用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 五級樂理
樓主: queyeung
go

五級樂理 [複製鏈接]

數吾叻是否好難學?

醒目開學勳章 貢獻勳章

LeeCC 發表於 15-12-9 20:29
數吾叻是否好難學?
阿仔話唔關計數事,但如果有數字感 (唔知係乜) 就會好好多
最重要係識鋼琴,會比識其他樂器容易掌握

恐龍家

小曳人 發表於 15-12-9 20:36
阿仔話唔關計數事,但如果有數字感 (唔知係乜) 就會好好多
最重要係識鋼琴,會比識其他樂器容易掌握
我個仔就係數感差

醒目開學勳章 貢獻勳章

LeeCC 發表於 15-12-9 20:40
我個仔就係數感差
其實好奇怪,我老公同阿仔前後腳去考5級學理,大人無乜理由數學差啦,佢兩個最大分別係一個學鋼琴,一個學小提琴,老公話阿仔logic好,又學鋼琴,所以做得比較好
恐龍家

回覆:五級樂理

除非暑假學,如果平日學,又要兼顧日常學習,我覺得要慢慢上,大約半年,一星期一課,因應要操功課,冇得急。上廿幾課,差不多啦!單對單,琴行價都要$3xx 個鐘,有數得計。如果家長一齊上,我覺得合格率會高好多!

其實要學幾耐,跟孩子是否会自己獨立做練習及past paper係好大關係。    如果老師教完孩子回家會做指定數量練習,做完交回老師批改,老師上堂是專注教新知識而非陪住做練習,咁進度可以好快,唔驶20小時已經學完5级樂理

回覆:longlokma 的帖子

完全同意。
一定要做past papers
20小時對大部分小朋友是可以的

五級樂理考得好關鍵一定係一個有條理的老師,仲有不要㨰揼波鐘,有朋友二年級小朋友學了8小時,拎咗merit,亦有人學了40小時不合格,小朋友資質緊要,但老師是否用最簡單方法教到都重要
利申:有陪小朋友一起學(亦完全明白樂理d方法)

anixon  同意,老師好緊要  發表於 15-12-11 12:31
mimi222shi  好的音樂老師難求!  發表於 15-12-11 12:08
mimi222shi  好的音樂老師難求!  發表於 15-12-11 12:08
‹ 上一主題|下一主題