用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問中西區基恩小學
樓主: 2babymun
go

請問中西區基恩小學 [複製鏈接]

引用:我個係囝囝。中西區男仔好似無乜太多基督小

原帖由 2babymun 於 15-12-03 發表
我個係囝囝。中西區男仔好似無乜太多基督小學选擇。首選都想基督教學校先。其次無宗教背景。最终先天主教。 ...
聖彼得係中西區最理想選擇,不過20分自行機會好細,只能靠大抽獎

晴晴小B 發表於 15-12-3 15:22
聖彼得係中西區最理想選擇,不過20分自行機會好細,只能靠大抽獎
其實入到聖彼得到基恩, 分別唔係太大,  反而入到般小, 對男仔嚟講, 分別就大囉!

但得15分入到機會好低. 所以袋住基恩, 再去叩門, 到時可考慮:

九龍:
兩間油天
兩間李兆強

新界:
培基
仁紀仁立

港島:
般小
兩間軒小
滬江
英皇道北官
兩間基灣

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

2babymun 發表於 15-12-3 15:14
我個係囝囝。中西區男仔好似無乜太多基督小學选擇。首選都想基督教學校先。其次無宗教背景。最终先天主教。 ...

根據你既選擇次序,11網內可以畀男孩子揀
基督教: 聖公會聖彼得小學、聖公會基恩小學、聖公會呂明才紀念小學、聖公會聖馬太小學
無宗教: 般咸道官立小學、英皇書院同學會小學第二校、英皇書院同學會小學、李陞小學、新會商會學校、香港潮商學校
天主教: 中西區聖安多尼學校、聖安多尼學校、聖嘉祿學校、天主教總堂區學校

如果你考慮緊基恩小學,可以睇下以下呢個post內#19既用家意見。雖然呢個post 係2013年出,都值得參考下。
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=7846089&extra=page%3D1

被人睇低既學校都有尖子入到band1 中學,一線小學都有人派去band 3中學,個人認為,揀一間適合小朋友既學校,令小朋友讀得好,讀得開心係緊要過睇數據。

pomanlife    發表於 15-12-4 09:45

hkpapa852 發表於 15-12-3 15:55
其實入到聖彼得到基恩, 分別唔係太大,  反而入到般小, 對男仔嚟講, 分別就大囉!

但得15分入到機會好低. 所 ...

is 培基 very good?  I see the rate to band 1 school is around 5x%.  Thanks a lot.

hkpapa852  培基區外名氣不高, 但其實係好學校  發表於 15-12-4 11:29

chansiub 發表於 15-12-3 14:15
有女校的資料嗎?女校也有此狀況嗎?

Dear hkpapa852, grateful would you have 有女校的資料嗎?女校也有此狀況嗎?  Many many thanks.

lovebb2 發表於 15-12-4 11:10
Dear hkpapa852, grateful would you have 有女校的資料嗎?女校也有此狀況嗎?  Many many than ...
傳統名校個堆女校變化無男校咁大, 通常都係由所謂B1A=>B1B或B1B=>B1C, 唔似堆男校咁, 會由B1A=>B1C, 甚至由B1=>B2

lovebb2  thanks thanks thanks  發表於 15-12-4 11:36
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:lovebb2 的帖子

其實不用數據也可估計到。所以我並沒追問。很大原因是辦學團體的作風。若有留意下滑的男校,一般是比較崇尚自由的老校。傳統女校比較少崇尚自由。香港教育制度是真的不利男生的。

hkpapa852  又真係無乜邊間傳統女校會俾你好大自由度既  發表於 15-12-4 12:15
‹ 上一主題|下一主題