用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 寫求位信有幫助嗎?
go

寫求位信有幫助嗎? [複製鏈接]

1    0    0    0

引用:學校會否覺得加重了行政工作?請前家長可否

原帖由 triplecheng 於 15-12-01 發表
學校會否覺得加重了行政工作?請前家長可否指點,寫信真的會由1st waiting 變到有offer?個個月寫?還是一封 ...
我都好想知。

另外,是不是要親自交到學校才代表有誠意?

回覆:寫求位信有幫助嗎?

唔寫就一定無幫助……

醒目開學勳章 王國長老

我覺得寫下無妨, 不過唔好過份狂迷式轟炸, 除非你知校長好呢招.....
間中update下小朋友情況, 派左成績表有咩進步, 有咩比賽活動, 簡單一封信, 應該唔會令人討厭咁誇張, 當加下誠意分啦, 有無用都好, 買個心安

學校會否覺得加重了行政工作?請前家長可否指點,寫信真的會由1st waiting 變到有offer?個個月寫?還是一封 ...
視乎寫信的是誰...

回覆:Charlotte_mom 的帖子

謝謝你

回覆:www 的帖子

都應該係家長寫吧

視乎學校。聽過二線直資由reject變有offer,一線既反而好似無咩作用。

引用:Quote:原帖由+triplecheng+於+15-12-01+發

原帖由 ffaye 於 15-12-02 發表
視乎學校。聽過二線直資由reject變有offer,一線既反而好似無咩作用。
同意,一線學校大把「有勢力」人士發功寫信,封抵得你一百封。寫來都嘥氣。二線學校或睇多少少家長誠意。但我覺得一些完全唔睇portfolio的學校,如tsl唔使寫。校長連cert同課外活動都唔考慮,應更不會因一封信改變主意。

回覆 PhilC 的帖子

我都係禁諗, 朋友重叫我個個月寄....我怕學校覺得我煩

引用:回覆+PhilC+的帖子 我都係禁諗,+朋友重叫

原帖由 triplecheng 於 15-12-02 發表
回覆 PhilC 的帖子

我都係禁諗, 朋友重叫我個個月寄....我怕學校覺得我煩
非常心儀,又真係我有說話未曾講的話,都可以寫。起碼做左你可以做的。

不過又唔駛月月。我覺得月月寫的話,内容會變得空泛。你都唔想到有真正update想俾學校知時而學校完全唔睇架。。

回覆 ffaye 的帖子

我有說話未曾講笑左,謝謝妳

回覆:寫求位信有幫助嗎?

原本寫左兩封播道,前幾日收到reject, 我唸都唔再寫了

‹ 上一主題|下一主題