用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KM vs KV vs SC vs LH ... 點揀 ?
樓主: SumYausumsum
go

KM vs KV vs SC vs LH ... 點揀 ?

引用:Quote:原帖由+maylulu+於+15-12-02+發表幼

原帖由 sala222 於 15-12-02 發表
你失落St cat offer? 見你係幾個post都咁講。我自己同幾個朋友的小朋友都係地區學校,不是名校,大家父母亦 ...
對,我覺得面試表現比較重要吧!唔好講到無讀名幼pn就等於輸左一大段咁,亦好痛心有家長有咁既諗法,講真名幼收既絕大多數係大b,大b去考k有優勢亦好正常,唔一定關佢讀名幼事!

引用:KV+前用家數,上到小一都夠用中,冇任何優

原帖由 993rs 於 15-12-02 發表
KV 前用家
數,上到小一都夠用
中,冇任何優勢
Kv km升小真的分別不大嗎?今年km入女拔人數真係

引用:Quote:原帖由+993rs+於+15-12-02+發表KV+前

原帖由 mardasa 於 15-12-02 發表
KV 升小結果係咪唔會公佈?
D人成日話升小成績好好,通常係去邊D小學呢?Thanks...

回覆:KM vs KV vs SC vs LH ... 點揀 ?

以學術排会係 LH 或KM,
學術SC一定排最尾

以考小學計,4間每年都有不小人入到好小學,但亦有大把人0 offer.

考小學以 SC, KV ,Lh 總學生人數同km學生人數比絕對🤔。

引用:Quote:原帖由+maylulu+於+15-12-02+發表幼

你失落St cat offer? 見你係幾個post都咁講。我自己同幾個朋友的小朋友都係地區學校,不是名校,大家父母亦 ...
我講咁考小學時名幼有優勢之嘛,哩個post的四家全是名幼,對叩門都有幫助,不相伯仲。至於名幼對申請SC有冇優勢,大家都知一定有啦,我又冇講到係唯一的原因。小朋友叻當然咩PN都可以考入SC啦。放鬆D啦

引用:以學術排会係+LH+或KM, 學術SC一定排最尾

原帖由 mybabyloveme 於 15-12-02 發表
以學術排会係 LH 或KM,
學術SC一定排最尾

識計數都唔會計人數係計percentage啦,但係有啲數(0)點計percentage都係一樣

mardasa 發表於 15-12-2 13:30
sorry 我並不是指結果分別不大,而係對小朋友於升小 interview 的表現。

回覆 ensy 的帖子

絕對同意,所以上年我反而方棄左某某幼園,入左間好多人都話只懂搵錢既幼稚園!!

引用:Quote:原帖由+sala222+於+15-12-02+發表你

原帖由 maylulu 於 15-12-02 發表
我講咁考小學時名幼有優勢之嘛,哩個post的四家全是名幼,對叩門都有幫助,不相伯仲。至於名幼對申請SC有冇 ...
我就係見你放鬆唔到,幾個post都要講,所以先叫你唔好太執著,緣份遊戲。正如見工都係,講感覺眼緣。大家輕鬆開心分享,仲有漫長小一路。

引用:同意, 因為我住果區校網唔係等別好, 而

原帖由 Fanny331 於 15-12-02 發表
同意, 因為我住果區校網唔係等別好, 而本身又冇教會/舊生分, 睇怕主力都係靠小朋友去扣門或考直資/ ...
其實我覺得學校名氣幫助有限,可能同分先有少少著數,又或者叩門人哋會望多份form一眼!考小學最終講小朋友實力,學校重要,家長更重要!有心考直私就努力裝備一下!

引用:回覆+ensy+的帖子 絕對同意,所以上年我反

名氣有優勢?我唔 buy 呢套。連家長,升小 interview 2-5次,個底好唔好一清二楚,要 rely on 幼稚園名氣?

引用:Quote:原帖由+maylulu+於+15-12-02+發表我

我就係見你放鬆唔到,幾個post都要講,所以先叫你唔好太執著,緣份遊戲。正如見工都係,講感覺眼緣。大家輕 ...
好啦好啦,大家輕松開心分享下。就近返學最好,哩幾間邊間近就揀邊間,無謂為個名搭30+mins校車去九龍塘

回覆 jannychan 的帖子

Yes, 主要是我們做家長既想小朋友可以學到乜,不是只顧看名気!

回覆:SumYausumsum 的帖子

我會LH因為係正屋企樓下

引用:我會LH因為係正屋企樓下 +

原帖由 blackcarol 於 15-12-03 發表
我會LH因為係正屋企樓下
好正!