用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資私立學校會否破產?
go

直資私立學校會否破產? [複製鏈接]

0    0    0    0

當然可以,官津也可以殺校啦
不過,每間學校背景不同,就以協恩為例,
有"聖公會"睇住,當然OK啦!

Nevergiveup888 發表於 15-12-1 15:13
有"聖公會"睇住,當然OK啦!: ...
我覺得係: 舖路加學費

www    發表於 15-12-3 00:11
王家爸爸    發表於 15-12-1 16:53
echaichai    發表於 15-12-1 16:45
sum-yan     發表於 15-12-1 16:11
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Nevergiveup888 發表於 15-12-1 15:13
有"聖公會"睇住,當然OK啦!: ...
協恩一定無問題,加幾多學費都有人讀。

Yanamami  SPCS好抵讀!$25000—年~  發表於 15-12-1 16:57

Yanamami SPCS好抵讀!$25000—年~

講抵讀, 暫時見到應該係KL3既派位直資中學 陳樹渠, 學費只係HKD 700 一年..... 係一年呀!

YmOra  吓!估唔到咁平,但點營運?  發表於 15-12-1 17:19
Yanamami  成績差好遠吧!我意思係以禁既价錢有禁既質素嘛~  發表於 15-12-1 17:08
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

Yanamami 成績差好遠吧!我意思係以禁既价錢有禁既質素嘛~

深水埗香島, 近3年每年都有40%學生升讀local degree, 一年學費: HKD 4,280, 夠抵嗎?

Yanamami  唔同級数既~人地有得考igcse嘛~  發表於 15-12-1 17:41

hkpapa852 發表於 15-12-1 17:01

講抵讀, 暫時見到應該係KL3既派位直資中學 陳樹渠, 學費只係HKD 700  ...

咪玩啦, 你講其他學校我唔知.  SPCS, 其實近幾年儲備年年減, 過幾年應該都要加學費.  百物騰貴呀.

王家爸爸   以 Price Performance Ratio 而論,其實好平。  發表於 15-12-2 09:18
Yanamami  禁25000都维持左好多年,加都正常既~  發表於 15-12-1 17:42

私立很難說,但直資已取政府資助,無咁易破產呀?

gogoweb 發表於 15-12-1 17:37
私立很難說,但直資已取政府資助,無咁易破產呀?
還記得福建中學附屬小學前身 - 臻美嗎? 有呢個版俾你睇.... 當日如果無人接收, 唔知會點呢?

hkpapa852 發表於 15-12-1 15:41
我覺得係: 舖路加學費
HY剛加了學費

全港有73間直資學校, 而直接資助計劃亦已在港推行了24年,  你硬要講有一間險些關門既學校, 咁無得好講。 咁香港每年咁多人破產, 咪又係有咁多人開公司, 買樓? 國家都會破產啦!

只為一個未成事既案例而否決入讀直資學校, 會唔會有啲攪笑呢? 根據你邏輯, 官津學校關門既數字仲多, 咁仲揀唔揀好?

無論官津、直資或私立, 如果運作得唔好, 亦都會有倒閉危險, 所以家長選校, 更需小心留意各方面之利弊!

tonyip 發表於 15-12-1 22:05
HY剛加了學費
依家咪有晒理據支持佢地繼續申請加學費囉!

gogoweb 發表於 15-12-2 01:30

全港有73間直資學校, 而直接資助計劃亦已在港推行了24年,  你硬要講有一間險些關門 ...
首先,我一路無講過因為直資學校有機會破產而唔好去讀(雖然我一向唔多like直資學校)
不過,事實上我認為直資學校係有破產既可能。直資學校唔同官津學校,官津學校支出基本上有政府包底,唯一不能再運作既原因係收生不足。但直資學校較像一盤生意,無論收到幾多學生,但如果經營不善,就有機會執笠。

little_yolky  係囉你都無講過,害得我以為miss咗,又由頭睇多一次D帖添,真係!  發表於 15-12-2 11:15
王家爸爸  一盤生意   發表於 15-12-2 09:29

hkpapa852 發表於 15-12-2 07:18
首先,我一路無講過因為直資學校有機會破產而唔好去讀(雖然我一向唔多like直資學校)
不過,事實上我認為 ...
雖然直資有政府資助,而且可以收一千幾百蚊既像徵式學費,但係如果無嘜人讀,Cover唔到固定開支,一樣生意難做。

hkpapa852 發表於 15-12-2 07:18
不過,事實上我認為 ...
所以間間都號稱 B1中學.....多收B1生 ??.....

mcl203 發表於 15-12-2 10:02
所以間間都號稱 B1中學.....多收B1生 ??.....
唔sell自己係B1, 就sell自己係EMI, 再唔係就sell勵志故事, 總有辦法既!

引用:Quote:mcl203+發表於+15-12-2+10:02+所以間

原帖由 hkpapa852 於 15-12-02 發表
唔sell自己係B1, 就sell自己係EMI, 再唔係就sell勵志故事, 總有辦法既!
要marketing, packaging and differentiation, 生意難撈

回覆 SoLM 的帖子

辦學是為人民謀福祉, 非一般牟利事業......

種善因得善果, 相信應該有大量善長伸出援手吧

引用:回覆+SoLM+的帖子 辦學是為人民謀福祉,+非

SPCS $25,000 一年,性價比非常高!

就以上幾間中學來說,SPCS的校風和學術都是最好,$25,000 一年真係好扺讀!

‹ 上一主題|下一主題