用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St. Cath vs Keenmind K1
go

St. Cath vs Keenmind K1 [複製鏈接]

好好彩囝囝剛收到St Cath K1 英粵PM offer 本身讀緊KM PN AM class,也好彩升到K1, 大家有無咩意見?

3    0    0    0

KM 你覺得有咩優點??  我都可能有依個問題

引用:好好彩囝囝剛收到St+Cath+K1+英粵PM+offer+

原帖由 Baboo 於 15-11-30 發表
好好彩囝囝剛收到St Cath K1 英粵PM offer 本身讀緊KM PN AM class,也好彩升到K1, 大家有無咩意 ...
KM

回覆:lkwkenneth 的帖子

我覺得KM老師好好,囝囝學校旅行都痴住老師!其他老師都叫得出佢個名。學校唔算大,但學生人數少,條數其實一樣。學費較好多九龍塘K1化算。功課尚可以,暫時囝囝都應付到。但身邊朋友好多人話SC好好,如果目標係扣門傳統私小,應選哪間呢?

回覆:St. Cath vs Keenmind K1

KM

引用:KM +

原帖由 卡瑤 於 15-11-30 發表
KM
原因?

引用:我覺得KM老師好好,囝囝學校旅行都痴住老師

我覺得KM老師好好,囝囝學校旅行都痴住老師!其他老師都叫得出佢個名。學校唔算大,但學生人數少,條數其實 ...
Km, 學術各方面也平均.
不用考慮太多.

引用:好好彩囝囝剛收到St+Cath+K1+英粵PM+offer+

好好彩囝囝剛收到St Cath K1 英粵PM offer 本身讀緊KM PN AM class,也好彩升到K1, 大家有無咩意 ...
恭喜你, 你小朋友好叻.
是大B? 幾月?

回覆:樂也悠悠 的帖子

你好呀,佢係2月B呀,你小朋友呢?

一定劍鳴啦!SC中文冇咁好,KM全面啲!有親戚向英華讀,全級第一係KM嚟!有幾個向SC畢業派位都吾係幾好,只係靠扣門!吾好睇派位人數,SC幾百人讀,當然有一定數量去到名小學,但都有好多派吾到好學校,上到小學追吾到中文!

mi11126  有D離題,見你對SC分析得好獨到,但如果如果SC 同民生?  發表於 15-12-10 22:13
mi11126    發表於 15-12-10 22:07

引用:一定劍鳴啦!SC中文冇咁好,KM全面啲!有親

原帖由 Evalailai 於 15-11-30 發表
一定劍鳴啦!SC中文冇咁好,KM全面啲!有親戚向英華讀,全級第一係KM嚟!有幾個向SC畢業派位都吾係幾好,只 ...
St Cat 程度較淺嗎?同埋你話 SC 中文冇咁好,係咪學校放多D時間喺英文? Thanks!

引用:一定劍鳴啦!SC中文冇咁好,KM全面啲!有親

一定劍鳴啦!SC中文冇咁好,KM全面啲!有親戚向英華讀,全級第一係KM嚟!有幾個向SC畢業派位都吾係幾好,只 ...
咁St Cath 英文係咪好勁?

I just think if already get used to KM, why need to change.
My son current class top ranked students are from St Cat. I believe most of KM and St cat's students adjusted well in p1.

我只知SC英文真係教得好,可能外籍老師多、數學都可以,但我親戚話過,出面個個都只補英文,但係中文其實好難教得好,另小朋友易明,KM同根德園都教得好好,上小學跟得到!就算宜家中學,考中文都難過英文啦!好多喇沙仔都死中文入吾到U。

引用:我只知SC英文真係教得好,可能外籍老師多、

我只知SC英文真係教得好,可能外籍老師多、數學都可以,但我親戚話過,出面個個都只補英文,但係中文其實好 ...
英粤班英文都好嗎?因為其他時間老師係用廣東話對嗎?thanks

我親戚仔仔都係英粤班,英文👍喜歡閱讀,探索,聽佢講有時老師會同小朋友一齊坐樓梯睇書,係一間好開心學校。

回覆:booxxjac 的帖子

我都想知st Cath 英粵班有無Net班主任?
KM 英粵是local 班主任但有Net上英文堂

My son is also studying KM AM, put he got an eng/pth offer in st cat. I also duno how to choose betwwen these schools

回覆:Evalailai 的帖子

咁如果讀完12年喇沙,中文結果唔合格入不到大學,其實係關間幼兒園事定間小/中學事呢?哈哈!

回覆:Evalailai 的帖子

派位跟幼兒園無關,反而叩門時不同的小學會對不同的幼兒園有偏愛。

‹ 上一主題|下一主題