用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學卷幼稚園與小學成績有關係?
樓主: baby_shan
go

學卷幼稚園與小學成績有關係?

引用:Quote:原帖由+CALVEN+於+15-12-02+發表無關

原帖由 momama 於 15-12-02 發表
x3
讀咗咁多年書,天資第一,師資第二
利申:兩個女都讀學卷
讀左書廿年+教左書十幾年,事實話我知,天資第一、學習興趣第二、語言能力第三,師資是補品。

Doray  Agreed  發表於 15-12-10 11:38

我女冇讀n班, k1-k3都係讀學卷幼稚園

入到小學年年都是....一樣名列前茅. (現小四)

無錯, 識人讀名幼, 上津小後成績平平無奇, 反而佢有個讀街坊學劵幼稚園的男同學一直名列前茅, 反應又快。佢媽媽都係一個在職媽媽...

只講自己情況,讀學卷happy school,冇外補學術,幼稚園時只準備自理自學能力同中英文基本閱讀。小一適應冇問題,自己做功課,教佢唔識就搵課本或課外書,做功課唔係只求完成,係學習過程以代替溫書,成績滿意不擔心。

簡單一句說話概括家庭同幼稚園教育理念:授之以魚不如授之以漁。提供學習能力畀佢自己去學習知識。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MNIF 發表於 15-12-3 16:26
用[提升]佢嘅學習能力會好點,小朋友天生都愛好學習。差異在於能力強弱而已。 ...
你啱,重點係提升,而唔係抹殺
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

簽名被屏蔽

回覆:學卷幼稚園與小學成績有關係?

最大影響係家庭教育,父母放了多少時間

回覆:baby_shan 的帖子

攪笑!

dorandka 發表於 15-12-9 19:52
最大影響係家庭教育,父母放了多少時間

同意。

識得一個一線私小嘅小朋友,屋村幼稚園出身(因為年尾出世,名幼連表都唔收),每年頭三名同品學兼優都榜上有名,班中九成都係SC, KV, KM 甚至CCKG。

以為係個别例子,點知佢妺妺入讀後,就見佢哋一齊有份攞獎, 所以家庭教育真係好重要。

回覆:conniewktang 的帖子

低智的問題

都係討論下,唔駛咁認真既。其實我都想了解多些。

兩個小朋友都讀學卷快樂幼稚園.

升小一後, 同班同學8成來自名幼. 佢地有唔同的地方係, 就係早已經習慣小一的學習模式, 測考默全無問題, 放學後會自動波做功課.    自己個女慣左幼稚園模式少功課, 做得較拖拉.

另外, 佢地的家長很熟全港性比賽的詳情.

如果係學卷幼稚園出身的學生, 即使家庭教育有底子, 都要一個學段左右去適應, 之後再睇資質, 專注同勤力程度分高下.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:兩個小朋友都讀學卷快樂幼稚園.升小一後,+

原帖由 palmchristy 於 15-12-11 發表

升小一後, 同班同學8成來自名幼. 佢地有唔同的地方係, 就係早已經習慣小一 ...
但你兩個小朋友自細有杜曼有親子閱讀喎, 勁好多。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

moondream3003 發表於 15-12-11 17:27
但你兩個小朋友自細有杜曼有親子閱讀喎, 勁好多。

長期戰友你好.

早期教育, 最多幫初小頭幾年, 食晒老本後, 要突圍而出還是要靠基本功: 上課留心, 學習認真, 勤力上進.

我大女就係初小輕鬆, 高小出事, 中學就吃力.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

無關係

引用:Quote:moondream3003+發表於+15-12-11+17:2

長期戰友你好.

早期教育, 最多幫初小頭幾年, 食晒老本後, 要突圍而出還是要靠基本功: 上課留心,  ...
長期戰友, 我大仔就小一開始自己選書, 偏向晒英文, 結果高小英文科完全不用我理, 用英文教的科目也不用理, 好像是母語, 不用串字。 但中文就。後來細仔讀幼稚園我才有時間捉大仔睇中文書, 但中文真係差好多。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

升中更要小心中文科, 真係唔簡單.

引用:升中更要小心中文科,+真係唔簡單.

升中更要小心中文科, 真係唔簡單.
死亡之卷

palmchristy  唔係講笑.  發表於 15-12-11 23:50

引用:兩個小朋友都讀學卷快樂幼稚園.升小一後,+

升小一後, 同班同學8成來自名幼. 佢地有唔同的地方係, 就係早已經習慣小一 ...
我都係長期戰友黎

你係名小家長, 果然最真實和中肯