用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 WKF vs 培僑 vs 港同
樓主: chun_mum
go

WKF vs 培僑 vs 港同

回覆:WKF vs 培僑 vs 港同

港同,Pui Kui , WKF

引用:港同,Pui+Kui+,+WKF +

原帖由 siden 於 15-12-03 發表
港同,Pui Kui , WKF
Agree! 港同>Pui kui>WKF

回覆 fguy 的帖子

我都唔清楚,不過我本身冇報果d名龍幼小學部,我prefer活動教學。WKF都唔錯。

如不考慮出國升學:港同>Pui Kui>WKF

ht9261ht9261 發表於 15-12-3 09:36
似乎 PK / WKF 不相伯仲..
但近年PK頗受歡迎
聽講PKC會有GCE 考,唔知係咪真. 如果係, 會唔會多一條出路?

bbb330  係真的,上次家長答問會有講過  發表於 15-12-3 11:02

而且pui kiu DSE 成績都唔錯,去海外又得,留港升U又得

ME1227 發表於 15-12-3 09:15
如不考慮出國升學:港同>ui Kui>WKF
當傳統官津,直資名校既畢業生大多數學生都仍然係本地升學, 咁其實所謂既海外升學, 到底所升讀既大學, 是否真的比得上本地大學既質素呢?

2014年部份名校畢業生向:
中學名稱3322率3大比例本地副學位課程比例本地學士課程比例本地專上課程比例海外升學比例
英皇書院81.3% (33222)
~16%~64%~80%~14%
聖保羅男女中學

73.26%24.42%
皇仁書院85.50%

~64%
~11%
聖保祿學校
57.23%4.40%74.21%78.62%21.38%
聖保羅書院

46.00%62.00%33.00%
聖士提反書院<=99% (2222)

81.19%15.84%
嘉諾撒聖瑪利書院91.54%46.80%14.40%71.20%85.60%10.90%
瑪利諾修院學校89.90%49.75%10.10%72.10%82.20%16.20%

本地升學, 始終係佔較大比例, 尤其係官津名校畢業既學生.

簡單一點, 叻既人, 好多都係留係本地升讀, 海外升學, 只有部份係屬於叻既, 更大部份係因為未能符合本地大學既入學條件, 又唔想留係本地讀副學士或更低級既課程.

大家唔好太美化海外升學呢樣嘢!

ME1227  請教你會點排呢?  發表於 15-12-3 13:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 ME1227 的帖子

如地點唔係問題, 任何情況都係咁排:
港同 > 培僑 > 王錦輝

ME1227    發表於 15-12-3 13:36
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

葵涌去港同會好遠,每天來回小朋友都會好攰,未計課外活動,興趣班等,仲有功課。培僑同WKF都近些,升中有保障。將來入U就慢慢睇

引用:+本帖最後由+punlik+於+15-12-3+17:59+編輯

原帖由 punlik 於 15-12-03 發表

我覺得幾間各具特色,直資學校既比較吾同政府學校.政府學校 ...
&#128077;&#127995;&#128077;&#127995;&#128077;&#127995;&#128077;&#127995;

葵涌返港同都幾遠下喎,假設你返工日日由葵涌去柴灣都辛苦卦。為小朋友著想考慮清楚啊!

港同

donaldduck128 發表於 15-12-2 13:57
I prefer 港同>王錦輝>培僑
Agree. 不計交通,港同相對較好,王錦輝第二。

hkpapa852 發表於 15-12-3 13:15
當傳統官津,直資名校既畢業生大多數學生都仍然係本地升學, 咁其實所謂既海外升學, 到底所升讀既大學, 是否真的比得上本地大學既質素呢? ...
學校數字中的「海外升學」,不要以為一定是升讀英美的長春藤大學,也可能是升讀大陸、台灣的二三線「大專院校」。

港同》培僑》》》WKF. 因為WKF中學成績太弱。

港同>Pui kui>WKF

但你們家住葵涌,要好好考慮小孩上下學時間會否長了點,休息也很重要的

WKF, 培僑,港同