用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真心請教,明慧(am國際) vs 樂沛兒(am國際) vs 迦南(金 ...
go

真心請教,明慧(am國際) vs 樂沛兒(am國際) vs 迦南(金巴倫)(pm)

大家好,小兒3月B,剛收到以上offer,各有優點、缺點,請教可否給點意見:

明慧(am國際)

Pros:
學校環境較新淨
目測,NET數目較多
課程內容較深

Cons:
無室外空間
面試時,感覺老師欠熱誠
商業味較濃

樂沛兒(am國際)

Pros:
學校環境較新淨
課程內容應該較深(?)(跟樂基同一校監)
英文課選用Letterland (phonics), Oxford Learning Tree (reading course), Cambridge University Press (English) and Cambridge Young Learner English (YLE)等教材

Cons:
新校,沒有升小track record作參考
無室外空間
空間較細
NET/普通話老師數目看似不太多
學生上落只靠一部lift
地理位置不太方便
商業味較濃

迦南(金巴倫)(pm)

Pros:
學校環境空間最大(有室外操場)
面試觀察所得,教職員較有熱誠
有一定口碑,有升小track record
呢到姐妹講,課程內容不太淺

Cons:
非國際班,英語/普通話授課時間較短
NET/普通話老師數目看似不太多
老師對學生比例偏高

以上只是我們按觀察所得的資料,請教大家有無其他資料可供參考?有無用家可給予小妹一點意見(pm也可),謝謝!

回覆:lauwingyun 的帖子

我覺得迦南最好!有朋友小朋友讀緊,口碑好D,無其他兩間商業味咁濃,我建議你寫轉am信俾迦南. 如你想返am

迦南中文好
明慧就英文都唔錯
如果3月B會再等其他有冇更好
樂沛兒太新,唔值得考慮,以3月B的CASE計

回覆:真心請教,明慧(am國際) vs 樂沛兒(am國際) vs 迦南(金巴倫)(pm)

呢3間未必係你最想入,仲有幾間名幼未開始in, 我大既讀過一年迦南,覺得英文唔得,每日得20分鐘英文,人又多無乜機會講到句子。k1 轉左另一間名幼,無outdoor我又唔覺問題,至少唔會比蚊咬。

今次個細我會試明慧,因為有net teacher 有一半時間可以聽下英文。可能實際上英文堂20mins同迦南唔大 但班人數應該少。

樂沛兒新校我唔會試。

cannan or ming wai.... skip nobel

you can consider others as you may have interviews from dec to mar

我冇去明慧簡介會,有冇家長知道明慧係用咩教材?用咩教phonics?
同樂沛兒比較,邊間會深D?師資如何?

樂沛兒係新校,始終有D擔心,不過好似係forum既comment 不錯,真係諗緊明慧定樂沛兒好,有冇多些用家意見?謝謝!!

same situation
cannan pm & mingwai am offers
my c6 prefer mingwai cos teacher is better.
(my elder son grad. in ming wai)

多謝大家十分中肯的意見

如大包大人所說,我也希望嚟緊有其他更好的選擇。但未有信心考到。

話說我大仔讀學券幼稚園,課程較淺,他今年九月剛上小學,追課程感到十分吃力。汲取以上經驗,我希望細仔可以在幼稚園打好根基,未來上小學會較輕鬆。請教以上三所學校,那間的課程較深/較進取?三校會在K3滲入小一課程嗎?謝謝!

引用:多謝大家十分中肯的意見如大包大人所說,我

原帖由 lauwingyun 於 15-12-02 發表
多謝大家十分中肯的意見

如大包大人所說,我也希望嚟緊有其他更好的選擇。但未有信心考到。
明慧

回覆:真心請教,明慧(am國際) vs 樂沛兒(am國際) vs 迦南(金巴倫)(pm)

佢稱佢d小朋友上到名小小一應付自如、因為學校訓練有素
但你3月b不妨考埋其他名幼再決定
谷的名幼可考慮學之園
K1可以考慮根德園

明慧吧