用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 終于體會到做小學生家長,心裏素質要非常強 ...
樓主: 200904
go

終于體會到做小學生家長,心裏素質要非常強

回覆:終于體會到做小學生家長,心裏素質要非常強

一响都係假,尤其係香港,如果唔係求分數,仲咩要分banding呀,香港想入大學都係睇dse 考幾多分!

回覆:hkpapa852 的帖子

奇怪,既然他已經OK,真係可以早些放手!

你有沒有用MBO,同他一同訂立目標,等他自我推動。

例如為保呈分試目標,鼓勵他小五上學期要達到科科A。他會問點解要科科A,要解釋呈分試的計分方法,比重,不要在閒科失分。

他明白遊戲規則,其實最大進步在閒科,而非在主科!但到初中,亦是在閒科失分,激死!最後要他明白,中四選科都是計總成績,而不是只計你喜歡或者成績較好的科目,他一明白,就會自動波。

我們跟你一樣,小一開始,功課,溫書,執書包都是他的責任。他有問題或不明白才會幫他,他只會要求讀默,其他自己搞掂。

你培養他有責任感是十分正確及重要!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:aptcan+發表於+15-12-3+10:09+除了要

原帖由 bigboyenzo 於 16-01-03 發表
所以政府宣傳話讀書不是求分數係假的,大部份家長都不能逃過遊戲規則,用盡各種考試技巧望取多一分得一分, ...
講果個都落咗台,段廣告冇再播了。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

經歷中考的大落之後,這次終考終于也有了大起!
好開心!
但都要在她們面前表現平靜。呵呵呵。

200904 發表於 16-1-18 12:17
經歷中考的大落之後,這次終考終于也有了大起!
好開心!
但都要在她們面前表現平靜。呵呵呵。
一年4考嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

是啊!一個學期有中評,總評,一年有兩個學期。

引用:經歷中考的大落之後,這次終考終于也有了大

200904 發表於 16-1-18 23:23
請問是假期前OR後?

200904 發表於 16-1-18 23:23
你小朋友應該同我兩個同一間,其實係一個學期兩個中評,一個總評。小一上學期有個  honeymoon,  少一次中評,下學期就正常架啦!

回覆:終于體會到做小學生家長,心裏素質要非常強

回覆:IloveJJ 的帖子

完全同意。
我女在幼稚園表現不錯,爸爸就對她們期望好高(有時我也會),但理智上說,表現好不是必然的。
要接受小朋友忽上忽下的表現,是需要極大的智慧的

引用:終于派了中評卷了,眼見兩個孩子成績此起彼

原帖由 200904 於 15-12-03 發表
終于派了中評卷了,眼見兩個孩子成績此起彼伏,心裏是五味襍陳。

但還是要面帶笑容,鼓勵她們,對的始終比 ...
起跌平常事!

200904 發表於 16-1-19 20:42
完全同意。
我女在幼稚園表現不錯,爸爸就對她們期望好高(有時我也會),但理智上說,表現好不是必然的。
要 ...

呢个就係关鍵所在~幼稚園時表現好,唔代表小学会好;小学名列前茅亦唔代表上到中学会一样,不竟每个階段既学习模式会好唔同,周边亦有唔同因素影响~

再講,期望根本就係压力既源头,所以要有合理期望同階段性期望好d. 最重要係focus係自己身上,如果同其他人比較就会痛苦~

Yanamami 發表於 16-1-20 08:54
呢个就係关鍵所在~幼稚園時表現好,唔代表小学会好;小学名列前茅亦唔代表上到中学会一样,不竟每个階段既 ...
係, 按每個小朋友不同程度有不同期望, 好似家姐數學有8X我會開心到飛起, 阿妹8X就要叫佢下次努力。家姐中英文有8X就話唔錯, 可次努力啲, 但妹妹如果自己讀中英文, 已經要劏雞還神了。

今日兩寶大考, 噚晚家姐同妹妹講:妹妹努力啲, 合格家姐就請你食魚旦(學校P3以上至可以去小食部買嘢食), 唔合格就無啦。
家姐真係好溫柔, 而且對阿妹既期望唔會定得太高。

little_yolky 發表於 16-1-20 09:02
係, 按每個小朋友不同程度有不同期望, 好似家姐數學有8X我會開心到飛起, 阿妹8X就要叫佢下次努力。家姐中英 ...

雖然獎勵很難和成績脫ou, 我盡量會以另一方式,eg, 慶祝考完,辛苦過輕鬆下… 待孩子明白過程是重要過結果,前者他們可控制到

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-1-20+08:54+呢个

原帖由 little_yolky 於 16-01-20 發表
係, 按每個小朋友不同程度有不同期望, 好似家姐數學有8X我會開心到飛起, 阿妹8X就要叫佢下次努力。家姐中英 ...
兩姊妹感情咁好,你好安慰啦

little_yolky  係架,唔打交、嘈交、爭嘢時,感情都好好的。  發表於 16-1-20 09:12

MrBeast 發表於 16-1-20 09:09
雖然獎勵很難和成績脫ou, 我盡量會以另一方式,eg, 慶祝考完,辛苦過輕鬆下… ...
辛苦?! 阿妹無辛苦架, 今日大考, 噚日佢仲好悠閑咁囉本英文閑書出嚟睇, 中文掂都無掂過, 真係唔知死字點寫的。

回覆:little_yolky 的帖子

好感動,小小人兒已經會激勵妹妹,你這個女沒生錯啊!
我就比較開明D,(自己覺得),覺得小朋友盡力就好,初小培養好學,嚴謹的學習方法就好,所以她們最後考幾分,考得好固然開心,考得唔好,幫她們找原因,提點她們,上來滲下就算。
但爸爸就……
所以有時我都好惱,覺得爸爸會打沉她們。

little_yolky  咁你先打沉爸爸先  發表於 16-1-20 09:36

little_yolky 發表於 16-1-20 09:12
辛苦?! 阿妹無辛苦架, 今日大考, 噚日佢仲好悠閑咁囉本英文閑書出嚟睇, 中文掂都無掂過, 真係唔知死字點寫 ...

Exactly, 所以係要用過功先有獎勵,otherwise, 99分都唔會有, 因為可以做得更好,掉轉有用功就算不合格我也一樣會請吃大餐

Ps, kg-p3 就要建立正確價值觀,唔係到到青春期就唔知點算