成績...... ...
功課無時间限制可以慢慢做~唔同考試,夠鐘就要停筆,—題諗耐左,就可能其他要答快d. 要睇大題目依要求做,而且个氣氛好唔同……呢d就係考試技巧其中—部份。