用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人後悔做超大B?想了解下
go

有冇人後悔做超大B?想了解下   [複製鏈接]

好多人都話後悔做超細B升小學辛苦, 咁有冇人後悔做超大B呢?點解呢?
   16    0    0    0

回覆:有冇人後悔做超大B?想了解下

幾多月係超大b?

janicelwy 發表於 15-11-30 14:45
好多人都話後悔做超細B升小學辛苦, 咁有冇人後悔做超大B呢?點解呢?
我覺得唔會咁快後悔,我眼見的超大B真的會較多offer, 相信父母在升小或初小階段應該開心不已。至於能否保持優勢,就靠孩子真實力。如果要後悔,相信要等孩子繼續升學,考公開試出了點問題,可能要重考,或者讀碩士等需要遲些出來工作,才會後悔早知這一年留給這刻才用,而不是repeat 幼稚園。

如果你發現做超細B原來係會冇幼稚園offer嘅話,就唔到你後唔後悔囉。

引用:Quote:janicelwy+發表於+15-11-30+14:45+好

原帖由 ajfamily 於 15-11-30 發表
我覺得唔會咁快後悔,我眼見的超大B真的會較多offer, 相信父母在升小或初小階段應該開心不已。至於能否保持 ...
同意。

我有親戚係12月尾b,讀幼稚園時都擔心升小追唔上。依家上左小學竟然係班中頭幾名,連做父母既都估唔到。

無可否認大b考直私有優勢,但唔代表叻過細b

yuchin    發表於 15-12-3 23:19
LuLuKiuKiu    發表於 15-12-2 11:43

做大b定細b睇小朋友情況, 無話大b一定好d ! 
如果小朋友真係跟不上,遲一年不是big deal 一世流流長,
如果想讀書,幾時都可以讀,學海無崖 ! 

識人幼稚園repeat做超大b, 點知去到小三跟唔到要留班, 大其他同學接近2年

做大b 無話好唔好, 都係看小朋友情況

ajfamily 發表於 15-11-30 15:30
我覺得唔會咁快後悔,我眼見的超大B真的會較多offer, 相信父母在升小或初小階段應該開心不已。至於能否保持 ...

好同意!

ffaye 發表於 15-11-30 15:43
同意。

我有親戚係12月尾b,讀幼稚園時都擔心升小追唔上。依家上左小學竟然係班中頭幾名,連做父母既都估唔 ...
係, 表弟都係咁, 雖然仲係讀緊幼稚園, 但感覺一D都唔輸蝕~ 所以無必要專登做大B, 真係唔適應repeat都未遲~

冇,只有後悔唔在k1 repeat 而等到k3.  我可好肯定我個做細一定讀唔掂要留班,要明白小學是6年,初小留班會留下很長的陰影,之後自信盡失,永不番身,但the same might not happen to u or others

引用:好多人都話後悔做超細B升小學辛苦,+咁有冇

原帖由 janicelwy 於 15-11-30 發表
我自已係超細b.一月出世讀早一年。同學大我一年多至半年不等。冇乜分別,我細女醒目型,細b也出眾。所以,睇人多d.夠醒我唔會俾佢留。除非12尾真難搵學校啦

如果做大b都唔夠d細b叻,唔係仲諗住早知做超細b博唔駛留班下話?

我始終覺得呢幾年就一定要慎重考慮,因為人口一年多過一年,那班人不只同你爭幼稚園,還有小學、中學、大學,甚至出來搵工。

無話後唔後悔,家長當年比佢做超大,一定係有理由,覺得小朋友的發展有需要先咁做。除非好似一些其實無需要,但夾硬做超大去考心儀小學的,考吾到就可能會後悔...

引用:無話後唔後悔,家長當年比佢做超大,一定係

原帖由 Jane1983 於 15-11-30 發表
無話後唔後悔,家長當年比佢做超大,一定係有理由,覺得小朋友的發展有需要先咁做。除非好似一些其實無需要 ...
超大去考幼稚園就有用。小學未必好大優勢吧。

yokeeland  大B一定有優勢。有同事的孩子在港島一間名小讀,同學係之前一年的十月至十二月出世,佢個囡一月出世,係全   發表於 15-12-1 10:03
Jane1983  12月超大,大細B一年wor,點會無  發表於 15-12-1 08:19

引用:如果做大b都唔夠d細b叻,唔係仲諗住早知做

原帖由 teambuilder 於 15-11-30 發表
如果做大b都唔夠d細b叻,唔係仲諗住早知做超細b博唔駛留班下話?
非常同意!做大B都冇提升競爭力,寧願之後留班來打擊小朋友信心

小兔咕 發表於 15-11-30 22:22
超大去考幼稚園就有用。小學未必好大優勢吧。
我唔同意升小冇優勢,出去學嘢都起碼學多半年,以Eye Level 計,起碼3個level.

人生流流長,一上小學中學到出嚟社會工作,都好難有真正快樂無休無慮嘅時光,幼稚園嘅日子真係好難得,我覺得如果可以讀多年幼稚園又何妨呢。

subb    發表於 15-12-1 09:36

Jane1983 發表於 15-11-30 22:18
無話後唔後悔,家長當年比佢做超大,一定係有理由,覺得小朋友的發展有需要先咁做。除非好似一些其實無需要 ...
講得岩!我朋友正正就係咁,k1轉去名幼repeat做超大B,'點知考直私衰晒,政府自行又唔夠分入1線官津,派位no luck去左d2-3線跨區借位校。好在最後3日開學前,係3日!有間2線直資call waiting. 馬上仆出去俾$買書買校服。由於已超齡不能再考多年直私,唯有密集學野及考好校內測考博下年插班目標名官津直私小。我睇見佢兩母女就辛苦啦

cl_kaka  名校唔一定最好!  發表於 15-12-2 13:44
Sassa  何必一定要名津, 係自己執着, 難為了小朋友  發表於 15-12-1 10:20
‹ 上一主題|下一主題