用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人後悔做超大B?想了解下
樓主: janicelwy
go

有冇人後悔做超大B?想了解下   [複製鏈接]

yfchoy 發表於 15-12-4 18:10
不用客氣!其實大細B的分別只會在幼稚園出現得最嚴重(以小女經驗)。過了幼稚園階段,剩下的就是小朋友和家 ...
恕我多嘴,如果當年你唔係夾硬升小一,而是等身、心都 ready 才升學,可能不用在中、小學時受磨難……
另外一點,even 年尾超大B,是適齡兒童,做咩個個講到留班咁負面?

Sumyeema1 發表於 15-12-4 22:24
恕我多嘴,如果當年你唔係夾硬升小一,而是等身、心都 ready 才升學,可能不用在中、小學時受磨難……
另外 ...

補充一下,我兩個小朋友都是12月出世,兩個都做咗超大B,小學適應得幾好……
想當年,大女以超細B申請一間出名幼稚園,只有 waiting, 我馬上寫叩門信,個校長打俾我,話以佢教書咁多年觀察,細B因為大、小肌肉未 ready, 過早返學,家長、小朋友都辛苦,當時佢話: 你小朋友明年來面試,我一定收你……

好多謝呢位有心校長一番說話,我去搵資料……了解多D為何培正、真光、聖保祿偏向收大B……

另外 ...

我一直唔覺得留班一定是負面,只是覺得應付得到又何需要特意要做大B?有機會為何唔試?我自己當年小一係辛苦,但跟著落嚟既日子唔覺得追得辛苦,中學試過考尾三差點升唔到班,知自己衰懶散就走去報補習社不停操練,第二年的最後一次考試係第三名,自己都唔太相信。(若果我唔試,聽人講都係要留班既心理準備,咁我咪白白浪費一年時間?)。之後的會考純粹是一些家裡有事加上不太識得找對方法應付公開試。
其實做大B或細B都只係個人選擇,旁人給的意見只是參考,自己才清楚自己孩子的狀況,選擇哪條路只要唔好後悔就得。(我好鍾意愚公移山的一句話:"坐這山望那山,一事無成"。若然常常兩邊看只會兩邊都不討好)冇話做大B一定唔好,會覺得好大個,相對而言,細B亦未必一定樣樣不及大B。所以唔需要感到有負面感覺。同埋世上是冇如果的,一日冇踏出,跟本唔會知道結果係點。若事事都會諗番如果的話,人生可能會有好多遺憾。跟朋友談開這話題,我總不會下定哪方好,凡事有兩面,現在的成功可能會因驕傲導致日後的失敗,另一方面,現在的失敗亦可能引發日後的成功。只要不斷努力,無論中途怎樣,最終都會成功。

若有冒犯,希望唔好介意,我份人好長氣,有時可能講得太多會過份咗而不自知。但我只係想分享一下自己經歷和掙扎俾各位,作為鼓勵。

yfchoy 發表於 15-12-5 01:53
我一直唔覺得留班一定是負面,只是覺得應付得到又何需要特意要做大B?有機會為何唔試?我自己當年小一係辛 ...
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]欣賞你的堅持,一般來說大細B差異到到小二會收窄,looks like 你已渡過了最難的時刻,congrats。我也同意應付到的話做細冇問題,過程會使孩子更堅強甚至有份自豪。不過同時亦有可能go the other way,追得辛苦影響自信和親子關係(大家唔係天生識做父母和識教),有次eca 和一mami 吹水,她自己是細B,勸我可以揀就唔好做細,所以世事冇絕對,父母要點取捨,其實好簡單:risks vs benefits。

Sumyeema1 發表於 15-12-4 22:36
補充一下,我兩個小朋友都是12月出世,兩個都做咗超大B,小學適應得幾好……
想當年,大女以超細B申請一間 ...
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]當年kg 校長親自觀察過我孩子後,說理解ok但慢和被動(doesnt this sound familiar),建議repeat一年做大會較好,十分感謝校長的中肯建議,現今小學課程艱深,莫說細B,中B都跟得辛苦。

另外 ...
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]支持細B其中一理由是留返個repeat quota 大些用,我真不明這理諗,覺得做得辛苦去搵過份工,和做得唔好比人炒係完全兩回事。

引用:Quote:Sumyeema1+發表於+15-12-4+22:24+恕

原帖由 MrBeast 於 15-12-05 發表
支持細B其中一理由是留返個repeat quota 大些用,我真不明這理諗,覺得做得辛苦去搵過份工,和做得唔好比人 ...

回覆:有冇人後悔做超大B?想了解下

我是12尾出生,當年阿媽安排了做大b入學。我唔太覺好。最令我晤開心是,當年小學時我是羽毛球校隊,都有攞獎,被推薦去港隊的青少年培訓(陳念慈)來選人,有辛被選中,但竟然後來話我超齡,因出生年份....唉!失望和晤開心...問阿媽點解唔同其他同學出生年份....。如果俾我,無必要晤洗做大b啦

引用:我是12尾出生,當年阿媽安排了做大b入學。

原帖由 小ot 於 15-12-05 發表
我是12尾出生,當年阿媽安排了做大b入學。我唔太覺好。最令我晤開心是,當年小學時我是羽毛球校隊,都有攞 ...
Same here

每個人背後都有個故事,好多時會因為一些人生經歷而作出決定,本人亦一樣而當初決定做細,做到咪做,做唔到咪做大,都係適0,not really a big deal

回覆:Snoopyboy 的帖子

幼稚園可能真是難找d...,小學仲要俾人以為留班,而且愈大個,分別唔太。而且愈大,仲要我a-level 肥左中文(當年已經是我的死亡之卷),又考多年。總覺得好似人地好d, 年紀細d , 已完成同一階段。haha, 可能年紀愈大,就有lee d感覺!

MrBeast 發表於 15-12-5 06:21
欣賞你的堅持,一般來說大細B差異到到小二會收窄,looks like 你已渡過了最難的時刻,congrats。我也同意應 ...
多謝!到現在為止我覺得大細B對我囡囡來說已分別唔大。你說得好啱的是,細B若應付到,過程會令孩子更堅強和自信,不過不是絕對的,太細去決定去向可能是賭博,所以我會觀察。我是幸運,雖然起步遲但仍追得上,這亦歸功於囡囡肯接受嘗試。當中係會影響親子關係,父母要取捨,可以接受捨棄到那程度來換取成果(未必一定有)。所以沒有一定的對錯。

evacalbee 發表於 15-12-5 09:41
我都覺得repeat quota呢個理由好牽强。 我反而覺得可以比小朋友試下先,如果唔係表現太離譜我會比佢 ...
又到我講古時間,當年打去ebd 問有關大抽獎,主任之前在小學教書同時負責sen,言語之間,也建議我在k3 repeat 較好,有兩位教育界人士都咁建議,who am i to argue?

yfchoy  很好有專業人士的意見,因為佢哋既經驗一定俾你多!凡事冇絶對的對錯,不要後悔便可!   發表於 15-12-7 13:08

引用:Quote:evacalbee+發表於+15-12-5+09:41+我

又到我講古時間,當年打去ebd 問有關大抽獎,主任之前在小學教書同時負責sen,言語之間,也建議我在k3 repe ...
如果 K3 repeat, 個人認為 最好轉校 repeat ,並揀一間程度更深一點的,
不致學習內容全相同。

MrBeast  Agree  發表於 15-12-5 14:24

yfchoy 發表於 15-12-5 13:12
...太細去決定去向可能是賭博,所以我會觀察。我是幸運
我覺得似股票投資,細B=科技股,大B就保本基金。
我覺得你願意為你孩子去改變自己是成功的主要因素。

引用:Quote:evacalbee+發表於+15-12-5+09:41+我

又到我講古時間,當年打去ebd 問有關大抽獎,主任之前在小學教書同時負責sen,言語之間,也建議我在k3 repe ...
兩位教育界人士都係以客觀角度講出以往所見,所以意見值得參考。不過小朋友係自己的,最清楚佢地程度亦係自己。所以有d小朋友做細b無問題,有d小朋友做大b亦只係勉強跟得上。所以家長自己既觀察才是最緊要。

其實k3 下學期間間都講升小學, 介紹小學生活等。小朋友友都會抱住期待升上小學既心情,咁家長點解釋佢要讀多年k3呢?

MrBeast  早前已有網友分享過很好的方法  發表於 15-12-5 15:28

ffaye 發表於 15-12-5 14:55
兩位教育界人士都係以客觀角度講出以往所見,所以意見值得參考。不過小朋友係自己的,最清楚佢地程度亦係自 ...

當然當然,但除非好似我個咁過唔到kg壓力測試,又或者有超然能力,普通父母沒有專業幼兒知識很難單朋kg report 去評估孩子的發展進度和能力。
Ps. 可能你冇看我之前的po, kg校長其實親自looked into my childs case, 同老師深入討論和親自和我孩子傾談,再而比我建議,不是一些大路的意見。

阿女10 月b, 今年直私全軍覆沒,不過仍會升上自行派到學校,讀得好就算了。但如果有大進程,也可以明年再試直私,應該點都有間二線吧

回覆:janicelwy 的帖子

我仔今年超大B讀小一。覺得大一年的他差別很大。上年一提升小,佢就好驚。今年佢對升小卻十分期待。上年小一數學,我教極佢都唔識,今年完全識晒。大一年寫字又快左。功課而家佢1個鐘左右做完。如果以佢上年的能力,都唔知要做幾耐,同埋肯定發脾氣及冇晒自信。而家做完功課,仲好多時間睇書同玩玩具。測驗默書成績都理想。仲有,上年佢好細粒,以前佢成日比人推,今年唔駛擔心呢樣。我覺得好的開始十份重要。佢覺得應付到學業,返學先會開心。個女12月b,都諗緊讀多年先。

‹ 上一主題|下一主題