用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St. Cat K1 waiting list
樓主: globe_globe
go

St. Cat K1 waiting list   [複製鏈接]

回覆 jlbb1 的帖子

唔係呀,N都係普通學校,上年都收到KM,HKPS REJECT信,今年報左5間,2間神校,3間普通

引用:何解要咁失望呢?除左名氣,其實其他所有野

原帖由 byanleung 於 15-12-02 發表
何解要咁失望呢?除左名氣,其實其他所有野都一定仲會有學校好過佢!返學目的係為乜?無非係想小朋友友開心 ...
無錯。真係唔使咁失望。我唔會因為小朋友無offer而認為佢差。香港咁多好學校。有時覺得係好多人神化左名校。如果我小朋友真係入左神校但唔開心,我絕對會俾佢轉校的。可能我係一個唔夠虎的媽媽。。個人觀點。不喜勿插。

引用:Quote:原帖由+byanleung+於+15-12-02+發表

原帖由 Vickyblah 於 15-12-02 發表
無錯。真係唔使咁失望。我唔會因為小朋友無offer而認為佢差。香港咁多好學校。有時覺得係好多人神化左名校 ...
十分贊同

引用:Quote:原帖由+byanleung+於+15-12-02+發表

原帖由 Vickyblah 於 15-12-02 發表
無錯。真係唔使咁失望。我唔會因為小朋友無offer而認為佢差。香港咁多好學校。有時覺得係好多人神化左名校 ...
個人認為,少少失望就在所難免架啦,但唔好搞到個天要塌落黎咁樣!搞到自己同小朋友咁大壓力為乜?有書讀已經好好,將來望番轉頭其實好少事!最緊要保持良好親子關係,其他野係其次!個小朋友孝順父母,唔好行差踏錯,比考到咩名校更重要,真的!

Vickyblah 發表於 15-12-2 15:31
都係既...如果間學校唔開心都會比佢轉校..不過大家都標榜間學校咁好咁出名又當然想去讀...所以都唔係虎唔虎媽既問題...做人媽媽當然又想比好既野比佢...事乎大家媽咪個人諗法想間咩學校比自己子女...

回覆 moledy 的帖子

我係因為見到大仔讀完覺得開心又學到野,上到小一又跟得輕鬆,先有D失望 XD

JLO630 發表於 15-12-2 11:39
回覆 tc78 的帖子

一齊加油!
大家一齊努力啦!

引用:Quote:原帖由+Vickyblah+於+15-12-02+發表

原帖由 maomaofafa 於 15-12-02 發表
個人認為,少少失望就在所難免架啦,但唔好搞到個天要塌落黎咁樣!搞到自己同小朋友咁大壓力為乜?有書讀已 ...
無錯!!!

回覆:St. Cat K1 waiting list

各位jm, 睇下哩篇文章,睇完喊佐

http://topick.hket.com/article/1017096/?r=mcsdfb

引用:各位jm,+睇下哩篇文章,睇完喊佐 http://t

原帖由 CC1205 於 15-12-02 發表

http://topick.hket.com/article/1017096/?r=mcsdfb
寫得真好!孩子最重要是健康平安!

引用:Quote:原帖由+CC1205+於+15-12-02+發表各位

原帖由 maomaofafa 於 15-12-02 發表
寫得真好!孩子最重要是健康平安!
係呀,我仲記得bb出世後住佐5日加護病房,我每日都喊到顛佐,每日都同老公祈禱,希望受苦係自己,好內疚自己前幾日對個結果有失望,雖然從來都無怪過小朋友,因為佢係我心目中永遠係最好,但敏感嘅小朋友一定會感受到果日爸爸媽媽怪怪地

引用:各位jm,+睇下哩篇文章,睇完喊佐 http://t

原帖由 CC1205 於 15-12-02 發表

Very good writing!!!

記得大仔時經歷多次失敗,我已經同自己講點都好,我覺得佢已經做得很好,結果已經不是最重要。

謝分享。

我一直也同自己講,小孩是白紙。所有結果都不是小孩的錯。

大家努力

回覆:tc78 的帖子

Me too. 我都有失望。

有冇人知K1今年有幾多人in?

croft 發表於 15-12-2 21:28

croft 發表於 15-12-2 21:28
I want to know too. ☺

SC又真係幾勁,waiting個post都可以咁hit!

‹ 上一主題|下一主題