用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人後悔做超大B?想了解下
樓主: janicelwy
go

有冇人後悔做超大B?想了解下   [複製鏈接]

現在囡囡讀小一, 唔係跟唔上, 不過眼見好多學校小一都超多功課, 我覺得做大會好啲, 我見大一年嘅小朋友, 基本上專注, 大小肌都強好多; 如果坐唔定, 要有心理準備每日開片

醒目開學勳章

回覆:有冇人後悔做超大B?想了解下

眼見阿囡幼稚園識個班好同學仔都是細b,當時手腳協調是差少少,除左bb小小,其他分別不大。而上到小學咩都追返哂,成績仲要幾好!
我自己細個都是冇幼稚園收要做大b,到中學先發覺自己比同班同學大1年至年半,後來仲留班再比人大多一年,到最後中五都唔敢再repeat,自己真是覺得比人老好多好瘀

回覆:MrBeast 的帖子

你所指的clearcut是應造大,因爲慢?

回覆:Heyheyjoyjoy 的帖子

考慮的是阿仔話不想重讀。他在學校、朋友圈子的心理上障礙。

引用:考慮的是阿仔話不想重讀。他在學校、朋友圈

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 15-12-02 發表
考慮的是阿仔話不想重讀。他在學校、朋友圈子的心理上障礙。
對,讀K1時我問阿仔佢都不肯重讀(仲要我囝重考K1都冇學校收),所以以超細B身分(12月中出世)而家喺一間谷既九龍塘幼稚園讀緊K3,學術上跟得不錯,但自信心的確低D。今年考左3間私小,1間reject,2間waiting ...幸好自行有間不錯2線津小收左。希望遲D收到waiting call.

heiheigirl 發表於 15-12-2 13:00
眼見阿囡幼稚園識個班好同學仔都是細b,當時手腳協調是差少少,除左bb小小,其他分別不大。而上到小學咩都 ...
我就係話情願將個quota 留在日後用,因為那時就影響更深遠。

引用:眼見阿囡幼稚園識個班好同學仔都是細b,當

原帖由 heiheigirl 於 15-12-02 發表
眼見阿囡幼稚園識個班好同學仔都是細b,當時手腳協調是差少少,除左bb小小,其他分別不大。而上到小學咩都 ...
做大B都跟唔到要留班,你認為做細B可以應付到/捱到中五先repeat?

Heyheyjoyjoy 發表於 15-12-2 16:16
你所指的clearcut是應造大,因爲慢?

有一fd 在kg時 老師 已有關注過學習能力,但她還堅持要小朋友做細,小學0 offers但好彩抽到間不錯的happy 津校,但小一還是跟得很辛苦,仲要去做學障評估,我估個小朋友自己都會懷疑自己點解會與眾不同。因為你唔會知你小朋友幾時會開hill,上小一可能ok,亦有可能好似我fd 咁,ur risk to take but u ve got to ask urself: what for。其實小朋友at this stage 還是好似一張白紙,父母點諗,佢就會點諗,轉另一間kg 好快就會忘記之前間,但當事人既然已表態,個conversation 會是難的,或者你e+開始盡量追,見步行步吧。

回覆:janicelwy 的帖子

我覺得現在不同以前的世代,現在好多人做超大b , 有啲學校都講明收九月前出世的,所以現在讀多一年,可俾多啲時間準備及玩多一年,對身心都有益,加上現在什麼也推前學,幼稚園學小學課程,小學學中學課程。  以前小學生都可通街玩,現在又話怕俾人捉,有什麼事,政府又話家長疏忽,所以真的不同了。現在不像我們細個咁怕給人知留班,年紀大過其他同學,因好多都是咁。

其實開學已開始追,老鼠拉龜…不知從何入手。一個月前我嘗試給他時間表,每星期溫習上星期的功課,發現他記憶力好,關卡在抄寫慢、英文老師教的他有些聽不明但又無問…現在幫他看漢字基礎500,教他拆字…打算考到學校就升,考不到不抽獎,等下年。

Heyheyjoyjoy 發表於 15-12-2 23:29
其實開學已開始追,老鼠拉龜…不知從何入手。一個月前我嘗試給他時間表,每星期溫習上星期的功課,發現他記 ...
小肌相對易搞,每日做少少訓練,幾個月內必定有improvement,唔介意的話,去協康這類機構看看有什麼課程適合,又或者找個ot 做評估睇下有冇其他地方要留意。大抽獎3/4月前withdraw出年可再參加(詳情你打去edb問),橫掂都係,比多些時間觀察和考慮。

引用:其實現今香港咁多人做超大B,相信將來不會

原帖由 rinarina 於 15-12-01 發表
其實現今香港咁多人做超大B,相信將來不會因為自己大人半年而吾開心呱。而家香港課程越來越深,寧可做大不 ...
同意

唔好誤會超大B一定考到名小,大把考唔到。

多謝意見,我問過教育局,我今年不報自行、不抽獎、不入讀任何小一課程(重讀k3),明年就可以像其他大b一樣再來過。其實我煩惱的主因是班主任覺得他OK,只是慢,校長主任by default認為造大,而阿仔又說不想重讀,所以才未決心留k3,讓他今年盡全力試考,不行就明年,現在也報了一些幼稚園明年插班k3,明年就算考不到,也可抽獎,會有書讀。

引用:我始終覺得呢幾年就一定要慎重考慮,因為人

原帖由 ajfamily 於 15-11-30 發表
我始終覺得呢幾年就一定要慎重考慮,因為人口一年多過一年,那班人不只同你爭幼稚園,還有小學、中學、大學 ...
good point

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業 / 個人 / 團體 廣告或宣傳推介成份之字句 / 圖片 / 超連結

引用:多謝意見,我問過教育局,我今年不報自行、

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 15-12-03 發表
多謝意見,我問過教育局,我今年不報自行、不抽獎、不入讀任何小一課程(重讀k3),明年就可以像其他大b一 ...

deleted

引用:識人幼稚園repeat做超大b,+點知去到小三跟

原帖由 gigiwin888 於 15-11-30 發表
識人幼稚園repeat做超大b, 點知去到小三跟唔到要留班, 大其他同學接近2年

做大b 無話好唔好, 都係看小朋友 ...
你識嗰個人做了大B小三要留班的話,我睇唔到佢如果唔做大B就可以唔留班。

evacalbee    發表於 15-12-4 08:47

就算做大不能入到名校, 去左二線, 起碼都可以追得課程貼D, 小朋友無咁辛苦, 有咩吾好??

如果比小朋友做細B, 吾好話入名校定二線, 初小時考第尾, 或者要好辛苦才考到中上成績, 咁又為左D咩? (如果家長接受到的話當然無問題啦︿O︿)

初小最理想是多點空間去看課外書, 培養閱讀興趣, 而不是追課程, 除非小朋友係入左好似救恩呢類Happy school, 否則, 津校或谷的津校, 只是寫字都寫到你手軟。

細仔/細B的IQ 或者可以同大仔/大B差不多, 但細仔/細B的小手肌一定不可以追得咁快, 試想下, 兩歲BB可以用手指穿珠仔, 一歲做吾做倒?
我見到好多BB, 1歲半已經可以講野, 講得好叻, 什至BB, 1歲半玩Flash card 已經可以認過幾百個生字, 但是大/小肌肉係無得追。

所以,如果有得揀,我會做大。不過吾會K3先至考慮重讀,會早少少考慮或決定。

如果要考慮經濟,吾想比多一年學費,或者小朋友已經成熟到可以自己決定想做細仔的話,咁又另計,因為可能有些小朋友真係好成熟。

最後, 我認同去到高小, 細和大, 已經吾差好遠, 不過, 小朋友初小階段, 一定會有分別。視乎家長如何調節心態。

karen55407 發表於 15-12-3 10:40
你識嗰個人做了大B小三要留班的話,我睇唔到佢如果唔做大B就可以唔留班。

...
唔做大B可能已被勸退了

回覆 karen55407 的帖子

你呢個CASE,是否哪位小孩本身有學習困難/其他原因呢?如果他做細仔上高一級,咁咪更加追吾倒?反而呢個例子,選擇了做大,是正確不過了!
‹ 上一主題|下一主題