用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KM vs KV vs SC vs LH ... 點揀 ?
go

KM vs KV vs SC vs LH ... 點揀 ?

唔計龍校 ... 呢4間如果有 Offer 大家會點揀 ? 4間都好似差不多.... 比我真係唔知點揀
LH --> 語境好
KM --> 各方便都幾平均
kv --> 中數好
sc --> 建立小朋友有自心 

引用:唔計龍校+...+呢4間如果有+Offer+大家會點

呢個post想激起四大邦派的爭論....

每間都有支持者 .... 我又覺得唔一定話係收左先去諗 ....
其實作為家長, 亦都不妨反思下想比咩小朋友 ...
出呢個 post ... 係想睇下大家有咩意見 ... 我相信不少家長呢期都會有選校困難症 !

回覆:KM vs KV vs SC vs LH ... 點揀 ?

其實你都講左佢地既重點,跟自己既想法去揀就好,各有各好,無咩好討論wor

引用:其實你都講左佢地既重點,跟自己既想法去揀

原帖由 RRRRGGGG 於 15-12-01 發表
其實你都講左佢地既重點,跟自己既想法去揀就好,各有各好,無咩好討論wor

...
Agree! 另外我會真係有offers而諗極諗唔掂先再出post

引用:呢個post想激起四大邦派的爭論....

原帖由 happymamaTY 於 15-12-01 發表
呢個post想激起四大邦派的爭論....
哈哈,四大邦派
我是LH家長、但覺得4間都好。睇你小朋友什麼性格同你既期望、喜歡大校或細校、target 什麼學校。you need criteria to narrow down your choice!

引用:Quote:原帖由+happymamaTY+於+15-12-01+發

原帖由 adalyho 於 15-12-01 發表
哈哈,四大邦派
我是LH家長、但覺得4間都好。睇你小朋友什麼性格同你既期望、喜歡大校或細校、targ ...
我係咪形容得好貼切呢

引用:Quote:原帖由+adalyho+於+15-12-01+發表哈

原帖由 happymamaTY 於 15-12-01 發表
我係咪形容得好貼切呢

希望各邦派不要動氣!四間都是好學校!

回覆:KM vs KV vs SC vs LH ... 點揀 ?

請教,咩性格適合讀邊間?

引用:Quote:原帖由+happymamaTY+於+15-12-01+發

原帖由 adalyho 於 15-12-01 發表
哈哈,四大邦派
我是LH家長、但覺得4間都好。睇你小朋友什麼性格同你既期望、喜歡大校或細校、targ ...
非常同意4間都好,要睇自己要求D乜,人人不同…

香港也不止四間吧?

我會揀我的小孩㨂中的一間。那一間他表現最開心又有offer就讀那一間吧

咁咪實際D揀最平果間

回覆:busydaddy 的帖子

點解無HKPS?

四間好學校,各有特色

我覺得唔難揀,如果知道自己prefer大校定細校,重唔重視英文語境,怕唔怕谷,加埋住址,已經可以決定。

幼稚園名氣絕對有用!莫講考小學,就連考幼稚園,如果PN出名,考K1都有加分!

回覆:maylulu 的帖子

可以睇下幼稚園畢業生去邊間小學,揀間入讀心儀小學機會較大嗰間

引用:幼稚園名氣絕對有用!莫講考小學,就連考幼

原帖由 maylulu 於 15-12-02 發表
幼稚園名氣絕對有用!莫講考小學,就連考幼稚園,如果PN出名,考K1都有加分! ...
你失落St cat offer? 見你係幾個post都咁講。我自己同幾個朋友的小朋友都係地區學校,不是名校,大家父母亦係村校出生,亦有幸有offer。已經過去,放鬆點吧。

KV 前用家
數,上到小一都夠用
中,冇任何優勢
名氣好大,實際都唔差,但又唔覺有幾勁
反而最大得著係識到一班非常好的家長朋友

KM PN用家
麻雀雖小五臟俱全既感覺,透明度較高,家長參與度較高
中、英程度,未有得 apple to apple 咁比較,但so far 好 solid,照睇上到 K 都應該唔輸於 KV

經過幾年既經歷,四大邦派其中已知兩派,各有長短,對升小分別不大。反而想知 LH, SC 有冇用家分享一下,係建立自信方面d具體既表現?