用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 終于體會到做小學生家長,心裏素質要非常強 ...
樓主: 200904
go

終于體會到做小學生家長,心裏素質要非常強 [複製鏈接]

引用:好感動,小小人兒已經會激勵妹妹,你這個女

我有時諗,如果我係而家讀書既話,唔好講大學,連中學全科合格都唔知有冇。因為我父母是基層,唔識,也沒有時間。我記得小學時,冇人跟都可以架喎!而家讀書複雜左好多好多

little_yolky  依家讀小學,無人跟都係可以的,睇吓個細路自己本質,同爸媽既要求啦。  發表於 16-1-20 13:59

IloveJJ 發表於 16-1-20 11:46
我都係,老公比較緊張,我就睇咗啲育兒書呀,上EK取經呀,然後心理輔導佢,叫佢唔好咁緊張,阿邊個邊個細個 ...
我老公就弊了, 當年家姐初初讀小一, 佢就同家姐講:唔好考第一, 唔好攞100分呀, 今次攞100分, 下次得98, 咁咪好失望囉? 考咗第一, 成日都要自己攞第一, 做人咪好辛苦囉? 拿, 一級100人, 考到50就得喇, 仲有50名既進步空間, 幾好。而且考第一果D風頭躉, 會有同學唔鐘意架, 你咁靚, 如果仲考埋第一, 咁D女同學咪會唔鐘意你咯? 所以中中停停就得架啦。

你話弊唔弊

Yanamami    發表於 16-1-20 15:39

回覆 Yes_Mom 的帖子

相對上難好多囉!以前小學邊有甘深??

但我覺得攪甘深冇乜用,我唔係好覺中學深過我當年。我反而覺得而家仲淺左。
高考比起文憑試深好好好好多,雖然讀多左一年。

回覆 little_yolky 的帖子

其實,我都是這樣想啊。只不過,沒有對兩個女講出來。

始終,順其自然啦。

我也不想她們有藉口不努力啦。

200904 發表於 16-1-20 15:29

其實,我都是這樣想啊。只不過,沒有對兩個女講出來。
爸爸咁樣, 我落幾多藥都無用, 所以阿大考到2X, 覺得自己好叻, 交足功課了。

你老公d見解其實吾係錯ga,好睇小朋友心態、家長態度和學校環境。
如果考第一成了枷鎖,年年打保衛戰,好大壓力,咁真係無謂。

如果學校的環境吾係歌頌excellence,係叻會比人杯葛,咁真係考二、三好過。

little_yolky  唔好話佢啱啦,佢搞到兩個女無晒鬥心。考第2第3緊係好呢,最弊佢係考2X,3X呢   發表於 16-1-21 08:32

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+16-1-20+09:17+編

原帖由 MrBeast 於 16-01-20 發表

我係咁同仔講

回覆:終于體會到做小學生家長,心裏素質要非常強

亞囡未讀小學時, 常覺得8x分已經不錯, 唔好要求咁高。但當亞囡做咗小學生, 佢好理想咁攞9x分, 以為可以一直保持到, 不過有時一旦失手得8x分, 就好自然咁失望同失落。其實我覺得自己好有問題, 但又控制唔到, 唯有多D上嚟Ek學習, 提高自己EQ, 所以好多謝樓主開咗呢個帖

回覆:cosyfook 的帖子

我都是來學習嘎。這裡有好多好熱心,好有經驗的師兄師姐。

引用:終于派了中評卷了,眼見兩個孩子成績此起彼

原帖由 200904 於 15-12-03 發表
終于派了中評卷了,眼見兩個孩子成績此起彼伏,心裏是五味襍陳。

但還是要面帶笑容,鼓勵她們,對的始終比 ...
係架!仲有好多年,高高低低心血少d都唔掂

醒目開學勳章

引用:我有時諗,如果我係而家讀書既話,唔好講大

原帖由 Yes_Mom 於 16-01-20 發表
我有時諗,如果我係而家讀書既話,唔好講大學,連中學全科合格都唔知有冇。因為我父母是基層,唔識,也沒有 ...
我仔個小學同學就係冇人理年年考全級第2,呈分仲考第一,佢爸爸長期病患,要輪椅出入,媽媽兼職派傳單,冇補習靠自己,入到B1A中學依然考全級第4,家境不佳反而成為小朋友向上既動力,佢運動都好好小學係田徑和跳繩校隊,我成日用佢來做我兩個仔既學習榜樣。

200904  佩服這些小朋友的毅力與堅強  發表於 16-1-22 09:02
MrBeast  千金難買少年窮  發表於 16-1-22 08:27

回覆 kittylam 的帖子

好勁!但老實講,呢種人極少。係呢個世代,學壞既多

醒目開學勳章

引用:回覆+kittylam+的帖子 好勁!但老實講,呢

原帖由 Yes_Mom 於 16-01-22 發表

好勁!但老實講,呢種人極少。係呢個世代,學壞既多
係好難得,佢環境雖然麻麻,但父母都好勤力好錫佢地,佢仲有個姐姐一樣叻,父母態度對小朋友影響好大,凡事都要儘力唔好怕辛苦。因為識佢,用佢做榜樣,我兩個小朋友明白讀書係靠自己,我唔駛點理佢地讀書方面。

little_yolky  朋輩影響真係好重要。  發表於 16-1-22 08:29

呢d case,每次聽到都好感動,家庭溫暖和睦,真係吾係錢可以比到。

回覆 Jane1983 的帖子

是的,很利害。但我信相個小朋友係有天資個隻

唉, 係呀樓主, 做家長心理承受力真係要非常強!  小女今年已經小六, 五六年級啲老師都係同一批都可以出事.

話說今年學期頭, 小女被調到好幾位上課不專心, 只顧聊天同講是非嘅同學附近, 嗰啲同學唔知係唔抵得佢答問題定係點, 成日講啲挑釁說話, 令小女不勝其擾.  於是我先生致電班主任了解情況, 竟然俾班主任責罵一通, 話小女"退步咗好多", 之後就開始多番針對小女, 好多次同學告狀, 即使指控明顥不實(無人証, 甚至係同學指小女一個人欺凌佢哋十幾個人)都會責罵小女一頓.

實際上我哋對老師話小女"退步"係百思不得其解: 小女無論中, 英, 數, 常, 分數同級名次都有進步, 而學習態度方面佢開始會抄筆記, 回家自己温習, 拿起本文法書讀, 連出名要求高嘅音樂科老師都公開讚佢.  唯一可疑的是, 功課上錯誤多咗.  因為佢咁大個人, 我今年開始完全放手, 加上先父於九月開始病危, 十一月尾過身, 無論十月進評或十二月總評佢完全靠自己.  

面對老師同學不實嘅指控同睇法, 我哋夫婦都心理素質都要非常強先可以同個女一齊面對.  

小時了了  YolandaTam, 加油啊  發表於 16-1-22 16:30
little_yolky  班主任應該都係同一人啊,咁奇怪既?  發表於 16-1-22 16:03

回覆 YolandaTam 的帖子

抱下先。

有時候,做家長,真的不容易。學校,也未必是那麽理想的環境。還好,剩下半年。小朋友和家長都要繼續努力啊!

這個,就當作人生的歷練吧。就當作,學校不僅是學習知識,也學習怎樣爲人處事的地方。

200904 發表於 16-1-22 15:53
回覆 YolandaTam 的帖子

抱下先。
多謝多謝!  個女自己算睇得開, 係比較唔鍾意個班主任咁囉, 操行已預咗低分.  我哋夫婦分析過, 好大機會係班主任去年六月生咗個女, 之後壓力比較大, 怕煩, EQ低, 對於告狀採取"息事寧人"嘅態度, 而將最"勢單力孤"嘅學生攞嚟開刀係最快了結件事嘅方法, 指控是否真實, 有無人被寃枉並不重要. 其實如果學生有咩做得唔好, 老師責罵學生係好應該.  但係唔該都俾我哋知道錯乜, 下次先可以改過嘛!  而家只能夠提心吊胆咁返學, 動輒得咎, 俾人鬧完都唔知為什麼.  好彩女唔係惟一受害者, 俾老師鬧得最多嗰幾個反而熟絡咗好多, 算係因禍得福吧!

little_yolky  班主任應該都係同一人啊,咁奇怪既?  [color=#999999 !important]發表於 4 分鐘前
[color=#999999 !important]

[color=#999999 !important]

相信係因為#59嘅原因,  只有為老師祈禱.
‹ 上一主題|下一主題