用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 暑假遊學團 worth to go?
樓主: dorchiu
go

暑假遊學團 worth to go? [複製鏈接]

引用:在香港報名的,滿是香港人。如果有親戚在英

回覆 香香 的帖子

有親戚係澳洲, 佢屋企街頭有間學校, 佢話可以同學校申請叫阿女暑假過去返3個星期學, 交$$就OK, 因為我地暑假, 佢地個邊係正常上堂

引用:回覆+香香+的帖子 有親戚係澳洲,+佢屋企街

天雪 發表於 16-2-25 01:00
唔介意,我都分享吓,阿囡上年一個飛去英國劍橋上Summer course. 因爸爸朋友是專幫人攪移民,去果邊讀書, ...

天雪, 請問你女去英國個時用幾大個喼裝衫? 我女去三星期要帶幾多衫去好呢? 唔該

啊囡話想去美國,但佢仲係十五十六未決定到

回覆:dorchiu 的帖子

我會比孩子去,不過唔會是當學習,只是抱著同學老師一齊去遊玩的心態應該都會很開心

哥哥都報名暑假去NZ遊學差不多兩星期,是跟學校去,有資助,我都沒有期望,雖然有老師,但只有他一個人在外,讓他嘗試獨立.

阿女去左NZ已第6日, 仍然晚晚哭...........話以後都唔要離開屋企, 但其實每日都係玩, 希望佢可以長大獨立D

引用:Quote:天雪+發表於+16-2-25+01:00+唔介意,

原帖由 123BB 於 16-03-10 發表
天雪, 請問你女去英國個時用幾大個喼裝衫? 我女去三星期要帶幾多衫去好呢? 唔該 ...
一個大喼,裝咗十幾日著的衫,褲就一條著兩日,記得帶厚褸,秋褸,英國就算暑假,落雨都好凍,因為阿囡轉天氣時,唔識轉長褲,所以冷病咗。

回覆:暑假遊學團 worth to go?

我覺得暑假遊學團值得去的,小朋友可以去體驗下外國生活環境,學下獨立,壯下膽。如同屋企人一齊去旅行係唔同的。

如想學英文,不如在港 join 多幾個英文 courses算了。幾萬蚊可以上好多堂了

唔會無用ge 小朋友越多呢d遊歷對佢地成長越好
唔係淨係學唔學到英文咁簡單 佢去個新環境, 學適應, 學同陌生人交流, 學同人social等等 全部都係好好ge exposure
不過好同意好多遊學團都overcharged...所以真係要小心揀...

另類選擇,美國大學Summer Programs,例如:
http://summerprograms.usc.edu/apply/international/

平平地,本地大學類似課程:
http://www.osp.cuhk.edu.hk/si/ap ... -with-fee-reduction

王家爸爸 發表於 16-3-29 13:49
平平地,本地大學類似課程:
http://www.osp.cuhk.edu.hk/si/applications/applications-with-fee-reductio ...
好想知有無呢類短期課程但唔係淨係學英文...例如以 business / medicine 為主之類...等小朋友可以早d試下唔同野第日入大學揀科唔洗咁頭痕..

王家爸爸  HKU有  發表於 16-3-29 16:39

ennaenna 發表於 16-3-29 16:35
好想知有無呢類短期課程但唔係淨係學英文...例如以 business / medicine 為主之類...等小朋友可 ...
http://www.aal.hku.hk/summerinstitute/for-high-school-studentscourses-hs/courses-hs/

Thanks!!  你有無比小朋友/識人參加過? feedback好唔好?

王家爸爸  無參加過,我都係揾緊唔同既課程。  發表於 16-3-29 17:12

haha thanks王爸爸! 選擇太多好難揀...

引用:希望你地唔好笑我太無聊:孩子去英國,你地

原帖由 fion6406 於 15-12-01 發表
希望你地唔好笑我太無聊:孩子去英國,你地怕唔怕恐襲?去澳洲會唔會安全D?

...
Agree

天雪 發表於 16-3-24 16:53
一個大喼,裝咗十幾日著的衫,褲就一條著兩日,記得帶厚褸,秋褸,英國就算暑假,落雨都好凍,因為阿囡轉天 ...

唔該晒!

回覆:暑假遊學團 worth to go

原先計畫阿仔暑假係英國親屬餐館做暑期工,少唐人居住區域,全英語環境,實戰英語。但數下手指,阿仔在暑期仍未夠16歲,唔做得!

‹ 上一主題|下一主題