用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區升中
樓主: irenenursing
go

沙田區升中 [複製鏈接]

入到同讀到係兩回事。band 1 英中,無可能唔辛苦,否則點會有靚嘅入U   率?家長自己問自己,當年考ALevel   係點?所謂嘅唔谷,係學校唔谷,你自己自動波。入到能力內嘅就無甘辛苦eg band 2c   好彩抽入b1c   學校,想唔辛苦都無可能,一係就接受現實讀中文班。b1a   入曾記緊係唔會呻好辛苦。竹門對竹門,木門對木門係好緊要架!

SIYip 發表於 15-12-8 12:26
入到同讀到係兩回事。band 1 英中,無可能唔辛苦,否則點會有靚嘅入U   率?家長自己問自己,當年考ALevel  ...
絕對認同。

引用:我仲諗緊…自行想試蘇浙同聖心,但覺得自己

原帖由 irenenursing 於 15-12-03 發表
我仲諗緊…自行想試蘇浙同聖心,但覺得自己唔係校友又唔係教徒,蝕底

...
我個人覺得升中是否教友這一點影響性不高,假如2個小朋友完全同分下才會考慮以教友2擇其一

回覆:sunshine0613 的帖子

不是,聖心列明校友子女5%,天主教徒5%,咁我個仔已經攞唔到10%,所以我決定唔報聖心,試其他學校。

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

irenenursing 發表於 15-12-11 08:48
不是,聖心列明校友子女5%,天主教徒5%,咁我個仔已經攞唔到10%,所以我決定唔報聖心,試其他學校。

...
Totally agreed with you.

引用:不是,聖心列明校友子女5%,天主教徒5%,咁

原帖由 irenenursing 於 15-12-11 發表

...
是否小學?

fatman69 發表於 15-12-11 10:09
是否小學?
http://www.ihmc.edu.hk/download/LatestNews/121/201512101653442047043c.pdf
聖心中係有講明收生標準,天主教徒有5%,父母兄姐係校友有5%
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:fatman69 的帖子

是中學

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

回覆:irenenursing 的帖子

照報啦!我細女上年有同學考約70幾都入聖心佢又唔係天主教徒又冇兄弟姊妹咪一樣入倒!唔駛怕喎!

chesswin  抽獎入?  發表於 15-12-11 13:48

引用:照報啦!我細女上年有同學考約70幾都入聖心

原帖由 e12340 於 15-12-11 發表
照報啦!我細女上年有同學考約70幾都入聖心佢又唔係天主教徒又冇兄弟姊妹咪一樣入倒!唔駛怕喎!

...
好有信心,只要B1,自行必收!

chesswin  ......唔多可能啦...  發表於 15-12-11 16:15

我諗,只要band 1,自一+乙一,必收。呢個說法安全d

B1抽獎一二志可能性好高囉.

回覆:addy 的帖子

嗯!我諗住大抽獎時會填聖心乙二。

引用:嗯!我諗住大抽獎時會填聖心乙二。 +

原帖由 irenenursing 於 15-12-11 發表
嗯!我諗住大抽獎時會填聖心乙二。
明智!

引用:Quote:原帖由+e12340+於+15-12-11+發表照報

原帖由 fatman69 於 15-12-11 發表
同意

引用:Quote:原帖由+e12340+於+15-12-11+發表照報

原帖由 fatman69 於 15-12-11 發表
冇錯佢係抽獎入!因為聖心唔會係B1生熱門選擇而且呢2年有位剩所以B2生好彩咪執雞

‹ 上一主題|下一主題