用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St. Cat K1 waiting list
樓主: globe_globe
go

St. Cat K1 waiting list   [複製鏈接]

回覆:dwkw333 的帖子

Pm waiting list too for my Sep b. He did 80 per cent for eng interview.

引用:Quote:原帖由+tc78+於+15-12-01+發表me+too

原帖由 dwkw333 於 15-12-01 發表
加油!以我所知,SC 一向都没有特別優惠sibling的。没有非讀不可的學校,家長背後的支持才是最重要的。唔開 ...
近年D人鍾意龍校多D,SC 已非首選,而且D 位都算多,waiting還是有機會的,平常心吧。

回覆:St. Cat K1 waiting list

大家加油!尋找學校真的不易,但小孩一定會有合適的學校!

我個女7月,做晒要求,都係PM waiting.

有時候有太多暗位我們唔知嘅,所以一切講緣份!

回覆:St. Cat K1 waiting list

我仔答對哂9成以上都係pm waiting!
請問大家封waiting信係咪都係話9月先知有無位?有無jm係寫早啲?thx!

回覆 tc78 的帖子

我同你same case!我好明白你嘅唔開心!去年細b考唔到都算,今年超大b去考都pm waiting,我真係好失望好傷心,我個囝都係做到8成,但我知佢最衰個樣野係細聲,答自己名都細細聲,就算係屋企對我地如何應答如流點叫佢大聲對答都無意思,每次面試都細細聲,識都當你唔識啦!我真係好難過,我個囝真係咁差?!已經第二間waiting喇,我今年仲諗住係超大b應該ok所以報得唔多間,5隻手指數得出,咁之後個d梗加唔駛諗!我個囝可能慢熱d,我見有d jm話老師好好會同佢地玩下引導下等小朋友安心d去面試,點解我一間都遇唔到!點解幸運之神唔眷顧下我呢!

引用:可以留意下SC好似俾了唔少offer俾佢的競爭

原帖由 maylulu 於 15-12-01 發表
可以留意下SC好似俾了唔少offer俾佢的競爭對手的小朋友,例如 VIC KM LH等。所以讀邊間PN都好重要。

...
Good point!
St Cat 個優勢系多人報。大把人俾學校選,可以根據對保持自己學校名氣最有利的條件選人。唔一定完全跟小朋友面試表現選。小朋友面試表現好的家長無需太介懷。

引用:Quote:原帖由+dwkw333+於+15-12-01+發表加

原帖由 dwkw333 於 15-12-01 發表
近年D人鍾意龍校多D,SC 已非首選,而且D 位都算多,waiting還是有機會的,平常心吧。

...
講得好啱,我都會選龍校為首選。除左名氣,St cat 有冇必讀的原因?

回覆:tc78 的帖子

睇完你個post,都「鄧」你吾開心,有家姐讀吾收,超大B再考,都吾收

回覆:iphone8 的帖子

St cath.係神校?

引用:Quote:原帖由+tc78+於+15-12-01+發表me+too

原帖由 sala222 於 15-12-01 發表
我係EK聽過,有sibling係會唔收的,因為要比d機會其他家庭,但好似好唔make sense。希望你快d有好消息。

...
識人兩姊弟讀SC,一個K3,一個PN.

引用:Quote:原帖由+maylulu+於+15-12-01+發表可

原帖由 charger 於 15-12-01 發表
Good point!
St Cat 個優勢系多人報。大把人俾學校選,可以根據對保持自己學校名氣最有利的條件選人。唔一 ...
講得好啱!!

回覆:sala222 的帖子

識人兩兄弟都係讀St Cat, 但細老報讀pn時學校都講明有兄姐係到讀都唔會有分加,只能睇自己表現,只不過係St Cat讀pn會比外來人早d知學校收唔收返K啫!

引用:St+cath.係神校? +

原帖由 chopin999 於 15-12-01 發表
St cath.係神校?
同類型學校學之園同劍鳴好過SC

引用:Quote:原帖由+charger+於+15-12-01+發表Goo

原帖由 Vickyblah 於 15-12-01 發表
講得好啱!!
睇下最近SC點處理Give up letter 單野就知道SC超級緊張自己的品牌形象,好注重給人地高人一等的感覺。

回覆 balj 的帖子

其實外國人都係比較ENCOURAGING,我又唔覺得假嚴肅又話無愛心,ENCOURAGING又俾人話假,真難做

回覆 charger 的帖子

其實所有直資/私小都係一樣

回覆 AJBabies 的帖子

當年大仔班主任話有分加,但個PORTION唔足以會一定收你,都係睇面試表現同其他野
‹ 上一主題|下一主題