用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母vs聖三一
樓主: msplui
go

聖母vs聖三一 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+bobechristy+於+15-12-08+發

原帖由 joanne_ma 於 15-12-12 發表
應是數學才是由1b開始
是圣母定係圣三—由1b 開始?

回覆:lilaw 的帖子

多謝你作为用家的分享!!
越多越聽得多圣三—好。。。
我問心。。。可能就係怕選了圣三—,升中又要煩過,係呢様野好左右我决定。。。
因K1時曾試過唔要培道。。。到找小学至感受到冇back up 果種痛苦,找小学果輪的可怕。。。
唔想再亂作决定:

我大女係聖三一讀小六,一個小五,好明顯今年功課量多咗唔少,明顯開始谷成績,不過係一間好有愛心學校,老師,甚至副校和校長勁好,好helpful! 聖母就唔清楚啦
聖三一呢幾年派位唔差,當然有band3學生,我大女小六平均分八十幾都被評為b3, 成績表上全是A or B,不過無辦法,遊戲係咁玩!

唔洗太擔心中學派位,我個大女雖被評為B3, 我知唔可以大抽獎,就改變策略考直資,考咗兩間,兩間都收咗!小朋友讀得開心,有自信才是最重要

msplui 發表於 15-12-12 22:01
是圣母定係圣三—由1b 開始?
聖母

vvmon 發表於 15-12-13 04:52
我大女係聖三一讀小六,一個小五,好明顯今年功課量多咗唔少,明顯開始谷成績,不過係一間好有愛心學校,老 ...
下???? 平均分 80幾都B3????

回覆:joanne_ma 的帖子

可能大多數都90幾

回覆:聖母vs聖三一

可能仲要計埋九龍城區既其他小學生(LS, 宣小,九龍塘(小學)等), 佢地平均分超高,所以校內考得好,在區內banding仍要努力。。。?(有錯請指正, thanks)

biqutz 發表於 15-12-17 08:53
可能仲要計埋九龍城區既其他小學生(LS, 宣小,九龍塘(小學)等), 佢地平均分超高,所以校內考得好,在區內ba ...
對,所以九龍城有時未必有利

引用:Quote:biqutz+發表於+15-12-17+08:53+可能

原帖由 vvmon 於 15-12-17 發表
對,所以九龍城有時未必有利
啊,都唔係好明。。。
咁间间学校呈分试不同,咁用乜來排banding?? 照以上講法。。。咁係圣三一好好,都在全区中排唔到好banding??

引用:Quote:原帖由+vvmon+於+15-12-17+發表對,

原帖由 msplui 於 15-12-17 發表
啊,都唔係好明。。。
咁间间学校呈分试不同,咁用乜來排banding?? 照以上講法。。。咁係圣三一好好,都在 ...
用師兄姊升中時考的pre-s1分banding

biqutz 發表於 15-12-17 08:53
可能仲要計埋九龍城區既其他小學生(LS, 宣小,九龍塘(小學)等), 佢地平均分超高,所以校內考得好,在區內ba ...
分Banding從來都唔可以只睇校內考試分數或者AABB, 只要份卷出得淺, 大把人有8X/9X分或者全A.

校內全級排名, 係一個較可參考既指標, 但最終都要睇吓前人Pre-S1既成績, 先知學校會有幾多%B1.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題