用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人後悔做超大B?想了解下
樓主: janicelwy
go

有冇人後悔做超大B?想了解下  

引用:多謝意見,我問過教育局,我今年不報自行、

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 15-12-03 發表
多謝意見,我問過教育局,我今年不報自行、不抽獎、不入讀任何小一課程(重讀k3),明年就可以像其他大b一 ...
不過你要留意,2011年係出生率高峰期。做左大b同時要同更多小朋友友一齊考直資。當然,如果你只係想小朋友上小學後輕鬆d就同出生率無咩關係。

"大B定細B好"呢個問題,好多人都好掙扎,我曾經都是其中一位家長。小囡是11月中的細B,一向都十分多嘢講,坐唔定企唔定,曾經有一段時間我好懷疑是否SEN兒童而頭痛,亦跟C6有分歧。考幼稚園時以為佢識嘢唔小應該揾幼稚園冇問題,最後全軍覆沒,得一間跟托嬰園有聯繫的幼稚園收。當時係好DOWN,但亦冇辦法,因為阿囡當時實在太隨意去做事。幸運地,一年過後,心儀的幼稚園在開學時突然有後補位,我亦好彩地取得一個面試機會,當年的班主任見阿囡,阿囡去到學校十分合作,一啲都唔驚,當我要跟面試老師單獨談話時,阿囡竟然樂意地跟另一位完全未見過的老師到另一房間玩。最後,當然即時收咗阿囡(很多謝幫忙給阿囡機會的所有人,但絶不是因人事才取錄,因為班主任是不認識。)。這是我第一次感受到大B和細B的分別。在幼稚園的三年裡面,其實囡囡表演都不算好,成績一般,不過老師耐心地教導和包容,總算安全渡過三年。每次去觀課,我總見到阿囡不專心上堂。人人上前聽故事,佢就去最後面自娛。見家長時,都是說唔專心要時常提點和小肌肉的問題。到考小學時,較幼稚園好,考了三間(連自己聯繫小學),1成功1後補1失敗。這次小學面試的經驗,其實不是阿囡唔夠,只是學校喜歡靜態學生,但囡囡跳住去見,都知道衰硬。至於後補的,其實我覺得佢已好叻去到第二次面試,只是佢仍然還未夠好。最後,當然等大抽獎。結果抽到第一志願,我開心到喊咗出嚟,但唔夠一小時我就担心得要死。因為該小學算是出名的傳統學校,根本唔可以俾啲學生坐唔定上堂,我再考下阿囡幼稚園所學的嘢時,發現佢8成俾番晒老師,我完全晴天霹靂。在升小一的暑假中全部時間留在補習社補底,逼佢坐定定學習(可能大家會覺得殘忍,但實是沒辦法)。在小一這年,囡囡初時仍然坐不定,好彩老師仍有包容(但當中囡囡亦有一些情緒影響的問題)。當時我真的打定心理準備要轉校及留班。不過,這年的成績雖然都係中下,但以分數來說,我覺得已好好(以佢係細囡和佢既性格 - 冇耐性,專注力差)。我一直都懷疑囡囡的能力會否能應付到,始終班內的確有些大佢整整一年的同學,能力方面一定好啲。但教囡囡的老師們卻給我力量,佢哋既回應係囡囡聰明,但專注力唔夠,經常雲遊四海,肌肉需要緞練。今年小二,在剛過去的暑假我依然要佢全天候在補習社,囡囡唔想整天在補習社,奈何家中冇人照顧,但這造就了在補習社預先緞練(佢一玩就散晒)。剛完成的第一個學期,總結來說,真的進步不小。入了這間學校,囡囡愛上了中文,在於我來說亦有很大進步,由於想像力豐富,常常搞到自己混亂而影響寫作,但這只是小問題。以前做功課好懶散,現在快咗(不過佢仍然好唔鍾意寫字,寫得醜,一要佢額外寫字默書就扭計)。我慶幸自己冇擅自為佢選擇留班,我亦學習去放鬆去接受囡囡慢慢的改變。兩年前,囡囡不喜歡看書。去年,佢開始對中文有興趣。現在,佢會拿中文書睇,我嘗試俾佢睇一些趣味性散文時佢又會定定地看得津津樂道(令我感到意外)。雖然佢現在喜歡看書,但並不代表佢中文成績好好。我明白現在的教育,啲題目根本好有問題,所以我是為求升到班便可(語文根基打得好亦未必能考到好成績,我諗各位JM未必明,但有時老師只接受MODEL ANSWER,太有創意的未必接受)。

我講出我和囡囡的經驗,係想導出一點,大B細B邊樣好係冇準則的,最緊要是家長想要什麼和小朋友本身的能耐。未到最後一刻都唔會知道結果是好是壞,只要一旦決定了便盡量去配合方向而行。不要小看自己的小朋友,一旦提起佢哋既興趣,佢哋既進步係可以好大。當然,若然小朋友自身有一些先天既問題,就不能急進。若有冒犯,請多包涵!

回覆 yfchoy 的帖子

100% agree: 一旦決定了便盡量去配合方向而行

Heyheyjoyjoy 發表於 15-12-3 09:55
多謝意見,我問過教育局,我今年不報自行、不抽獎、不入讀任何小一課程(重讀k3),明年就可以像其他大b一 ...
個人經驗,not to be disrespectful 老師feel back 有時要take w a large grain of salt. 我由k1問到k3, 都話我孩子冇問題,跟著kg 為了ham 接小一課程,開始有默書,所有問題就開始浮現…

回覆:janicelwy 的帖子

大始終好過細

好多時要睇小朋友個性,我甥女係細b,但靜所以都跟得幾好,成績幾好架

引用:"大B定細B好"呢個問題,好多人都好掙扎,我

原帖由 yfchoy 於 15-12-03 發表
"大B定細B好"呢個問題,好多人都好掙扎,我曾經都是其中一位家長。小囡是11月中的細B,一向都十分多嘢講, ...
謝分享。請問,以你女的情況,以她現在的能力去讀小一,你覺得有什麼不同?還需求整個暑假留在補習社,或能輕鬆面對?

回覆 MrBeast 的帖子

想問下一默書,問題點樣開始浮現?係記不到定寫不到?因為我女都係細B,想知道多些。

yfchoy 發表於 15-12-3 12:00
"大B定細B好"呢個問題,好多人都好掙扎,我曾經都是其中一位家長。小囡是11月中的細B,一向都十分多嘢講, ...
多謝分享! 令我又多點信心行細B呢條路!

我仔都係11月細B, 下年升小一. 見佢除抄寫字體醜D同做功課比較懶散D外, 能力上應可應付不太谷的小一課程. 之前因著轉唔轉做大B的問題, 每年都反思. 今年直私全軍覆沒, 所以亦曾問阿仔意願, 想俾佢過多年幼稚園生活. 佢一路都好喜歡返學同小朋友玩, 出乎意料之外, 問佢幾次不如讀多一年幼稚園佢都話唔想, 佢要上小學! 可能朋輩間的影響吧.自行為佢搵咗間愛心小學(初小不太操抄寫, 著重補底, 升中派位ok), 亦好好彩抽中了.

於是同班主任傾, 佢話小朋友意願都要考慮, 佢心理上已準備好上小學卻唔明點解自己要repeat幼稚園, 對佢影響會好深遠. 之後我就諗, 既然佢想, 就同佢一起面對吧! 若然真係讀唔掂才諗repeat小一囉. 其實做大b定細b好難一概而論, 做大b無疑有發展上的優勢, 但資質係唔易變嘅, 到6-7歲大家就見真章. 阿Q咁諗, 做細b我仲可以歸咎於佢比人細, 但如果調節唔好自己對大B的期望, 大人同小朋友都可能會很大壓力.

BTW, 呢個暑假都要keep住溫返K3所學嘅嘢, 甚至預習一下小一課程, 否則一上小一肯定天崩地裂都似!

回覆 jaycee_mami 的帖子

其實唔係repeat n, 係遲人一年讀n。
我而家都好煩惱, 自己小朋友考n同k, 都有學校收, 但心議既n又只得pm班。咁好似做超大b都冇咩好處....
我原意都唔係要做咩超大b, 但舊年根本n in都冇得in....有時都係跟潮流走...

多謝你既分享, 而家個個都話做大好, 搞到更細升好似迫佢上咁, 做家長真係好多野要諗。

回覆 Woojojo 的帖子

你提出個point好好, 就係他人期望。
做左超大都唔好真係無excuse....
但難道要考直私真是要超大b??

我8月出生, 我媽媽係廿幾年前, 思想已經好前衛, 故我係幼稚園K1開始遲了一年入學.......總括來說, 我小學成日俾同學仔以為我留過班, 不太開心........中學開始OK 啲......

LLKK 發表於 15-12-4 03:53
謝分享。請問,以你女的情況,以她現在的能力去讀小一,你覺得有什麼不同?還需求整個暑假留在補習社,或能 ...
其實好難講會有咩唔同,唯一可以講的會是小肌肉當然會好些,至於其他就好視乎這一年你俾到咩幫助俾小朋友,要知道機會永遠是會留給有準備既人。就算真的有機會亦可能是只好彩!我相信若果我把囡囡變成大B,但俾佢放學做完功課就算,佢亦未必會跟得上。因為我本身要返工,冇工人,回家要煮飯,跟本唔能夠貼身照顧佢既學習,否則真係大家都唔使瞓,亦會破壞親子關係(一年級初時就出現這問題,後期都要去額外的補習)。以過去的一年時間跟囡囡和補習社磨合,今個學期真的見成果。若然冇了催谷,以小囡的惰性,一定一到考試就叫苦連天,成續亦未必好。因為平時不斷練習,到考試前一個月續步地温習,雖然抱病去考試,囡囡亦可以做到理想成績,絶不會比大B遜色(我絕對冇炫耀的意思,我想表達的是有付出,一定會有收獲,只視乎幾時。)。當時,若唔繼續保持作戰狀態都未必可能保持到成續。但在於我來說,最重要的是令到小朋友奮鬥的心態,千其不要令小朋友覺得細B就會比人遜色,這是一個十分錯誤的信息。囡囡係開學初期都會同我講佢細B,所以係會差啲。我聽到的時候完全覺得是因為自己令佢失去自信。幸運地,今年跟囡囡的補習老師比咗佢好大的鼓勵。今天,我可以好理直氣壯地跟囡囡講不要小看自己,只要努力,咩都會有可能,只會坐着只講唔做既人先會冇可能。以前是我錯,我只會用負面說話去話佢考得咁差、咁都唔得,小朋友聽多了就覺得自己唔得架啦!
講講下我好似唔知想講乜咁,希望幫到你啦!其實未到最後,我都唔敢講我為阿囡選擇做細B是啱是錯,但我絶不後悔。

janicelwy 發表於 15-12-4 12:30

多謝你既分享, 而家個個都話做大好, 搞到更細升好似迫佢上咁, 做家長真係好多野要諗。 ...

不用客氣!其實大細B的分別只會在幼稚園出現得最嚴重(以小女經驗)。過了幼稚園階段,剩下的就是小朋友和家長的努力能改變。小囡幼稚園咩都冇學,本想俾佢一個快樂的幼稚園生涯,到K3下學期時先開始補普通話。在升小的暑假裡,在開始暑期補習班前的評估根本係以差嚟形容,幸運地囡囡肯接受緞練(偶爾會發脾氣),所有既嘢係因為佢既努力得來,不是因為大細B的關係。當然,若要說大B可以學多一年嘢,這是建基於你真係會俾佢學,而唔係浪費時間。以前冇放手俾補習社教,我自己用錯方法,破壞了親子關係,幸而囡囡真的很體諒我這個唔合格既媽媽。現在我倆偶爾都會吵架,吵的都只是日常生活的事。
我自己都是細囡長大(11月尾),我係因為當年幼稚園結業揾唔到學校而硬上小一(SKIP咗K3),雖然係細,但我好記得小一那年我係邊寫字邊喊的。嗰個年代,阿媽亦唔識有咩方法幫到我。但到小三,分別已經不大(當然現今教育跟以前差天共地)。不過,細B的好處在我中五要重讀時就好好。我不材,兩次成績都唔好,考第三次時只求一張full cert去揾工所以讀夜校加日間VTC,誰知道考到中六!當然繼續讀啦!若然本是大B的話,讀A-Level時就真係好醜怪了!現在一樣俾我幸運地大學畢業,所以在中途看似在好多挫折,只要唔放棄,一樣能成功(我唔係話我成功,其實我是很水皮的)

Woojojo 發表於 15-12-4 10:45
多謝分享! 令我又多點信心行細B呢條路!

我仔都係11月細B, 下年升小一. 見佢除抄寫字體醜D同做功課 ...
不要太擔心,字體醜和功課慢只是小肌肉的問題,小女亦經過過。跟老師傾下睇下有咩意見。上面我的兩個POST希望可以幫到你!要記住現時的挫折只是給自己和小朋友的考驗,克服到便不用再怕其他考驗。因你有的是勇氣!

janicelwy 發表於 15-12-4 12:28
回覆 jaycee_mami 的帖子

其實唔係repeat n, 係遲人一年讀n。
其實當初我讓小囡由托嬰園直接入K時,初時都係全軍覆沒,但我一直相信囡囡的能力是可以應付到的(嬰園教得很好,同屆的細B小朋友冇一個現在變在超大B)。最後幸運之神來臨,開學兩星期才轉讀心儀小學。首先問下自己,小朋友能否應付到?可以的話,為何要留級呢?既然有心儀學校收,只是PM冇所謂!小囡當年都係PM班(我想入AM),最後我都唔要錯過任何一個機會。

我同你有點似, 其實都係無讀k3, 又repeat 左中五最後都上左大學。
所以對大細b的想法更矛盾, 不過我個係仔, 所以更加煩惱。
始終女仔發展比男仔早又係事實。我同時有k同n offer 了, 真係有點意想不到。

Abelmama 發表於 15-12-4 09:07
回覆 MrBeast 的帖子

想問下一默書,問題點樣開始浮現?係記不到定寫不到?因為我女都係細B,想知道多些。
例如今日溫左,明天就比返哂老師和父母,有時完成寫唔出,有時就寫錯。我近這一年才發現其實我的孩子記性很好,可以好detail 講返出幾年前考小一被問過的問題,點解當時做唔到,我相信只是developmental, ie 未發展到,有時一些數學概念,教極都唔識,但我可以乜都唔做,過幾個月後便自通經絡。

引用:Quote:LLKK+發表於+15-12-4+03:53+謝分享。

原帖由 yfchoy 於 15-12-04 發表
其實好難講會有咩唔同,唯一可以講的會是小肌肉當然會好些,至於其他就好視乎這一年你俾到咩幫助俾小朋友, ...
明白。再次謝謝分享!