用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學專科
go

數學專科

有些數學專科補習,比學校教得快,題目深,這樣教法有效嗎?

回覆:alhy.love 的帖子

我自己認為是催谷的。如果小朋友數能力好及有「數感」,不如比小朋友試下一些較正規的奧數班。因為可以擴闊數學思考能力,有助小朋友理解高小或中學的數學思考題或應用題。

引用:我自己認為是催谷的。如果小朋友數能力好及

原帖由 sampapa 於 15-12-03 發表
我自己認為是催谷的。如果小朋友數能力好及有「數感」,不如比小朋友試下一些較正規的奧數班。因為可以擴闊 ...
但如果小朋友的學校數學題仍未完全掌握到,未理解到,或是多唔小心錯,應該怎樣幫佢呢?

另學奧數不是針對學校課程,對於本來數理不精的小朋友有效用嗎?

引用:Quote:原帖由+sampapa+於+15-12-03+發表我

原帖由 alhy.love 於 15-12-03 發表
但如果小朋友的學校數學題仍未完全掌握到,未理解到,或是多唔小心錯,應該怎樣幫佢呢?

另學奧數不是針對 ...
應該要明白數理先,通咗再加奧數。我大女數一向差,所以當初加埋奧數就唔掂! 不過有D小朋友一點就明,也不能比較

under_the_tree 發表於 15-12-3 13:55
應該要明白數理先,通咗再加奧數。我大女數一向差,所以當初加埋奧數就唔掂! 不過有D小朋友一點就明,也不 ...
唔好意思, 我一向以為數學比較叻的小朋友先會讀奧數, 你女一向差, 點解你會比佢讀既? 我女都係數感差的人, 純粹好奇想知.
謝謝~

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+sampapa+於+15-12-03+發表我

另學奧數不是針對 ...
如果對學校數都不能完全掌握,不建議學高一級或奧數,建議你搵1對1補數,針對不明白的部分教學。
粗心方面多做練習會有改善。我仔一向數學好好,已經超學年,之前考試前我會畀份數學卷個仔做,做到完全唔錯就可以,如果有錯要再做多一份,做卷目的係熱身,佢地錯唔係因為唔識,往往在考試期間就出現老花問題,會睇漏睇錯導致出錯,做卷可以訓練一下金睛火眼,之前肯合作,數學一直可以保持全級第一,今次因為懶唔肯做,結果數學又出現大意問題,只在班上排第四。

kittylam 發表於 15-12-3 15:27
如果對學校數都不能完全掌握,不建議學高一級或奧數,建議你搵1對1補數,針對不明白的部分教學。
粗心方面 ...
你會自己出卷定做坊間練習?

醒目開學勳章

引用:Quote:kittylam+發表於+15-12-3+15:27+如果

原帖由 mimi1102 於 15-12-03 發表
你會自己出卷定做坊間練習?
坊間買返同年級就可以,最好就係有建議時間,同學校考試既題目量差唔多就得,主要唔係學習,係熱身,做大量題目難免會睇錯,所以在考試前做,目的係唔可以錯,有錯要做多份卷,目的係要求認真完成,呢個方法只針對校內數學已完全掌握但粗心既小朋友。

mimi1102  thanks ~  發表於 15-12-3 16:11

引用:Quote:under_the_tree+發表於+15-12-3+13:5

原帖由 mimi1102 於 15-12-03 發表
唔好意思, 我一向以為數學比較叻的小朋友先會讀奧數, 你女一向差, 點解你會比佢讀既? 我女都係數感差的人,  ...
開頭唔信"邪",之後有自知知名

mimi1102  明白...haha...thanks ~  發表於 15-12-3 18:11

引用:Quote:原帖由+alhy.love+於+15-12-03+發表

原帖由 kittylam 於 15-12-03 發表
粗心方面 ...
我仔依排成日數學錯到冇眼睇,又唔肯操,真係好頭痕

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+kittylam+於+15-12-03+發表如

我仔依排成日數學錯到冇眼睇,又唔肯操,真係好頭痕
要攪清楚錯既原因,係因為冇心機做功課亂咁做?定真係唔識做?因為我仔d數學功課都係錯好多,佢是但做完有得交就算,考試測驗要計分佢又變返好。反叛期越迫越反,有d事要尊重下佢,好似補習咁,不如你同阿仔講下條件,唔補習可以,考試測驗分數要達到一定要求,問佢得唔得?如果分數唔達標就要補。

不好意思,我誤會了,因為我見你想找一些超過小朋友原本學年的補習社,所以認為閣下小朋友的數學已很好。
其實許多小朋友是懂得的,是唔小心或粗心大意而做錯。所以先找出小朋友是不懂或唔小心,才可以對症下藥。
如果是唔小心或粗心大意,這個就要從學習態度着手,這個要有父母出手較好。另外一個是基礎理解不明暸。才適宜找外人幫忙,而我自己較傾向由父母幫忙而不找外求,因為這些小朋友很需要耐性引導。最後由孩子較起歡的人引導,因為小朋友擴拒心會較小。

假如閣下是小4生,原本的學年要求仍然不明白,我會先把瞭解小朋友實際的能力是那個學年,例如小朋友實際能力是小三上學期,那麼就幫他再從不明瞭的題目開始再度重點講解。而原本小4的不明白地方,只需解釋他錯誤的地方,千祈晤好重點解釋,否則兩頭唔到岸。

引用:Quote:原帖由+alhy.love+於+15-12-03+發表

原帖由 kittylam 於 15-12-03 發表
要攪清楚錯既原因,係因為冇心機做功課亂咁做?定真係唔識做?因為我仔d數學功課都係錯好多,佢是但做完有 ...
佢就係每日追功課是上心做,點會做得好,仲有一次呈分,冇得再同佢講條件唔補習,怕唔補仲衰,最多自己再要盯緊D

引用:不好意思,我誤會了,因為我見你想找一些超

原帖由 sampapa 於 15-12-04 發表
不好意思,我誤會了,因為我見你想找一些超過小朋友原本學年的補習社,所以認為閣下小朋友的數學已很好。
...
多謝你,我老公同你所講一樣,佢都唔太建議補習,依個我同佢諗法唔同,阿仔亦好鍾意老公教,好配合佢,可惜平時唔多加油

我自己小朋友在小一或二時,屬於差的一批。
經過兩年努力,現在已有進步了。
下一列是曾經在小4求助的問題。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2552839

Now is S1 student.

我太太用了許多時間重新由小一基礎再學習一次,經過兩年時間,終於見到效果。
原因是老師傳統教學方法不適用於小兒,採用另外方法,在小5及6時,經己取得很滿意効果。
現在小兒的數學程度,可以參考他曾經提問的問題,可略知一二。

引用:我太太用了許多時間重新由小一基礎再學習一

回覆:IloveJJ 的帖子

用日常生㓉例子,去街市、超市。
把概念性數字轉為㓉生生實物。
例10元4件和8元3件、3元一件、買2送一、買2得3、等等。各款包裝和體積,形象的關係,小數和份數都能夠從超市學到。
小朋友可以觸摸得到甚麼是數學。
當然要去到小朋友能夠學習到另一類的數學,即上述例子,是很困難的。
主要是他的求知慾和數感能力增強許多,而且對科學怱然有濃厚興趣才可以達成。

回覆:IloveJJ 的帖子

同一時間,培養他玩Lego,可以學習及明白甚麼是立體,甚麼是空間感。
體積和面積的關係。
到最後,他改為開始玩Lego 的MindStroms電子機械人,即NXT 糸列。
從而學習羅揖關係。編輯NXT程式。
www.lego.com/en-us/mindstroms/?domainredir=mindstroms.lego.com

引用:用日常生㓉例子,去街市、超市。 把概念性