用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 順利晶晶AM VS 藍田啟思PM (細女)
go

順利晶晶AM VS 藍田啟思PM (細女)

細女11月出生。

現有順利晶晶AM offer + 藍田啟思PM offer.

晶晶近屋企。 AM offer。 行路5MIN。但校舍超細。只有20學生.  師生比例1:10

藍田啟思車程20MIN。 出名活動教學, HAPPY SCHOOLING.. PM offer。但校舍大D。老師很young.  師生比例1:15.

請教各位意見.

另有沒有家長有子女正STUDY at 順利晶晶AM VS 藍田啟思PM.  can you share your view on the school and teachers?

Thousand thx.

回覆 wanyuenmei 的帖子

我大女之前讀晶晶, 除咗校舍細外, 無咩唔好
btw, 細女都有晶晶AM offer, 話唔定將來係同學

oh, piggymonkey, nice to meet you and your bb,

We intend to accept Jing Jing am offer and reject creative pm offer, :)

piggymonkey, may I know your大女之前讀晶晶 , 是否全英語為主?  If yes, 小朋友容易  跟得上嗎?

Yes 英語爲主, PN 英中大約8:2, 到K3 大約5:5, 按年逐步加多D 中文
平時英文class teacher 主導, 唱遊, 排洗嗰D 時間都係講英文, 我女係聽得明, 但未必識口講回應, 做指令唔駛講英文嗰D 佢OK 的

p.s. 平時屋企全以廣東話溝通, 連工人都係印印講中文, 完全無同女講英文

回覆 piggymonkey 的帖子

Thx alot your reply, :)

piggymonkey 發表於 15-12-24 12:35

Yes 英語爲主, PN 英中大約8:2, 到K3 大約5:5, 按年逐步加多D 中文
hi all, 我仔都會黎緊讀順利晶晶, 近公公屋企
nice to meet u all later!

piggymonkey 發表於 15-12-24 12:35

如果我小朋友無聽開英文係咪都聽得明架

heily123 發表於 16-9-26 00:30
如果我小朋友無聽開英文係咪都聽得明架
我仔平時溝通都無英文
剛讀呢間N
第一日我陪佢返
英文老師講野唱歌全英文
佢地聽唔明都無咩 聽聽吓就應該明
都係唱歌跳舞 中文英文都係咁跟住唱同跳架啦
我見老師教 today is monday. today is sunny day
估到日日都會講
我咪返去教定 monday tuesday ......  sunny, rainy......
同埋外籍老師識講中文架

bbcheung53 發表於 16-9-29 12:00
我仔平時溝通都無英文
剛讀呢間N
第一日我陪佢返

唔該哂你