用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 瑪利諾修院DSE好嗎?
樓主: SoLM
go

瑪利諾修院DSE好嗎? [複製鏈接]

回覆:瑪利諾修院DSE好嗎?

名校生,不是看入u率,看入神科率,可惜本地神科名額有限,各間名校去英國考神科真不少

elbar  作用不大, 基本上大部分名校校網你都不會看到入神科率   發表於 15-12-3 10:31

引用:請問她與st+Mary比較,雖較好?5*及升本地

原帖由 SoLM 於 15-12-02 發表
請問她與st Mary比較,雖較好?5*及升本地大學率?謝謝。
"王家爸爸  SMCC:無公佈詳情數字,但係應該差唔多,估計80-90%。  發表於 2015-12-02 09:15:36"

SMCC 係有詳細數字的。它是在網站入面既"School Plans and Reports" 入面既School Reports. 它有Reports on students詳列DSE及所升邊間大學。最新既reports寫升HKU+CUHK+HKUST (未計其他學院如Poly....等)係54%

其實到了中學階段,孩子既性格已成形。如果小朋友已能在呢兩間任何一間讀緊 (兩間都係咁好既學校),考試成績及未來既路点走好多時反而係睇小朋友自己。

我覚得如果諗住係hk讀大学,SMCC支援較多,如諗住出国升学,MCS資訊較多~SMCC位少难入过MCS.

SoLM 發表於 15-12-2 07:41
請問她與st Mary比較,雖較好?5*及升本地大學率?謝謝。
老實講, 級數有分別不大:
考DSE年度中學名稱3322率聯招學位聯招學士學位本地非聯招專上學位本地非聯招學士學位3大比例本地副學位課程比例本地學士課程比例海外升學比例
202-2013嘉諾撒聖瑪利書院92.34%74.10%70.30%15.40%4.80%45.25%14.40%75.10%9.50%
瑪利諾修院學校

45.44%8.80%69.90%19.90%
拔萃女書院93.55%83.23%

2013-2014嘉諾撒聖瑪利書院91.54%66.20%64.20%19.40%7.00%46.80%14.40%71.20%10.90%
瑪利諾修院學校89.90%

49.75%10.10%72.10%16.20%
拔萃女書院92.95%82.69%

68.59%

2014-2015嘉諾撒聖瑪利書院92.39%76.66%75.13%8.63%4.06%54.32%6.10%79.19%8.63%
瑪利諾修院學校85.30%

47.23%10.70%64.70%22.00%
拔萃女書院89.54%86.93%

71.90%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

brother4 發表於 15-12-3 09:18
名校生,不是看入u率,看入神科率,可惜本地神科名額有限,各間名校去英國考神科真不少

...

名校一定多人海外讀書嗎?

參考2014年多間名校畢業生向:
中學名稱3322率3大比例本地副學位課程比例本地學士課程比例本地專上課程比例海外升學比例
英皇書院81.3% (33222)
~16%~64%~80%~14%
聖保羅男女中學

73.26%24.42%
皇仁書院85.50%

~64%
~11%
聖保祿學校
57.23%4.40%74.21%78.62%21.38%
聖保羅書院

46.00%62.00%33.00%
聖士提反書院<=99% (2222)

81.19%15.84%
嘉諾撒聖瑪利書院91.54%46.80%14.40%71.20%85.60%10.90%
瑪利諾修院學校89.90%49.75%10.10%72.10%82.20%16.20%

本地升學, 始終係佔較大比例, 尤其係官津名校畢業既學生

elbar  似乎忘了 聖保羅男女中學還有IB生, 聖保祿學校還有IAL生   發表於 15-12-3 19:57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-12-3 10:42
名校一定多人海外讀書嗎?

參考2014年多間名校畢業生向:

小心,「海外升學」這詞可以有很多水分,有些中學公佈的「海外升學」同學大部分到英美的著名大學升學,但亦有些中學公佈的「海外升學」同學大部分到大陸、台灣等地的大專或二三線大學升學。

大陸有高校超過2000間,其中約1000間為大學。

台灣有大專院校約170間,大學錄取率超過超過90%。很多二三線大學有收生不足問題。

www 發表於 15-12-3 17:46
小心,「海外升學」這詞可以有很多水分,有些中學公佈的「海外升學」同學大部分到英美的著名大學升學,但 ...
大陸台灣既大學, 可能都好過菲律賓個D

王家爸爸  幾萬蚊買個學位  發表於 15-12-4 13:31
Lucifer3960  菲律賓D大學好. 夠曬快畢業  發表於 15-12-3 18:01

Lucifer3960 菲律賓D大學好. 夠曬快畢業 發表於 4 分鐘前
老實說,主要問題在用Distance Learning得到的學位,尤其是通過香港的x力學院/HKxA。香港相關機構的責任可能比菲律賓學校方面大。

王家爸爸  好既得二、三間,而且無Distance Learning  發表於 15-12-4 13:33

小木偶媽咪 發表於 15-12-3 01:41
係fb睇到佢屋企,肯定唔需要擔心學費問題,
而且有冇細妹唔關事,中學有細妹都冇分加架。都係果句啦:各有 ...
如果兩姐妹年紀差多D, 中小學部同一校舎, 阿妹就係必收生入小學部。

hkpapa852 發表於 15-12-3 17:53
大陸台灣既大學, 可能都好過菲律賓個D
咁緊係啦, 仲駛講, 唔通真係貪佢EMI咩。大陸入到果D重點大學, 或台灣入到台大, 緊係好過去菲國啦。

little_yolky 發表於 15-12-4 13:22
咁緊係啦, 仲駛講, 唔通真係貪佢EMI咩。大陸入到果D重點大學, 或台灣入到台大, 緊係好過去菲國啦。 ...
不過話時話, 人地只係用幾萬蚊同一個月既時間就攪掂仲合資格做大學教授喎! 咁大陸台灣果D唔知得唔得呢?

王家爸爸  好似唔少人喺咁   發表於 15-12-4 13:37

引用:Quote:原帖由+sell2japan+於+15-12-02+發表

原帖由 mcl203 於 15-12-02 發表
又好多去左DGS, 好多係??
歷史由來,唔係好多mcs會想轉dgs, 去外國就多。

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-12-02+發表又好

原帖由 meowymeowy 於 15-12-20 發表
歷史由來,唔係好多mcs會想轉dgs, 去外國就多。
網上太多人不時講"好多",乜都好多

引用:Quote:原帖由+meowymeowy+於+15-12-20+發表

原帖由 mcl203 於 15-12-20 發表
網上太多人不時講"好多",乜都好多
好多間新晉"名校",DSE報考人數都唔知有無一半,界界也有幾十人無考,問下有無人知啦d人去左邊庶,多數答話去左外國流/留學.....

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-12-20+發表網上

原帖由 Lucifer3960 於 15-12-20 發表
好多間新晉"名校",DSE報考人數都唔知有無一半,界界也有幾十人無考,問下有無人知啦d人去左邊庶,多數答 ...
咁又真係有D學校係有一定比例出國留學既

‹ 上一主題|下一主題