用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 WKF vs 培僑 vs 港同
樓主: chun_mum
go

WKF vs 培僑 vs 港同 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-12-3 13:15
當傳統官津,直資名校既畢業生大多數學生都仍然係本地升學, 咁其實所謂既海外升學, 到底所升讀既大學, 是否 ...
我諗建議選擇王錦輝要考慮埋出國升學,係因為大家都知王錦輝個課程唔適合考DSE,即係都知升本地大學輸蝕,半被逼出國升學,並冇美化海外升學

Anfiodan  可以講下點解課程唔適合考dse嗎?  發表於 15-12-7 14:58
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-12-7 10:50
我諗建議選擇王錦輝要考慮埋出國升學,係因為大家都知王錦輝個課程唔適合考DSE,即係都知升本地大學輸蝕, ...
我所指既"美化"海外升學, 係指大家唔好一廂情願以為, 要去海升學既學生能力一定有番咁上下, 入讀既學校都有番咁上下.

我相信你絕對唔會唔明海升學其實未必一定好呢個道理.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

首選 港同, 然後搬
如果沒法搬, 次選 培僑
如打算將來外國升學, WKF

我们去年有wkf,PK, 崇真国际offer,后来选了wkf。原因就是离家近。小学其实没什么大区别,离家近最重要,小朋友休息好,学习起来效率都高。
‹ 上一主題|下一主題