用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄91網抽獎?
go

放棄91網抽獎? [複製鏈接]

聽講今年唔夠位要借位,四寶自行都有校收滿,多了水泉澳十一座樓。小女傳統活動教學均宜,只是稍欠自信心,私校waiting, 有直資收,應否放棄大抽獎?

有無人已放棄了?

1    0    0    0

回覆:放棄91網抽獎?

其實91校網填滿都只係得十幾間學校,當中仲有4寶,寶校的百分比不低。熱滿的兩呂、一胡只可以話係有機會抽入,但其實機會好低。與其比大抽獎折磨,可苦有好的直私不要?沙田中學校網好,小學係其他地方讀得好再回來也可,非得要係91網困獸鬥嗎?

回覆:放棄91網抽獎?

如果自行沙呂入了,會否選擇私小而放棄沙呂呢?

回覆:myfamily1807 的帖子

睇下咩私小同你係咪想更上一層樓。但我認為有沙呂咁好嘅私小除sfa, aps and kts 外,其他都冇沙呂咁好!兩呂兩仁真係好好嘅地區小學,特別係沙田中學校網真係好好。

引用:聽講今年唔夠位要借位,四寶自行都有校收滿

原帖由 蝦米豬 於 15-11-30 發表
聽講今年唔夠位要借位,四寶自行都有校收滿,多了水泉澳十一座樓。小女傳統活動教學均宜,只是稍欠自信心, ...
睇下咩直資offer, 好難講

引用:聽講今年唔夠位要借位,四寶自行都有校收滿

醒目開學勳章 貢獻勳章

有沙呂當然放私小啦!我見過一個人抽到沙呂但揀SFA,因為家姐讀緊SFA!阿媽想佢讀沙呂,阿仔唔肯!仲要住學校隔離!

至於抽唔抽,好睇你鍾唔鍾意手上間直資,如果唔鍾意嘅話,我會揀抽!始終要預俾小朋友入去讀,當然,仲可以叩門嘅...
我有朋友當年考到直資,唔係住91,自行沙呂(15分),最終叩入沙呂 (就係接咗上面個細佬8月中先放嘅位) ,但咁好彩嘅又有幾多個呀?!
恐龍家

如你覺得考到果間直資讀得過, 咁真係唔好再玩啦, 91網全睇你運氣,

引用:如你覺得考到果間直資讀得過,+咁真係唔好再

原帖由 喜樂果子 於 15-12-01 發表
如你覺得考到果間直資讀得過, 咁真係唔好再玩啦, 91網全睇你運氣,
同意,係賭博。攞住私小去抽,不打緊。有好直資,不要抽。91校網唔係咁好玩,亦不易玩。中左,恭喜,不中又無直私backup真係叩到門爛都未必有你心儀的學校。

觀塘St. Joseph (私小) VS 沙呂, 大家會點選擇? 那間較學術好一點?

蝦米豬 發表於 15-11-30 22:22
聽講今年唔夠位要借位,四寶自行都有校收滿,多了水泉澳十一座樓。小女傳統活動教學均宜,只是稍欠自信心, ...
如果可以, 我願意俾埋我個抽獎 quota 你, 換你個直資 offer

引用:Quote:蝦米豬+發表於+15-11-30+22:22+聽講

原帖由 frogbobo 於 15-12-01 發表
如果可以, 我願意俾埋我個抽獎 quota 你, 換你個直資 offer
Me too

引用:其實91校網填滿都只係得十幾間學校,當中仲

原帖由 Kidultdaddy 於 15-11-30 發表
其實91校網填滿都只係得十幾間學校,當中仲有4寶,寶校的百分比不低。熱滿的兩呂、一胡只可以話係有機會抽 ...
咁如果間直資很遠,是好學校幾千人考個D, 又有細佬妹跟住,如何選擇?

引用:Quote:原帖由+Kidultdaddy+於+15-11-30+發

原帖由 蝦米豬 於 15-12-01 發表
咁如果間直資很遠,是好學校幾千人考個D, 又有細佬妹跟住,如何選擇?

...

那你就要自己想,你入到一所好直資,想必也是不簡單的家長。何苦常把弟妹掛在口邊,恰似佢地一定要你為他們張羅學校一樣似的?如錢不是問題,你能把大的教到考到直資,那小的那個應該也可以吧。如果因資質不同而失敗,那時再大抽獎不就是可以了?你認為現在放棄直資,大抽獎一定可以幫你入不錯的津校?說笑吧,那有人可以肯定?太冒險、賭博了。

蝦米豬 發表於 15-11-30 22:22

See which直資?  Depend on the quality of the 直資
‹ 上一主題|下一主題