用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 暑假遊學團 worth to go?
樓主: dorchiu
go

暑假遊學團 worth to go? [複製鏈接]

del......

引用:Form+1+仔去+London,最怕去完擲$+落海。有

原帖由 dorchiu 於 15-11-30 發表
Form 1 仔去 London,最怕去完擲$ 落海。有高人指教嗎?
我個女F2, 我都研究緊呢樣野,有人高人可以介紹下之前參加個經驗?
學x , E乜果D好吾好?

YinKiuLam 發表於 16-1-14 14:36
我個女F2, 我都研究緊呢樣野,有人高人可以介紹下之前參加個經驗?

...
自己學校無攪嗎?

引用:Quote:原帖由+dorchiu+於+15-11-30+發表For

原帖由 YinKiuLam 於 16-01-14 發表

...
我覺得唔值得!

扣除飛機票,酒店,伙食,當地交通費用,主辦機構費用等等開支 ,實際有幾多落咗教學英文度?

回覆 王家爸爸 的帖子

no ah

回覆:暑假遊學團 worth to go?

唔介意,我都分享吓,阿囡上年一個飛去英國劍橋上Summer course. 因爸爸朋友是專幫人攪移民,去果邊讀書,所以爸爸問朋友了解後比阿囡去,系香港系無公開招生,所以阿囡一個做UM去,起初阿囡系超級興奮,不過飛當日,去到英國,初頭系機場可以whatsapp我地,後來坐車去學校,都要坐兩個鐘,原來電話卡開通不到,找不到我地,晚上在宿舍同房的幫助下終於上到網,系甘在whatsapp 喊話要我去接佢回家, 當然用很多理由,如我去到都一,兩日後,她第二日開始上課和有活動,就可以識到朋友,settle 了她的情緒,夠鐘學校關燈睡覺,第一曰就甘過了,她同房有幾個俄羅斯人,英國人,內地人,澳門人,阿囡都系選了同聲同氣的澳門人結伴,但分班試後,大家去了不同班上課,上半是英文班,當然我從來無諗住用呢個course學英語,反而欣賞課程內容可以給小朋友無限創意,下午每天活動都好精彩,去博物館,遊樂場,牧場,動物園,有時系球類活動,跳rollar,BBQ...有時有得行街shopping , 阿囡最喜歡呢個時間,佢實跟老師去食好野,又買手信給我地,晚上吃完飯仲有活動玩,玩完就瞓。阿囡駛費方面,第一日要全數交給學校,每朝自己去提錢,所以她每曰都問定第二日會去邊,再預計會用幾多錢,第二日早上再去提錢。另外阿囡每日都會寫日記,話我知發生過咩事,做了咩事,有什麼感想,再whatsapp我,會發現平日事無大小都跟我講的她,一個人在外,遇到不開心,已經唔會即時要呻,會自己面對和調節,到晚上傳個日記給我看就算。另外住宿,如沖涼,廁所都不是常清潔,仲水浸,地下又滑,阿囡都滑低過幾次,平日阿囡可能會好mind, 但照樣接受,去到唔識睇天氣著衫,結果冷病了,自己帶的藥食曬,學校話無感冒藥,最後係outing 時自己去藥店買藥。阿囡去完兩個星期,其實都系一個幾好的經驗,我個囡上年得十歲,今年都考慮會再去,但再轉另一間學校。

天雪 發表於 16-2-25 01:00
唔介意,我都分享吓,阿囡上年一個飛去英國劍橋上Summer course. 因爸爸朋友是專幫人攪移民,去果邊讀書, ...

非常好既分享

回覆 天雪 的帖子

請問你小朋友幾大?

引用:唔介意,我都分享吓,阿囡上年一個飛去英國

原帖由 天雪 於 16-02-25 發表
唔介意,我都分享吓,阿囡上年一個飛去英國劍橋上Summer course. 因爸爸朋友是專幫人攪移民,去果邊讀書, ...
你好請問你女女今次去了幾多天,2星期,學校收費如何,因我女兒又係10歳,想要D資料可以嗎

黃巴士 發表於 15-12-1 12:56
十幾日能改善英文? 唔好玩啦 !  ... 有些家長是咁諗.  但個別CASE, 有些孩子外遊後, 會更大膽SPEAKING ENGL ...
del...

黃巴士 發表於 15-12-1 12:56
十幾日能改善英文? 唔好玩啦 !  ... 有些家長是咁諗.  但個別CASE, 有些孩子外遊後, 會更大膽SPEAKING ENGL ...
Perth係唔掂㗎~較排华。東岸QLD NSW VIC三个省好好多。

其实短短两星期,点改善到英文吖~不过,个重点係要小朋友走出自己既comfort zone, 学下独立,同陌生人相处,接触下唔同文化,体驗人地生活……希望引起佢对語文既兴趣。我女中二係跟学校去,當中參覌同workshop時间較多,旅遊覌光購物少,所以都好充实下。臨走前—晚所有女仔—人—卷厠紙抹眼淚,大家好唔捨得果两个英国導師。

回覆:vincat 的帖子

上年剛好十歲

回覆:Happyhappylive 的帖子

上年暑假去了兩星期,不知今年有無加價,上年1420GBP 兩星期,機票一萬(自己買)

天雪 發表於 16-2-27 20:04
上年暑假去了兩星期,不知今年有無加價,上年1420GBP 兩星期,機票一萬(自己買)

...

我女都報左3星期, 應該做um由空姐帶佢, 因為好難夾到其他人, 個個出發既日子唔同, 去既天數又唔同, 來回機票時間又要夾, 所以我索性um算啦。

引用:Quote:天雪+發表於+16-2-27+20:04+上年暑假

原帖由 123BB 於 16-02-29 發表
我女都報左3星期, 應該做um由空姐帶佢, 因為好難夾到其他人, 個個出發既日子唔同, 去既天數又唔同, 來回機 ...
上年坐CX 暑假UM超多,好像趕鴨仔。有次阿囡坐EVA , 得佢一個UM,空姐好照顧她。

回覆 天雪 的帖子

你小朋友好叻, 阿女11歲, 性格仲係好BB, 難得阿女學校有遊學去NEW ZEALAND話想去, 希望佢去完可以令佢照顧到自己, 獨立D

引用:回覆+dorchiu+的帖子 阿囡學校都係去英國,

回覆 dorchiu 的帖子

My daughter went to London for 10 days last year and I think they are overcharged for sure.  She didn't really learn much but it was a fun trip for her.  She has great memory of it but learning wise, i don't think she learns much.

在香港報名的,滿是香港人。如果有親戚在英美,叫佢地幫忙找一些少香港人去的,好過比咁多錢,兜口兜面都係香港人。
‹ 上一主題|下一主題