用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 DELETED
樓主: kappapeach
go

DELETED [複製鏈接]

Jolly333 發表於 15-12-2 12:35
圖書星期五帶返屋企,星期一交
咁啫係weekend要搵時間做功課? ~.~|||

MiffyShe 發表於 15-12-2 09:36
回覆 kappapeach 的帖子

請問維記用家,禮貌discipline 方面如何?學校重視嗎?
discipline方面,我見k1會無咁執著(唔等於無discipline),佢以啟發小朋友好奇心,思維為首位,啟發佢對學習興趣為主,到k2,我見開始黎料,但唔係唔乖就罰,佢係以獎勵型式去處理,即係佢會同佢地講,如果乖就會有小奬勵(類似奬章) 果D,會用正面去引導佢地。我班老師同我講過,學術佢覺得達標就ok,佢主要想教好佢對學習態度,對人嘅態度,依樣先對佢日後學習影響深遠 <- 如果你buy 依套係會覺得好好

dbchu 發表於 15-12-2 13:51
discipline方面,我見k1會無咁執著(唔等於無discipline),佢以啟發小朋友好奇心,思維為首位,啟發佢對學習 ...
如果係咁又幾好喎~~小朋友既學習態度同興趣, 真係要由細打好基礎........

回覆 dbchu 的帖子

請問平日校內有什麼課外活動? 會有什麼興趣班?
是否每日都有NET English class?

lhkwws 發表於 15-12-2 14:28

請問平日校內有什麼課外活動? 會有什麼興趣班?
課外活動都係跳舞,畫畫果類,我自己覺得麻麻,有心嘅出去學好過....而學校只係負責提供,完全無壓力叫join,佢地每班都會有3個老師在埸,eng,普通話(主要教中文),廣東話(似係教數學),
語景真係唔洗擔心,學校旅行,見佢地3種語言對答如流....

回覆:Victoria 其實有咩好

請問兩文三語班,大概每日多少時間用普通話教?英文教?廣東話教?

Thanks.
興趣班怎樣"麻麻地"?
一班同時三個老師, 即係每人輪流負責一小 group 小朋友?
我希望小朋友過多D 群體生活, 唔怕生保人, 多同陌生人開口說話, 希望學校有呢方面訓練

我見維記既學生都好主動, 有次係公園同呀囡玩, 都有維記既學生嚟主動liu我囡玩, 問我囡 " can we be frds?", 又同我講佢讀K2, 佢呀哥係Grade幾....佢今日老師要開會點點點....好主動同我傾...全英文.....

果下勁印象深刻....
‹ 上一主題|下一主題