用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人後悔做超大B?想了解下
樓主: janicelwy
go

有冇人後悔做超大B?想了解下   [複製鏈接]

My girl is also a small b and currently in K2 in a kinder with primary school (not direct promotion).  I have thought of deferring her for a year but the competition is more severe a year later (year of dragon). From the comment from teachers and also my obseravtion there is a big gap between her and her classmates.  Not acad####ially but socially and mentally.  Pressure to compete for primary mainly comes from parents.  I decide to let her try her P school first and if fails just join the lottery as we dont have any marks during the first phase.  Coz if we put her for the P1 war she seems far away from the norm/ standard now and other kids are academically sound.  
the other reason i dont wanna put her as super big b is gals tends to compare age while in secondary school, specially in girl school.  at least that was happened in my own school before.   Anyways, will just try as small b first and if things are not going well e.g. she has a lot of emotion problem coz by the pressure from school, then we will reconsider.  as long as she's happy thats fine.  

lamhoilam 發表於 16-1-11 09:57
你如果係女仔的顧慮是什麼?

我曾表示,女仔發展會快啲,而且做大B, 有可能俾同學仔gossip (至少我的年代 ...
11月頭女仔 都揀做細b中學真係會gossip 尤其玩運動分甲月丙組 同全班同學唔同組真係會唔開心
不過如果我女派唔到又叩唔到好小學 都會考慮下年再考
呢一兩個月佢明顯academically進步咗好多
到叩門嗰段應該會追到

引用:Quote:原帖由+babycatrina+於+16-01-10+發

原帖由 lamhoilam 於 16-01-11 發表
你如果係女仔的顧慮是什麼?

我曾表示,女仔發展會快啲,而且做大B, 有可能俾同學仔gossip (至少我的年代 ...
我完全認同你既考慮

而且若讀男女校會比男孩笑或唔同佢玩,唔當妹妹係「對象」,只視姐姐咁尊重(我中小同學都係咁),有些可憐

還有係若是兩姐妹,假設細女發展略快,會比較敏感與家姐成長既分別

MrBeast  可以專心讀書,都唔係冇好處  發表於 16-1-12 15:42

其實超大超細都係睇小朋友自己個發展能力同進度,
做超大b 確係能力上有優勢,
但至於interview 時既performance 就大b 不一定有優勢,
細b 不一定輸蝕。

直至上小學初期,大細b 能力的確年有差異,
但可以因應小孩須要憑唔同方法同努力調節/追上,跟其他同學差不多。

Woojojo 發表於 15-12-7 09:16
個人意見, 考直私大B機會會比細B高一點, 例如今年啟基校監的一番言論說不會考慮9-12月出生的細B考生就令很 ...
啟基小學同啟思幼稚園係同校監的, 他們的理念是一樣的, 啟思從開校以來都主張學生做大仔上小學的.  

廿年前已經叫佢地幼稚園的細仔重讀多一年先上小學.  所以啟基不收細仔都容易了解

回覆:有冇人後悔做超大B

我細個係超大B, 勁唔開心,被人覺得大之餘又會認為成績好係因為超大,又被人話我留班。
所以我想比我小朋友做細B, 但真係好難揾學校

引用:我細個係超大B,+勁唔開心,被人覺得大之餘

原帖由 AJW2010 於 16-01-13 發表
我細個係超大B, 勁唔開心,被人覺得大之餘又會認為成績好係因為超大,又被人話我留班。
所以我想比我小朋友 ...
關咩事丫,做超大B只係多少少時間幫佢準備同教育,如果有人以為齋做超大而咩都唔駛做個小朋友就可以好優勝就大錯特錯。

回覆 monodad 的帖子

絕對同意

引用:我細個係超大B,+勁唔開心,被人覺得大之餘

原帖由 AJW2010 於 16-01-13 發表
睇你要求咩學校,我囝12月中細B,我自行揀地區次熱門津校所以入到,而考2間私校(不是全城熱門的)有waiting,我覺得有waiting 已好滿足,至少有希望,如最終無call waiting,我也接受那次熱門。細B考top學校真係難㗎,除非好smart。所以看看你小朋友能力和你期望佢讀咩學校再去決定做大細B,如決定左不要後悔,努力去行前面既路,大細B一樣可以有好既將來,視乎佢地既態度同父母怎樣陪佢走過。共勉之

引用:Quote:原帖由+AJW2010+於+16-01-13+發表我

原帖由 monodad 於 16-01-13 發表
關咩事丫,做超大B只係多少少時間幫佢準備同教育,如果有人以為齋做超大而咩都唔駛做個小朋友就可以好優勝 ...

AJW2010 發表於 16-1-13 14:06
但可能若你細個時做細B會更唔開心呢,the grass is greener on the other side.

回覆:有冇人後悔做超大B?想了解下

我最顧累的是,對現為超細12月中仔的k3生叫他多讀一年k3⋯⋯再升小一。

回覆:Heyheyjoyjoy 的帖子

其實如果小朋友係醒目仔/女,真係好難同佢解釋點解要重讀k3. 尤其好多學校係K3 會有好多介紹小學生活、升小適應活動、畢業典禮等等。大家都興高采烈期待做小學生,父母如何處理真有好高難度!我小朋友係細仔,舊年都考到幾間熱門小學。升小一後我覺得佢係係學術上完全冇問題。起初擔心既自理同社交等都冇咩大問題。不過,我地係暑假時有刻意訓練佢既自理同多練習中文字(因小手肌始終比較弱)。升小後亦每日傾計,睇下佢有冇遇到難題等。所以做大定做細,冇一個標準答案既。

MrBeast  可能做大會考到神校tim呢  發表於 16-1-16 05:54
Goldman2388    發表於 16-1-15 22:34
‹ 上一主題|下一主題