用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人後悔做超大B?想了解下
樓主: janicelwy
go

有冇人後悔做超大B?想了解下   [複製鏈接]

cutecutebbchu 發表於 15-12-31 13:12
因為龍蛇的出生人數差距太大,唔知應唔應該避開龍年,如想考直私小,係咪應該值得讀遲一年?

...
呢個問題都頗爭議性,個人愚見就:考直C其實有一班叻的會好多offers, 其他的大多陪跑,直至尾聲放位音樂椅轉動。大抽獎就講彩數,多人自然機會細d,at the end 策略都是重要,

hppa  well said  發表於 16-1-6 17:36

janicelwy 發表於 15-12-4 12:28
回覆 jaycee_mami 的帖子

其實唔係repeat n, 係遲人一年讀n。

我都係呢個問題, 有一間有聯繫小學的N收左 (非龍), 同時有另一間都好好的K收左....我都唔識揀 (11月尾B)

我唔係唔想做細B, 係上年去INTERVIEW 全部WAITING 無書讀...今年唯有再考~~

如沒有記錯,CKY 校長好似講過, 大b 和細b的差距在大約小三時便會消失.   

好像近年多了小朋友重讀小一 。

MrBeast  重讀小一大多是搵馬  發表於 16-1-7 05:14

回覆:有冇人後悔做超大B?想了解下

考小學一般都要睇K2成績表, repeat k3 即係可能要交一份隔左一年既k2成績表? 小學一定會問..會影響收生決定嗎?

wongkitty 發表於 16-1-7 00:00
考小學一般都要睇K2成績表, repeat k3 即係可能要交一份隔左一年既k2成績表? 小學一定會問..會影響收生決 ...
咁多applicants 老師未必留意到,就算問到,只要答案是正面便可

回覆:janicelwy 的帖子

有得亦一定有失。覺得適齡始終係最好,無需刻意令小孩偏離同齡孩子長大。

你們的分享很好!我朋友個仔一歳多d,十月出世,我本來話應該做超大B,現在我唔會咁肯定。

其實無話後唔後悔,當你冇做超大時到考小學冇好offer會後悔,到你做咗超大時冇好offer又會後悔,所以想做就做,無需後悔。利申:我選擇做超大,11月

MrBeast  同意,分析過pros n cons,決定了就向前望便是  發表於 16-1-7 18:37

Woojojo 發表於 15-12-7 09:16
個人意見, 考直私大B機會會比細B高一點, 例如今年啟基校監的一番言論說不會考慮9-12月出生的細B考生就令很 ...
啟基校監咁老實,講明都好,免浪費家長時間。

回覆:mamahahaha 的帖子

我同你一樣
有間N收左 ,同時有另一間名幼K1收左 (12月b)

我地決定K1, 既然佢收得,一定有方法敎到細b~

但與此同時,當然都會好憂慮將來會點~

Wildfirebee 發表於 16-1-8 21:31
啟基校監咁老實,講明都好,免浪費家長時間。
問做教育的十個有9個都會建議做大

MrBeast 發表於 16-1-10 06:55
問做教育的十個有9個都會建議做大

其實不只教育界的,就算我近日去看醫生,連醫生也勸龥我們若果是年尾11,12月的,不論男女,也最好做超大。因為他在9-12月期間,有許多小一的小朋友病人,都是因為要適應小一新生活,身體上出現了很多由壓力而來的奇怪病徵,例如眼睛的眨眼次數頻繁、肚子痛找不出因由......etc. 所以醫生勸說在香港的教育制度下,其實真的迫使父母和孩子都要努力一同面對,所以他説延遲一年,始終大小肌肉、EQ情緒也真的比較理想一點,較易適應其轉變。當然始終因人而異,因為每個家庭及孩子也有個別不同的情況和需要,並不能一概而論。

小兒 11月尾細b ,今年考小一就真係明白大b 和小b 分別

回覆:LittleButter 的帖子

絶對同意
其實我覺得人生學習時間這麼長,真的快開始起跑線?

:wave:

引用:有得亦一定有失。覺得適齡始終係最好,無需

原帖由 BBKDWLAM 於 16-01-07 發表
有得亦一定有失。覺得適齡始終係最好,無需刻意令小孩偏離同齡孩子長大。

...
所謂適齡,其實10-12月b也可以算是... 老實說,12月b是「超大」,1月b(可以只是相差一兩星期的)便不算「超大」?我認識有不少家長以自己的「超細b」而自豪...也許只是自我感覺良好吧⋯⋯

我是超細B 有K 收的例子。沒有自我感覺良好。反而覺得既然有好的學券K 收左,沒理由不讀。明年超大再考都唔保證一定收。所以會見步行步。先入讀,明年應會再考龍幼和比目前更好的k. 出得考試結果,孩子都讀了半年,可再觀察才作決定。考小一並非本人最大的顧慮,反而是自信和社交這些長遠影響才更重要。保持開放態度,時到時算。同埋,每個家庭每個小孩也不同。根本這是個不能一刀切的討論。

做大定細已討論很多年,在此帖好多有心既家長都好好地提醒因個別小孩狀況和父母期望而定

我想提出亦要宏觀些再考慮家庭狀況

一孩還是二孩家庭?
雙職父母?
做快樂兒童:及格能升級和品格好便好
還是學術要出色?
男孩定女孩?
最重要係:若是細b, 不論父母是否雙職,是否都預備好陪小孩在較慢既起跑點陪住長跑?唔係話大b既父母唔駛陪,而事實係普遍細b要較用力追落後,自己預備好了嗎?

我自己有兩個小孩,大既係中b女,細既係細b仔,只相差年半, 雙職,對小孩學術發展有期望(希望入私小或直資,活動教學),也重視體育

為專心先處理好阿女學業,等我地上手了,有面試和跟功課既經驗先再幫細路,我地會幫細佬做超大仔。咁樣對兩姐弟同家庭和諧最理想,我無時間、精力幫細佬「追落後」。因為只要遲一年入學就根本唔駛追,佢只係做番合適年紀既事情

我從來唔同意講做細b以便留番將來中學留級,因為咁就有個safety net 咁:我考得唔好咪留級囉,我有時間做本錢,no big deal!

咁我情願係(好彩的話)從小已有自信心,跟得到、甚至做得好,根本唔需要留級。若果成績唔好,咁就要對症下藥,依家唔能夠預測到。

好彩第二個小孩係仔,因為若係女孩就多顧慮了,我亦未必會一定安排做超大

lautart  Agree with what you say  發表於 16-1-13 15:54

順帶一提, DSE既通識有一個項目叫IES係三年既功課, 每年既進度都設分, 重讀既話會幾煩(我唔知會點計). DSE有一些課程都係以三年計, 無預學生重讀.

當然我地既小孩考DSE已經係十幾年後既事, 個PGM會點都唔知

引用:做大定細已討論很多年,在此帖好多有心既家

原帖由 babycatrina 於 16-01-10 發表
做大定細已討論很多年,在此帖好多有心既家長都好好地提醒因個別小孩狀況和父母期望而定

我想提出亦要宏觀 ...
你如果係女仔的顧慮是什麼?

我曾表示,女仔發展會快啲,而且做大B, 有可能俾同學仔gossip (至少我的年代是),可能年紀會大班中同學成年,她自我感覺不良好。我的想法被其他媽媽們認為我想多了。
但我,女仔的話,不會做大B。男仔會考慮。當然只是概括來說,還要睇小孩的進度。

‹ 上一主題|下一主題